Jocurile cu Constituția se termină cu rău
РУС. MOLD.
» » Jocurile cu Constituția se termină cu rău

Jocurile cu Constituția se termină cu rău

18-05-2017, 15:47
Viziuni: 1 163
  
Versiunea de tipar   
Jocurile cu Constituția se termină cu răuVladimir Voronin la întrevederea cu experții Comisiei de la Veneția:«Problema Moldovei constă nu în insuficiența de împuterniciri acordate președintelui țării, ci în corupția politică și în capturarea Parlamentului de către oligarhi»
Deputații fracțiunii parlamentare a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova au avut o întrevedere cu delegația Comisiei de la Veneția, în scopul de a-și expune poziția referitor la inițiativa legislativă cu privire la schimbarea împuternicirilor președintelui țării la compartimentul dizolvarea Parlamentului.

În cadrul întrevederii, președintele PCRM, Vladimir Voronin, a reiterat că, la timpul lor, chiar și avînd o majoritate constituțională, comuniștii n-au modificat Constituția, cu atît mai mult în interesele lor. În istoria Moldovei, toate tentativele președintelui de a modifica după placul său Legea Fundamentală s-au terminat cu rău, a menționat Vladimir Voronin.

Liderul PCRM a atras atenția interlocutorilor asupra faptului că toate inițiativele lui Igor Dodon, și aceasta de asemenea, sunt elemente ale unui joc-înțelegere între socialiști și democrați, pornit în scopul de a captura toată puterea și a o împărți. Primul pas important în acest sens a fost votarea de către Dodon, în 2012, a președintelui Nicolae Timofti. Următorul pas a fost acordul de a fi modificată nelegitim Constituția în partea referitoare la alegerile președintelui țării. Pentru aceasta, lui Igor Dodon i-a fost, de fapt, dăruit fotoliul de președinte de stat. Astăzi, dumnealui, împreună cu democrații,insistă asupra introducerii sistemului electoral mixt.

Totodată, Vladimir Voronin a subliniat că problema Moldovei constă nu în insuficiența de împuterniciri acordate șefului statului, ci în corupția politică și în capturarea de către oligarhi a Parlamentului, care, în formula sa de astăzi, de acum nu mai este expresia voinței poporului.

 Componentă a respectivei scheme corupte este însuși Igor Dodon cu Partidul Socialiștilor. Acțiunile acestei formațiuni politice sînt coordonate cu acțiunile puterii în persoana Partidului Democrat. Inițiativa desfășurării unui referendum este un pas populist, întreprins pentru a menține artificial ratingul partidului și personal al lui Dodon. Cu atît mai mult că, în timpul campaniei electorale, candidatul la funcția de președinte, Dodon, nu a vorbit niciodată despre volumul insuficient de împuterniciri prezidențiale.

Fracțiunea PCRM se pronunță contra modificărilor haotice, nesistematice ale legislației, elaborate doar pentru asigurarea unor interese de grup. Ceea ce se referă inclusiv la inițiativa președintelui țării de a fi făcute modificări ale Constituției. Constituția, la fel cum și legislația în ansamblu, nu trebuie să fie un instrument al intereselor conjuncturale pe care le au politicienii. Schimbarea după propriul plac a regulilor de joc aduce prejudicii societății și situației politice din țară.

Serviciul de presă al PCRMскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: