Moldova se îndepărtează de democrație și pluralism politic
РУС. MOLD.
» » Moldova se îndepărtează de democrație și pluralism politic

Moldova se îndepărtează de democrație și pluralism politic

30-05-2017, 15:40
Viziuni: 580
  
Versiunea de tipar   
Moldova se îndepărtează de democrație și pluralism politic Deputatul-comunist l-a informat pe Secretarul General al Consiliului Europei despre cele mai stringente probleme din Moldova
Maria Postoico, deputat în Parlament din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, membru al comisiei parlamentare la APCE, a participat la întrevederea cu domnul Thorbjorn Jagland, Secretar General al Consiliului Europei, care se află în Republica Moldova cu o vizită oficială.

Pe parcursul întrevederii, Maria Postoico a atras atenția Secretarului General al CE asupra inadmisibilei situații legate de tărăgănarea timp de 5 ani a examinării de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a dosarului privind închiderea ilegală de către autoritățile Moldovei a postului de televiziune de opoziție NIT. În pofida evidentei încălcări a normelor democratice și a  dreptului cetățenilor la informație, respectiva problemă pînă în prezent nici măcar nu este inclusă pe agenda CEDO.

De asemenea, deputatul-comunist a indicat asupra problemei migrației politice și parlamentare, care prosperă în Republica Moldova în ultimii ani. În ciuda recomandărilor clare din 2015 ale Consiliului Europei în ceea ce privește combaterea migrației politice, majoritatea parlamentară continuă reformatarea configurației politice a Parlamentului. Ca rezultat, Parlamentul de astăzi nu reflectă voința poporului exprimată de el la ultimele alegeri.

De asemenea, în numele PCRM, Maria Postoico și-a exprimat dezamăgirea în legătură cu aceea că, de  fapt, Consiliul Europei n-a reacționat în nici un fel la modificarea perfidă, nelegitimă a Constituției Republicii Moldova în partea ce se referă la alegerea președintelui țării. Respectivele modificări, foarte serioase, au fost adoptate în pofida procedurilor acceptate de toți și cu încălcarea grosolană de către Curtea Constituțională a împuternicirilor cu care este investită.

Pe lîngă asta, deputatul și-a exprimat ferma convingere că modificarea cardinală a legislației electorale, aceasta fiind impusă în prezent de regimul guvernant, nu va putea soluționa nici una din problemele reale, ci din contra, le va agrava, înrăutățind situația în ceea ce privește democrația și al pluralismul politic.

Din partea sa, domnul Jagland a mulțumit pentru poziția expusă, a comunicat că este la curent cu tărăgănarea „dosarului NIT” și a promis că va studia cu mai multă atenție circumstanțele referitoare la modificarea în anul trecut a Constituției Republicii Moldova.

Secretarul General al Consiliului Europei conduce o delegație oficială, care se află în Republica Moldova în zilele de 30-31 mai.

Serviciul de presă al PCRMскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: