Monitorizarea activității «președintelui» neconstituțional Igor Dodon (Aprilie)
Aprilie
- Elena Gorelova, consilier al lui Igor Dodon pentru probleme economice, a declarat că Dodon nu cheamă la intrarea în Uniunea Economică Eurasiatică:
«Acum nimeni, inclusiv președintele, nu ne îndeamnă să intrăm undeva. Și deocamdată nimeni nu ne așteaptă nicăieri. Cum am spus și anterior, așa cum Acordul de Asociere nu ne deschide larg calea spre dobîndirea calității de membru al UE, la fel nimeni din Uniunea Economică Eurasiatică deocamdată nu ne propune să intrăm în componența acestei comunități».
- Relatările lui Dodon cu privire la faptul că, datorită contactelor sale cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a fost deblocată activitatea CUC, s-au dovedit a fi o ficțiune.
«În conformitate cu punctul 3 al Procesului-verbal nr. 828 al CUC, Comisia a luat decizia în termen de 3 luni de zile din data semnării (ianuarie 2017 — n. r.) să fie elaborat un mecanism ce ar oferi posibilitatea monitorizării situației din Zona de Securitate. Totuși, reprezentanții Tiraspolului, sub diferite motive, tergiversează luarea unei decizii în acest sens și elaborarea documentului care ar descrie mecanismul respectiv», a explicat Eduard Bumbac, reprezentant al Chișinăului în cadrul CUC.
- Vasile Bolea, deputat în Parlament din partea Partidului Socialiștilor al lui Igor Dodon, a declarat că socialiștii nu susțin proiectul PDM, dar în cazul în care vor remarca faptul că în Parlament se formează o majoritate dispusă să sprijine proiectul privind trecerea la sistemul electoral uninominal, ei vor veni cu propunerile lor proprii de modificare a sistemului electoral.
- În orașul Rîșcani, Igor Dodon a fost întîmpinat cu un buchet în stilul Partidului Democrat — trandafiri albaștri înveliți în hîrtie de culoare albastră.
- A devenit cunoscut faptul că referendumul consultativ, — care nu are consecințe juridice, — al lui Igor Dodon (cu privire la extinderea împuternicirilor președintelui țării — n. r.) va costa poporul Moldovei 74,7 milioane de lei.
În cadrul ședinței din 11 aprilie 2017, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat devizul de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea referendumului republican consultativ din 24 septembrie 2017. În acest sens, pentru organizarea și desfășurarea referendumului republican consultativ au fost estimate ca necesare 74 711,28 mii lei.
- După cum reiese din ordinara declarație a lui Igor Dodon, dumnealui nu mai insistă asupra anulării Acordului de Asociere cu UE, ci se mulțumește doar cu modificarea unui șir de prevederi ale acestuia: «În mod real, problema va putea fi supusă discuției privind anularea sau modificarea unor părți (subliniat red.) de acum imediat după alegerile parlamentare».
- Igor Dodon promovează inițiative împotriva cărora s-a pronunțat în anul 2015.
După cum s-a menționat în mass-media, «la începutul lui noiembrie 2015, proiectul ce asigura studenților dreptul de a vota la locul de studii nu a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului, fiind susținut doar de fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), deputații Partidului Liberal și foștii deputați PLDM.
Socialiștii și comuniștii s-au declarat împotriva introducerii proiectului pe ordinea de zi. Astăzi însă, președintele R. Moldova, Igor Dodon, vine cu o inițiativă care susține dreptul studenților de a vota la locul de studii».
- În cadrul emisiunii «Moldova în direct» la postul public, pe lîngă altele, Igor Dodon a declarat:
1. Că nu numai deputaților, dar și personal dumnealui ar trebui să-i fie interzis traseismul politic. «Nu este corect cînd un deputat accede în Parlament pe listele unui careva partid, — PLDM sau al comuniștilor, — și, brusc, pleacă deodată 14 deputați. Așa ceva trebuie să fie interzis prin lege. Dacă alegătorul și-a dat votul pentru PSRM și acest partid promovează anumite principii, iar un deputat din acest partid pleacă în alt partid, care activează în baza altor principii — asta nu e corect», a spus Igor Dodon, adăugînd că «proiectul trebuie să-i vizeze pe toți, și pe mine și pe ceilalți — așa că traseismul politic trebuie să fie interzis».
2. Că «modificarea sistemului electoral nu este principala problemă». «Pe oameni îi interesează salariile, pensiile, locurile de lucru, viitorul copiilor, îi interesează ce vom face cu școlile, cu spitalele, cum vom ajuta agricultura, care e situația cu infrastructura socială la sat. […] În majoritatea raioanelor în care am fost, problema sistemului electoral nu se află pe primul plan», a recunoscut Igor Dodon. (În felul acesta, el însuși a recunoscut că, insistînd asupra introducerii sistemului electoral mixt, deloc nu este îngrijorat de soluționarea celor mai stringente probleme ale cetățenilor țării).
3. Că nu știe cum în mod real ar putea influența situația din Moldova rezultatul referendumului cu privire la anularea «Legii privind miliardul»: «Referendumul e doar un motiv pentru ca majoritatea parlamentară să se adreseze Fondului Monetar Internațional și altor organizații: chipurile, iată care e situația, iată ce vrea poporul. Și în baza acestui temei majoritatea parlamentară ar anula legea». (Doar atît: multă zarvă populistă, rezultatul — zero).
- Din programul televizat «Неделя с Анатолием Голя»:
1. Dodon este dispus să păstreze actualul sistem electoral. El a spus: «Dacă nu vor vota pentru sistemul electoral mixt — nu-s probleme. Noi vom face astfel ca să rămînă sistemul electoral pe care-l avem acum» (Vă amintim: anterior, el a declarat că actualul sistem electoral proporțional pleacă în istorie).
2. A dat de înțeles că la alegerile prezidențiale neconstituționale a fost sprijinit prin corupere. «Am avut o înțelegere că, în anumite condiții, «Partidul Nostru» mă va susține în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Eu mi-am îndeplinit toate promisiunile, inclusiv cele referitoare la cadre. Deocamdată nu voi concretiza. Dacă va fi nevoie să descopăr unele detalii, le voi descoperi. Eu m-am ținut de cuvîntul dat», a recunoscut el.
3. A comunicat că a înaintat la funcția de secretar al Consiliului Superior de Securitate un om pe care nici nu-l cunoaște. «Eu tot nu știam cine-i Artur Gumeniuc (secretarul Consiliului de Securitate — n. r.) pînă cînd acesta n-a fost propus de anumiți băieți (subl. red.)».
- Sondajul sociologic al «Barometrului opiniei publice», făcut public în aprilie, a demonstrat că cea mai mare parte a populației pledează pentru păstrarea sistemului electoral proporțional, ci nu pentru sistemul mixt propus de Igor Dodon. Au susținut sistemul proporțional 37 % de respondenți, iar cel mixt — doar 23 %.
- Dodon consideră stema substituită de unioniști a Republicii Moldova ca simbol al statului nostru de la începutul secolului XIV. «…Astăzi de asemenea onorăm și Stema de Stat — simbolul Republicii Moldova, care își are începutul în secolul XIV și exprimă succesiunea heraldică și spirituală a Principatului Moldovenesc» — în acest mod și-a expus Igor Dodon cunoștințele sale în istorie și heraldică.
- La 28 aprilie, soldații Armatei Naționale au cinstit memoria ostașilor români (de facto — ocupanți) căzuți în teritoriul Moldovei de astăzi în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. (Trebuie să înțelegem că aceasta s-a făcut cu consimțămîntul Comandantului Suprem al Forțelor Armate ale Moldovei, Igor Dodon).
(Sfîrșitul în partea 3)
скачать dle 10.6фильмы бесплатно