Cine a făcut lumea periculoasă?
РУС. MOLD.
» » » Cine a făcut lumea periculoasă?

Cine a făcut lumea periculoasă?

11-12-2015, 13:31
Viziuni: 1 448
  
Versiunea de tipar   
Cine  a făcut lumea periculoasă? Jocurile puse la cale, decenii la rînd, de CIA au făcut ca, astăzi, teroriştii să se simtă în măsură să decidă soarta omenirii


Peste două săptămîni, la 25 decembrie, se împlinesc 36 de ani din ziua introducerii contingentului limitat de trupe sovietice în Afganistan. Însă, numai în ultimii ani, filă cu filă sunt descoperite relaţiile cauze — efect ale acelui război, care, pentru mulţi, este un exemplu de sincer internaţionalism şi fraternitate între popoarele sovietic şi afgan. Pentru alţii — un argument împotriva primului stat socialist din lume — URSS.

 

Mai devreme sau mai tîrziu, toate tainele devin cunoscute. Este doar o chestiune de timp. Iată că şi lucrul murdar al principalei Agenţii de informaţii americane — CIA, care, în anii 80 ai secolului trecut, înarma sistematic teroriştii jihadişti, a devenit un fapt cunoscut de toată lumea.

 

Argumentele ideologului

 

Studiind ani la rînd fenomenul activităţii serviciilor secrete americane speciale, în cartea sa «Adevărata istorie a CIA», jurnalistul Tim Vader nu a lăsat loc de dubii în legătură cu faptul că anume agenţii CIA au contribuit, în anii 80 ai secolului trecut, la formarea forţei jihadiste puternice în Afganistan. În lupta geopolitică împotriva URSS, CIA nu se limita la tot felul de consideraţii morale. Tim Vader indică asupra faptului că, deja, din ianuarie 1980, prin participarea nemijlocită a agenţilor CIA în Pakistan, se implementa un program amplu de înarmare a jihadiştilor implacabili.

 

Îl repetă pe Vader şi «veteranul războiului rece», binecunoscutul «şoim al americanismului» - Zbigniew Brzezinski: «Pe 3 iulie 1979, preşedintele Carter a semnat prima directivă despre acordarea ajutorului secret protivnicilor regimului pro-sovietic de la Cabul. În aceeaşi zi, i-am scris o notă de raport în care am explicat că, în opinia mea, acest ajutor va duce la implicare armată a Sovietelor… Noi nu i-am determinat pe ruşi să intervină, însă, conştient, am sporit această probabilitate».

 

În continuare, răspunzînd la întrebarea dacă nu regretă, astăzi, că el personal împreună cu SUA, au contribuit la crearea fundamentalismului islamist, prin înarmarea şi consultarea viitorilor terorişti, Brzezinski menţionează: «Ce este mult mai important pentru istoria mondială? Talibanul sau prăbuşirea imperiului sovietic? Cîţiva islamişti răzvrătiţi sau eliberarea Europei Centrale şi sfîrşitul războiului rece?».

 

Aceste cuvinte ce aparţin unui ideolog de frunte ai politicii externe ale SUA din secolul trecut, confirmă teoria că anume CIA a fost catalizatorul războiului pe pămîntul afgan din anul 1979. Un război care a precedat apariţia reţelei Al-Qaida şi aşa numitei DAEŞ.

 

Confesiunea expertului

 

«Eu am fost primul conducător al departamentului CIA care a fost trimis vreodată peste hotare cu asemenea cuvinte minunate de rămas bun: «Mergeţi şi ucideţi soldaţii sovietici!» — relatează cu mîndrie în paginile cărţii lui Howard Hart, rezidentul CIA în Pakistan în acea perioadă. «Mi-a plăcut. Îi ucideam unul cîte unul. A fost o adevărată campanie teroristă», conchide fostul rezidentul al CIA în Pakistan.

 

Mărturiile unui funcţionar atît de sus pus în regiune, chiar dacă şi în trecut, demonstrează faptul că, de la bun început, confruntările din Afganistan au fost stimulate artificial  ideologic şi financiar de către serviciile speciale americane şi Arabia Saudită. În carte se relatează şi despre felul patriotic şi cu multă simpatie pentru «luptătorii împotriva regimului procomunist de la Cabul», în care CIA a încurajat gruparea radicală Al-Gama'a al-Islamiyya din care făceau parte mii de mercenari saudiţi şi africani înarmaţi pînă în dinţi, conduşi de fanaticul şeih nemilos «Orbul» — tot el, Omar Abdel Rahman. Mai tîrziu, pentru merite în războiul împotriva soldaţilor sovietici pe pămîntul afgan, acest luptător înflăcărat împotriva comunismului în Afganistan, cu ajutorul CIA a primit viză şi loc de trai permanent în SUA. Şi nu oriunde, ci chiar în New-York!

 

Aici, «Orbul» a construit o reţea teroristă, deja, împotriva foştilor binefăcători. Pe 25 ianuarie 1993, anume la ordinul lui, un terorist pakistanez a împuşcat, chiar la poarta sediului CIA din Langley, mai mulţi angajaţi ai instituţiei în timp ce aceştia se grăbeau să ajungă la muncă. Ulterior, acelaşi fruntaş al terorii a încercat să arunce în aer unul dintre turnurile gemene ale Centrului Comercial Internaţional. Însă, acest atentat nu a avut efectul scontat. Peste opt ani, la 11 septembrie 2001, discipolul său — Osama Ben Laden a realizat acest plan pînă la capăt. Turnurile gemene au fost atacate din aer şi s-au prăbuşit demonstrînd lumii întregi un nou exemplu apocaliptic al secolului XXI.

 

Concluzia logică

 

Încă la sfîrşitul anilor 80 ai secolului trecut, CIA oferea sprijin sporit activităţilor lui Osama Ben Laden pentru formarea frontului extins de luptă împotriva prezenţei sovietice în Afganistan. Atunci nimeni nu s-a învrednicit să colecteze toate informaţiile despre planurile acestui lider fanatic al jihadiştilor. Miopia serviciilor secrete ale super puterii mondiale, pur şi simplu, şochează. Atunci, însă, cînd lucrurile au devenit clare, era, deja, mult prea tîrziu. Osama Ben Laden declarase, deja, război terorist împotriva Americii.

 

Ulterior, a urmat introducerea trupelor SUA şi NATO în Afganistan şi decenii de confruntări ale acestor forţe armate cu talibanii, după care — cu neojihadiştii. Şi dacă trupele sovietice au nimicit cu succes toate nodurile duşmănoase pe toate direcţiile şi în orice circumstanţe, americanii se limitau la incursiuni din taberele bine fortificate.

 

Toate aceste jocuri au dus la faptul că, astăzi, teroriştii aproape că se cred arbitrii sorţii umanităţii. Consecinţa logică a activităţii CIA a făcut din toată lumea un pericol pentru viaţa omului indiferent unde s-ar afla. Ce urmează? Din păcate, cartea lui Tim Vader nu răspunde la această întrebare.

 

Mihail Lupașco

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: