Comuniștii moldoveni au consemnat eliberarea Moldovei de sub ocupația română
РУС. MOLD.
» » Comuniștii moldoveni au consemnat eliberarea Moldovei de sub ocupația română

Comuniștii moldoveni au consemnat eliberarea Moldovei de sub ocupația română

28-06-2017, 19:22
Viziuni: 1 430
  
Versiunea de tipar   
Comuniștii moldoveni au consemnat eliberarea Moldovei de sub ocupația românăPe 28 iunie, în ziua aniversării a 77-ea a eliberării Moldovei de sub ocupația română, la monumentul înălțat în memoria luptătorilor pentru puterea sovietică, s-a desfășurat un miting al memoriei. La această acțiune a luat parte conducerea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, activiști ai PCRM, adepți ai partidului, precum și reprezentanți ai Uniunii Comuniste a Tineretului din Moldova, ai Uniunii Femeilor și ai Uniunii Veteranilor.
 
În luările de cuvînt ale comuniștilor a răsunat îndemnul de a manifesta o atitudine plină de grijă față de istoria Moldovei, pentru a  face tot posibilul ca tristele evenimente să nu se mai repete niciodată pe pămîntul moldav.

Galina Fedotova, secretar al comisiei centrale de revizie a PCRM, a menționat faptul că generația de cetățeni născută după războaie trăiește cu certitudinea că în ziua de 28 iunie 1940 a avut loc eliberarea, ci nu ocuparea Moldovei, așa cum încearcă să afirme astăzi tot felul de așa-numiți istorici care se află în serviciul revanșarzilor.

„Anume în perioada de după război Moldova s-a ridicat în picioare și a început să prospere ca niciodată: aici se construiau  fabrici și uzine, școli și grădinițe, spitale, și-a luat avînt în dezvoltarea sa și agricultura. Poporul se bucura de o adevărată libertate. Plecăciune adîncă celor care, luptînd pentru eliberarea Moldovei, și-au jertfit propriile vieți”, a spus comunista.

Liubovi Grigorieva, membru al CR al PCRM din sectorul Buiucani, a subliniat că majoritatea populației Moldovei cunoaște adevărata istorie a țării.

„Da, această istorie este una tristă, dar ziua de 28 iunie a devenit o adevărată sărbătoare a speranței. Și astăzi această sărbătoare este percepută ca prima zi a Victoriei. Nimeni și niciodată nu va reuși să șteargă din memoria oamenilor glorioasele pagini ale istoriei. Îndemnăm tînăra generație să păstreze această memorie și să nu admită ca asemenea evenimente să se repete”, a relevat tovarășa Grigorieva.
 
* * *
Vladimir Voronin, președinte al PCRM, al treilea președinte al țării, a subliniat că evenimentele zilelor de astăzi este imposibil să nu fie puse în acord cu faptele istorice. Liderul comuniștilor moldoveni a atras atenția asupra vîlvei și agitației pe care le face guvernarea, în primul rînd Partidul Democrat și deputații cumpărați de ea, în ceea ce privește schimbarea sistemului electoral.

„Ei ascund adevărata cauză și adevăratul motiv al acestor modificări, la fel cum ascund planurile lor negre. Dar cauza și motivul constau în faptul că ei cu orice preț doresc, – iar prețul pentru dînșii nu contează, au cu ce-l achita –, să obțină majoritatea constituțională, pentru ca după aceea, folosindu-se de asta, să poată săvîrși actul „marii uniri”. Care, printre altele, a fost săvîrșit cu mulți în urmă de asemenea într-un mod la fel de mișelesc – în 1918, ei s-au folosit de slăbiciunea de atunci a puterii sovietice și au votat unirea”, a amintit Vladimir Voronin.

Al treilea președinte al Moldovei a atras atenția și asupra altui moment – cel legat de poziția Comisiei de la Veneția și reacția la această poziție a autorităților moldovene.

„Această reprezentație teatrală cu Comisia de la Veneția, cu Comisia Europeană și cu Strasbourg-ul nu e altceva decît un spectacol prost regizat, avînd scopul final de a organiza alegeri conform scenariului guvernării, pentru a obține majoritatea constituțională și a arunca Moldova în brațele României”, a indicat liderul PCRM.
 
În opinia lui Vladimir Voronin, aceste planuri coincid cu planurile americanilor, nemaivorbind de români, care visează la asta din anul 1940.

„Asta coincide cu planurile lor de divizare a țării. Anume de aceea nici pînă acum nu se poate ajunge la unirea celor două maluri ale Nistrului. Pentru ca asta să nu se întîmple, sînt invocate diferite cauze și se ăntreprind diferite acțiuni. Una din ele este zădărnicirea procesului de negocieri în formatul „5+2”, ca poporul să nu cunoască nimic, ca el să uite, să se împace cu toate. Și, pînă la urmă, trucul le-a reușit”, a declarat președintele Partidului Comuniștilor.

După declararea independenței, Moldova se confruntă, bineînțeles, cu mari probleme. Și asta pentru că, chiar din primele zile, a subliniat Vladimir Voronin, țara n-a avut noroc de o conducere bună. „La putere au venit naționaliștii, unioniștii, frontiștii, românii și ei au început să promoveze o politică, potrivit căreia treptat să fie nimicită și baza materială, și acel nivel intelectual pe care-l avea populația de atunci, și acel patriotism pe care puterea sovietică l-a educat în fiecare cetățean, ca astfel, încetul cu încetul, să ajungă la „marea unire”.

„Și, cu regret, le-au reușit de acum multe. Cu regret, pe mulți i-au împrăștiat, i-au tras de partea lor. Pe unii i-au cumpărat prin metode viclene, cu bani, cu funcții, pe alții i-au intimidat, i-au lichidat, i-au închis, și așa mai departe – și toate acestea pentru ca să-și rezolve principala lor problemă. Și acum vor merge la toate, pentru că, așa cred ei, situația este  favorabilă lor: puterea este concentrată în aceleași mîini, voturile necesare ale deputaților sînt de acum cumpărate, e creată majoritatea parlamentară.

Ei vor organiza alegeri și nu vor ține cont de nimic și de nimeni. Adică vor falsifica, vor cumpăra alegători, vor strecura falsuri și tot ce vrei, ceea ce, de fapt, au făcut întotdeauna din momentul declarării independenței Moldovei doar cu o mică pauză în timpul guvernării PCRM”, a spus Vladimir Voronin.

Liderul PCRM i-a îndemnat pe comuniști să explice oamenilor politica murdară pe care o promovează regimul guvernant. El și-a exprimat încrederea că planurile și metodele prin care acționează actuala putere nu-i vor aduce succes, și toate se vor termina cu nimic, așa cum s-a întîmplat cu mulți ani în urmă, cînd  Hitler a promis că teritoriul României se va întinde de la Carpați pînă la Marea Neagră.

„Este regretabil că poporul le rabdă pe toate acestea. În țară, practic, nu există partide de opoziție, ca să ne putem uni cu ele în lupta împotriva nemernicilor de la putere. Rămînem doar noi, comuniștii, care trebuie să apărăm țara și poporul, trebuie să luptăm pentru păstrarea suveranității și independenței Moldovei. Cînd ne-am aflat la guvernare, am demonstrat că țara se poate dezvolta. Trebuie și de acum înainte să ne unim și să ne consolidăm rîndurile, să explicăm societății ce pericol ne amenință. Pentru că astăzi oamenii au ajuns să fie nepăsători față de ceea ce se întîmplă în jurul lor. Dar trebuie și să-i cinstim pe eroii care cu mulți ani în urmă au eliberat țara noastră de ocupația română”, a încheiat Vladimir Voronin.

La sfîrșitul mitingului, participanții au depus flori la monumentul luptătorilor pentru puterea sovietică.

La 28 iunie 1940, trupele sovietice au eliberat Basarabia de sub ocupația română. Teritoriul dintre Prut și Nistru s-a aflat în componența României timp de 22 de ani – din martie 1918 pînă la 28 iunie 1940, cînd, după notele înaintate de guvernul sovietic cu privire la cedarea Basarabiei Uniunii Sovietice, în teritoriul ei au intrat unitățile Armatei Roșii a muncitorilor și țăranilor, iar trupele române, moșierii și funcționarii s-a retras în grabă, fără a opune rezistență.

Marina Țurcanскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: