Dacă prietenul s-a pomenit a fi întîmplător...
РУС. MOLD.
» » Dacă prietenul s-a pomenit a fi întîmplător...

Dacă prietenul s-a pomenit a fi întîmplător...

22-07-2017, 10:45
Viziuni: 1 093
  
Versiunea de tipar   
Dacă prietenul s-a pomenit a fi întîmplător...Se pare că ”pro-rusul” Dodon și-a schimbat orientarea și a devenit ”pro-belarus”
 
Și ce vreți să facem? De la Kremlin bani nu se dau, mai mult, îl țin de un clovn – ba în anticameră patru ore să aștepte, ba la forum îl umilește în fața publicului de rang înalt...

Așa că, judecînd după ultimele aventuri ruse ale  ”alesului de tot poporul” (plus vizita lui Plahotniuc în SUA), ”vectorul rus” a fost, temporar, amînat în rezervă și Igor Nicolaevici a mers la Minsk.

În capitala Belarus, ”alesul de tot poporul” a mers asemenea unui cal năzdrăvan fără căpăstru. Ca întotdeauna, a vorbit mult și ca de fiecare dată, pe cele mai diverse teme, care, uneori, sînt separate una de alta prin zeci de parseci.  

În primul rînd, desigur, a fost vorba despre economie. Or, în perioada vizitelor sale peste hotare, Igor Dodon vorbește foarte mult la această temă. Este adevărat că, pînă acum,  această pălăvrăgeală nu a avut niciun rezultat și nici nu va avea pe viitor. Lucru destul de clar, încheierea acordurilor internaționale, inclusiv, economice ține de prerogativa Guvernului. Iar Dodon este prințul consort care nu dispune de nicio competență reală. Și toate ”vizitele sale de lucru” nu sînt altceva decît turism din contul statului.

Păi iată, abia de s-a văzut pe pămîntul belarus, ”alesul de tot poporul”  a  început să se bage fără rușine în economia acestei țări. Fapt despre care i-a și comunicat președintelui Alexandr Lukașenko: ”În această perioadă de o zi și jumătate mi-a permis să pipăi ceea ce am văzut la televizor (este vorba despre aceeași economie – nota aut.)”. Am avut anumite așteptări, dar tot ceea ce am văzut le-a depășit. Sînt idei bune ce vizează și întreprinderile industriale, și agricultura”. (Stilul și cuvintele oratorului nu au fost modificate).

Aici nu este clar: ”ideile bune ale lui Dodon” se referă la Republica Belarus sau la Republica Moldova? Dacă e prima variantă, să înțelegem că Dodon se cere la ”bădica” de ajutor și vrea nițel să conducă în Belarus?  Dacă e a doua variantă, la ce dracu se plimbă prin țări străine? Stai în Moldova și realizează aici ”bunele idei” pe care le ai, ridică industria și agricultura Patriei tale!

”Nivelul la care s-a ridicat industria în Belarus, pentru noi este numai un vis la etapa actuală”, a remarcat Dodon.  Visul așa și va rămîne vis dacă în loc de activitate concretă ne vom da frumoși la televizor, vom modifica sistemul electoral ca pe mănuși și vom organiza referendumuri de care nimeni nu are nevoie.

...Dodon a vorbit și despre sărbătorirea Zilei Victoriei. Evident, cu multe cuvinte frumoase. Chipurile, noi am avut o Victorie comună, dar iată la noi în Moldova unii așa și vor să redenumească Ziua Victoriei în Ziua Europei. Uitînd să povestească lui Alexandr Gheorghevici că el, însuși, în acest an de 9 Mai a plecat din Moldova la Moscova de dragul simpatiei lui Putin. Iar cei care au rămas să-l înlocuiască și să conducă coloana socialiștilor – Ion Ceban și Vlad Bătrncea au avut un comportament  insultător la adresa concetățenilor care se îndreptau la Focul Veșnic dar nu în coloana lor. Acestui fapt sînt o mulțime de dovezi.

”Tot ce este legat cu Marele Război pentru Apărarea Patriei este sfînt pentru noi”, a declarat cu patos Dodon. Cum să nu, asta și s-a văzut atunci cînd socialiștii au aruncat pe asfalt și în remorcă portretele participanților la Marele Război pentru Apărarea Patriei.

”Alesul de tot poporul” s-a manifestat și n rol de Nostradamus, prezicînd că Moldova va dispărea ca stat în cazul în care va adera la Uniunea Europeană (ei, bine, pentru această variantă putem să nu ne face griji, pentru că Moldova nu va adera la UE NICIODATĂ), și a purces la cel mai important lucru – a început să se ceară în gașca de prieteni a lui ”bădica”. A decis deci să-l schimbe pe ”prietenul Vova” cu ”prietenul Sașa”.  

Se pare că Dodon visează să întoarcă în Moldova tot cea a fost bun în perioada Uniunii Sovietice, și, iată ce este important! – să consolideze verticala puterii. Așa cum vorbea despre asta, acum zece ani, Lukașenko, așa pălăvrăgește în zilele noastre Dodon.

”Încă pînă la alegeri, în cadrul majorității întrevederilor cu alegătorii, eu spuneam că vreau ca Moldova să fie ca Belarus”, a declarat ”alesul de tot poporul”.

Ei, nu, cetățean mincinos ! Nu ați spus nimic de genul acesta. Oamenii nu țin minte asemenea discursuri din gura dumneavoastră, măcar să crapi. Ați promis să întoarceți ”miliardul” furat – a fost așa ceva. Să anulați acordul de Asociere – da. Să interziceți unionismul – de asemenea. Dar iată despre Belarus, pardon, nici vorbă.

Apropo, dacă paralel cu examinarea programelor belaruse în economie, Dodon ar fi învățat să joace hochei și ar fi ieșit să se manifeste pe gheața din Minsk, probabil că doar în acest caz ar fi obținut cîteva puncte în plus în ochii lui Lukașenko.

Deși, despre ce tot vorbesc ! Hocheiul este un joc pentru bărbații adevărați, lașii nu joacă hochei!

Eugeniu Marian
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: