Conform relei tradiții și în conformitate cu vechiul scenariu, deputații au aprobat cele mai importante proiecte de lege la sfîrșitul sesiunii parlamentare
Democrații și socialiștii au adoptat legi după ei și pentru ei. În grabă, fără analiză și examinare detaliată. La drept vorbind, ei nu pot fi învinuiți de neconsecvență. Fiecare lege antisocială adoptată o completa cumva pe precedenta devenind încă un detaliu în schema criminală a guvernării. Să ne amintim cum s-au întîmplat lucrurile în sesiunea de primăvară.
Martie
Primele luni ale sesiunii de primăvară nu pot fi numite active. În mare parte, deputații majorității de la guvernare au creat doar impresia că lucrează și au propus inițiative care, nicidecum, nu au îmbunătățit viața poporului. Cu toate acestea, întotdeauna se găsea un subiect în tumultul căruia promovau propriile interese și acopereau problemele reale.
Poporul se revolta față de majorarea nemotivată a prețurilor la serviciile sanitar-medicale propusă de Ministerul Sănătății, cu toate acestea, inițiativa legislativă cu privire la demisia ministrului Sănătății, examinată în Parlament pe 2 martie, nu a fost susținută de majoritatea parlamentară de coaliție.
Totodată, așa cum a men¬țio¬nat deputatul din partea Partidului Comuniștilor, Oleg Reidman, votul de neîncredere în legătură cu majorarea antipopulară a tarifelor la serviciile medicale trebuia să fie exprimat nu doar în raport cu ministrul de profil, dar și în raport cu un șir de alți miniștri din componența Guvernului Filip.
Pe 17 martie, în cadrul discuțiilor pe marginea ordinii de zi a Parlamentului, șefa fracțiunii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Ina Șupac, i-a cerut explicații spicherului Andrian Candu referitoare la mesajul transmis deputaților prin care li se recomandă să se abțină de a călători în Rusia. A fost adresată întrebarea, ce articol din Regulamentul Parlamentului permite de a dicta deputaților cine și unde să meargă?
De asemenea, pe 17 martie, fracțiunea parlamentară a PCRM a refuzat să participe în grupul de lucru pentru modificarea legislației electorale, create la inițiativa deputatului PDM, spicherul organului legislativ, Andrian Candu.
Pe 30 martie, deputații fracțiunii PCRM au cerut, în regim de urgență, să se includă pe ordinea de zi proiectul dispoziției Parlamentului cu privire la sistarea actualelor tarife la serviciile medicale și revizuirea lor.
Inițiativa respectivă a fost necesară pentru ca Guvernul să propună o metodologie rațională de stabilire a tarifelor la serviciile sanitar-medicale, pentru că noile tarife bat serios în buzunarul cetățenilor. Majoritatea parlamentară a decis să amîne examinarea documentului respectiv.
Aprilie
Hotărîrea adoptată, la sfîrșitul lunii aprilie, de către Parlamentul Moldovei «Cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și de odihnă în Republica Moldova» pe 5 mai a fost publicată în Monitorul Oficial și, în acest fel, a intrat în vigoare. În hotărîrea se indică că Ziua Europei trebuie să fie marcată în Moldova pe 9 mai.
Și, deși, așa numitul președinte al țării Igor Dodon a declarat că nu va promulga documentul respectiv, acest lucru nu a încurcat Partidului Democrat să organizeze pe 9 mai de Ziua Victoriei, o acțiune de masă de provocație dedicată Zilei Europei.
Mai
Fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova a expediat o cerere în adresa Biroului Permanent al Parlamentului prin care solicită includerea pe ordinea de zi a ședințelor plenare ale Parlamentului proiectul de lege Nr. 6 din 21 ianuarie 2015 ce se referă la modificarea Legii cu privire la serviciul public de alimentare cu apă și canalizare pentru examinare și adoptare în a doua lectură. Proiectul de lege respectiv a fost elaborat de deputații fracțiunii PCRM și aprobat în prima lectură cu majoritatea voturilor încă în anul 2015.
Iunie
Pe 9 iunie, deputații din cadrul fracțiunii PCRM au semnat proiectul de rezoluție cu privire la acordarea votului de neîncredere Guvernului în frunte cu Pavel Filip. Motivul rezoluției respective a fost acuzația directă a Executivului în intenția de a ascunde circuitul ilicit de medicamente anabolice realizat de Întreprinderea de Stat Poșta Moldovei.
În cadrul ședinței Parlamentului, care s-a desfășurat în aceeași zi, a fost examinată propunerea Ministerului Sănătății cu privire la anularea interdicțiilor la amplasarea farmaciilor, impuse acum șase ani. Deputații din cadrul tuturor fracțiunilor și-au expus pretențiile și chiar au acuzat Ministerul Sănătății în promovarea intereselor cuiva. Cu toate acestea, proiectul de lege a fost aprobat în prima lectură cu majoritatea voturilor. Experții consideră că asemenea modificări vor fi doar în beneficiul rețelelor farmaceutice mari.
Pe 15 iunie, Comitetul Central al PCRM a emis o Declarație pe marginea intenției Partidului Democrat de la guvernare să adopte legea care permite să fie supuse cenzurii posturile de televiziune rusești retransmise în Moldova. Toate acestea se oferă drept necesitate stringentă de a lupta împotriva «propagandei rusești» și a «proteja spațiul informațional al Republicii Moldova». Declarînd protest categoric în legătură cu intenția autorităților de a interzice posturile TV îndrăgite de populație, CC al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova a remarcat că, posibil, aceasta este parte a unui joc comun al Partidului Democrat și Partidului Socialiștilor pentru a promova așa numita reformă a sistemului electoral.
Pe 30 iunie, în timpul discuțiilor în Parlament pe marginea proiectului legii cu privire la Guvern înaintat de Cabinetul Filip, deputatul PCRM, Oleg Reidman a declarat că regimul de la guvernare lichidează principiile separării puterii și controlul Parlamentului asupra Guvernului.
Rușinosul iulie
La mijlocul lunii iulie, majoritatea parlamentară s-a activizat. În cadrul ședinței plenare a fost examinat proiectul de lege care permite trecerea sectorului bancar al Moldovei la un nou sistem de reglementare BASEL-III. Deputatul PCRM, Oleg Reidman a criticat graba Băncii Naționale de a trece la noul sistem fapt ce poate avea urmări grave pentru băncile comerciale moldovenești. În pofida criticii în adresa inițiativei respective, majoritatea parlamentară a votat pentru implementarea sistemului de reglementare BASEL-III. Fracțiunea PCRM nu a participat la procesul de vot.
Pe 14 iulie, fracțiunea parlamentară PCRM a emis o declarație pe marginea proiectului legii Nr. 448 în rezultatul căruia, regimul de la guvernare a privat administrațiile publice locale la dreptul de proprietate asupra instituțiilor medicale și a transmis acest drept exclusiv Ministerului Sănătății.
În mod special, în declarație se menționează că scopul principal al proiectului de lege propus — supunerea politică întregului sector al sănătății. Acest lucru va duce la dispariția sursei considerabile de finanțare a spitalelor raionale și municipale, va perturba principiul descentralizării și, cel mai important, va îndepărta serviciul de acordare a ajutorului medical de oameni, care trebuie să formeze principala bogăție a țării.
Pe 20 iulie, deputații democrați și socialiști adoptă în lectură finală legea provocatoare cu privire la modificarea sistemului electoral, care numai peste o oră a fost promulgată de Dodon. Fracțiunea PCRM nu a participat la vot și a decis să nu participe la ședințe pînă la sfîrșitul sesiunii parlamentare.
Pe 21 iulie, Parlamentul a adoptat noua componență a Guvernului: numărul ministerelor s-a redus de la 16 la 9. Prezentînd proiectul, prim-ministrul Pavel Filip a remarcat că pînă la sfîrșitul anului, Guvernul va trece prin «perioada de tranziție», de aceea, în această perioadă, nu vor fi numiți noi miniștri.
În aceeași zi, Parlamentul a aprobat declarația cu privire la necesitatea retragerii trupelor ruse din Moldova. Pentru acest proiect au votat 61 de deputați.
Cu simțul datoriei îndeplinite, deputații au încheiat sesiunea de primăvară. În ultimele două zile ale sesiunii, democrații și socialiștii au obținut ceea ce au așteptat tot anul — modificarea sistemului electoral.
Ana Vetrovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно