Medicii marginalizați
РУС. MOLD.
» » Medicii marginalizați

Medicii marginalizați

18-06-2017, 11:04
Viziuni: 1 303
  
Versiunea de tipar   
Medicii marginalizați18 iunie este Ziua lucrătorului medical. Dacă nu ar exista patriotismul doctorilor moldoveni, medicina națională ar fi degradat pînă la nivelul clismei

 

Orice reformă, orice lege antisocială adoptată de guvernare se reflectă asupra imaginii lucrătorilor medicali. Pentru că nu membrii Guvernului primesc pacienții în policlinici, nu ei tratează bolnavii în spitale. În schimb, funcționarii consideră că știu mai bine cum să-i trateze pe cetățeni, de cîți medici și cîte spitale este nevoie în acest scop și cîte surse trebuie să fie alocate.


Deocamdată, n-au plecat toți


Cum n-ar fi de straniu, în Moldova mai sînt încă mulți medici calificați, devotați profesiei lor. De ce este straniu acest lucru? Pentru că ei încă nu au plecat din țară. Ei continuă să muncească în instituțiile noastre medicale modeste în schimbul unor salarii și mai modeste comparativ cu cele pe care le ridică colegii lor din Europa. Mulți dintre ei cîștigă un ban în cadrul centrelor medicale private. Și nu fac acest lucru doar de dragul salariului, ci pentru a asimila utilajele medicale moderne pe care nu și le pot permite spitalele de stat.


Pentru a deveni un medic bun, este nevoie de multe studii și multă muncă. Mai exact, un medic trebuie să învețe toată viața. Mai întîi la universitate, apoi — în timpul rezidențiatului ș.a.m.d. Iar odată cu începerea activității, un medic trebuie să fie în pas cu realizările în domeniul medicinii, trebuie să-și mărească gradul de calificare la seminare, să participe la simpozioane științifice. Și ei fac toate aceste lucruri. Unde mai pui că în marea majoritate a cazurilor — din propriile lor economii. Dacă ar fi fost altfel, medicina moldovenească ar fi degradat pînă la nivelul clismei.


Medicii moldoveni realizează virtuos operații pe creier și inimă, ei au asimilat modalitățile de intervenție endoscopică neinvazivă și grație acestui fapt au atins nivelul «chirurgiei de o zi». Rezultate remarcabile le obțin infecționiștii, reumatologii, geneticienii, imunologii...


La drept vorbind, practic la fiecare compartiment al medicinii sînt propriile realizări, realizări ale medicilor noștri, care, deocamdată, nu au plecat din țară.


Anume din acest considerent ei sînt demni, inclusiv, și de salarii bune. Spre exemplu, în Slovenia, un medic începător ridică un salariu ce variază între 1300 și 1600 de euro, iar un medic cu stagiu de muncă — de la 1500 pînă la 1820 de euro. În Germania, un medic cu o experiență profesională de șase ani, ridică lunar un salariu de 4 942 de euro. Potrivit datelor Asociației medicilor elvețieni, un asistent medical primește un salariu de 7 008 euro pe lună. În Marea Britanie, în primul an de activitate, un medic ridică un salariu de 2 584, iar în al doilea an — 3 205 euro.


Potrivit informațiilor oficiale, după majorarea salariilor lucrătorilor medicali, cele mai mari salarii le ridică medicii de familie — 11 mii de lei. Însuși medicii de familie, însă, nu simt acești bani în buzunare și afirmă că salariile lor sînt de două ori mai mici. Plus la asta, în centrele medicinii de familie de la sate, permanent, ceva lipsește — or computer, or cardiograf sau altceva.


Fapt la care cei din conducerea de vîrf spun: căutați sponsori, nu sînt bani. Dacă medicul de familie are mașină personală, el este obligat să o folosească pentru chemările de urgență. Reparația edificiilor, în mare parte, este, de asemenea, realizată din sursele proprii personalul medical.


S-a comunicat că tinerii specialiști primesc un salariu de 7 mii de lei. Dar, nu știu de ce, tinerii specialiști nu stau în rînd să se angajeze în policlinici și spitale. În mediu, salariul asistentelor medicale din raioane constituie 3-5 mii de lei, în funcție de regimul de lucru. Asistentele medicale din cadrul centrelor de familie de la sate, ca și medicii de altfel, primesc un salariu fix și adaosuri în funcție de componența populației. Cu cît mai în vîrstă este populația, pe atît mai mici sînt adaosurile salariale.


Deși, ar trebui să fie invers, pentru că la bătrînețe aproape că fiecare om capătă un buchet întreg de boli, respectiv, crește și gradul de solicitare a medicilor. Nu este de mirare faptul că la sate se simte o lipsă acută de medici, iar din 2012 pînă în 2017, circa 4 mii de asistente medicale au plecat din sistemul de sănătate. Cu studiile lor medicale ele pot deveni îngrijitoare medicale perfecte în țările în care munca lor se remunerează mult mai bine.


Nu este mai bună situația nici în cazul sanitarilor, în spitalele raionale, salariile acestor angajați nu depășește 2 mii de lei, iar la sate — circa 1 500 de lei. Aproape că de patru ori mai puțin decît constituie salariul mediu pe economie. Și ne mai mirăm de ce sanitarii, de multe ori, au dispoziție proastă.


Pura realitate


În ultimii ani, sistemul sănătății din Moldova a fost bulversat, în repetate rînduri, de tot felul de reforme și inovații. Întotdeauna, țapii ispășitori au fost angajații în medicină, care nu stau în birourile funcționarilor, ci lucrează nemijlocit cu oamenii.


Medicii și pacienții au mai primit o lovitură puternică în luna februarie anul curent — atunci cînd s-au scumpit considerabil serviciile medicale. Ministerul Sănătății încerca să ne convingă că persoanele care dispun de poliță de asigurare medicală nu vor avea de suferit de pe urma acestor majorări. Însă, au avut de suferit toți.


Cei mai marginali s-au pomenit medicii de familie. Cum să-i explici unui pacient mai în vîrstă suspectat că suferă de cancer că el nu poate fi investigat la Imagistica prin Rezonanță Magnetică pentru că acest gen de investigație ar putea fi necesară în cazul unui copil. Deoarece, policlinica poate emite îndreptări pentru această metodă de investigație doar pentru un număr limitat de pacienți. Desigur, există clinicile private, însă, în acest caz la ce mai sînt de folos polițele medicale?


Situația a ajuns pînă la aceea că pacienții în etate sînt internați la tratament cu mare greu în spitalele raionale. Și acesta nu este un moft al medicilor, ci vorbim despre economia statului pe seama bolnavilor.


Ministra sănătății afirma că odată cu majorarea prețului serviciilor medicale va spori și calitatea acestora. În ce fel? În spitale vor apărea medicamente scumpe și în toate instituțiile medicale de stat, imediat, vor apărea echipamentele medicale moderne?


Apropo despre medicamente. În pofida tuturor măsurilor întreprinse de deputații comuniști, prețurile cresc în permanență. Din rețeaua farmaceutică dispar preparatele ieftine, în locul acestora se propun medicamente analogice scumpe. Iar atunci cînd medicii eliberează pacienților rețete, anume medicii sînt acuzați de faptul că indică tratamente foarte scumpe. De altfel, le revine din furie și farmaciștilor, care sînt obligați să asculte tot ce cred oamenii despre medicina moldovenească.

 

Sub controlul Ziarului «Comunistul»


Majorarea nemotivată a tarifelor


Reamintim că tarifele la serviciile medical-sanitare au fost majorate, în luna februarie, printr-o decizie de Guvern. Unele servicii s-au scumpit de zeci de ori. Centrul Național Anticorupție a inițiat desfășurarea unei expertize a documentului cu privire la majorarea tarifelor încă la etapa de elaborare a proiectului și și-a exprimat dubiile referitor la corectitudinea stabilirii unor tarife. Cu toate acestea, proiectul documentului a rămas nemodificat.

 

Dubii pe marginea corectitudinii majorării tarifelor au exprimat, atunci, și deputații din partea Partidului Comuniștilor, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie — Oxana Domenti. Ea a atras atenția asupra faptului că decizia Guvernului, în baza căreia au fost stabilite prețurile la servicii, a fost aprobată în grabă la sfîrșitul anului 2016. Documentul, practic, nu a fost văzut de nimeni, nici chiar de parlamentari. Absolut toți deputații din diferite fracțiuni au fost șocați de acest salt al prețurilor.


La inițiativa fracțiunii PCRM, Parlamentul a adoptat o decizie, care prevede revizuirea tarifelor la serviciile medical-sanitare. În proiectul deputaților comuniști se prevedea că Guvernul va oferi un răspuns în decurs de 30 de zile, însă, acest lucru așa și nu s-a întîmplat. De la aprobarea acestei dispoziții au trecut, deja, două luni. Săptămîna trecută, Oxana Domenti a reamintit că Guvernul tergiversează executarea dispoziției Parlamentului, iar acest lucru nu face față puterii executive. Dar se pare că Guvernul nu este interesat nici măcar de propria onoare.
 
Natalia Lujina
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: