«Eficiență» în stilul lui Procust
РУС. MOLD.
» » «Eficiență» în stilul lui Procust

«Eficiență» în stilul lui Procust

16-07-2016, 11:32
Viziuni: 1 118
  
Versiunea de tipar   
«Eficiență» în stilul lui ProcustMedicii sunt confuzi, cum în profesia lor poate fi estimată eficiența activității și convertită în unități bănești

 

Lucrătorii medicali, unii dintre care, așa cum afirmă reprezentanții ministerului de profil, au participat în cadrul discuțiilor pe marginea noului mecanism de remunerare a muncii, elaborat de Ministerul Sănătății, nu se grăbesc să comenteze această nouă inovație. Deocamdată, ei așteaptă majorarea salariilor în medie cu 20 la sută, promisă din data de 1 iulie.

 

Trebuie să înțelegem că lucrătorii medicali așteaptă majorări salariale deja de cîțiva ani — în toată perioada de guvernare a coaliției liberal-democrate, — comparînd cei șapte ani cu perioada guvernării comuniste de opt ani de zile. Constatăm că atunci salariile în sistemul ocrotirii sănătății au crescut de 9 ori. Dacă actuala guvernare ar fi urmat principiile și sistemele implementate de comuniști, salariile medicilor moldoveni ar fi atins, practic, nivelul european.

 

Totodată, în timp ce cadrele medicale așteaptă adaosuri salariale, sistemul sănătății a pierdut, anual, sute de medici și asistente medicale. În aceeași perioadă, deputații din partea Partidului Comuniștilor au înaintat, în repetate rînduri, inițiative legislative care prevedeau majorarea salariilor lucrătorilor medicali, însă, se pare că deputații liberal-democrați au așteptat cu o răbdare de invidiat să vadă ce va inventa în acest sens Ministerul Sănătății.

 

Avînd în vedere rata inflației, în toată perioada celor șapte ani de guvernare a coaliției liberal-democrate, salariile personalului medical, în expresie reală, s-a micșorat constant. Asupra acestui fapt a atras permanent atenția deputaților președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, deputatul din partea fracțiunii PCRM — Oxana Domenti. Dar, în zadar.

 

Și iată că Ministerul Sănătății a elaborat, în sfîrșit, mult așteptatul proiect de majorare … La drept vorbind, experții care au studiat materialele noului principiu de stabilire a salariilor pentru angajații în domeniul sănătății, au pus imediat la îndoială obiectivitatea documentului respectiv, care s-a învrednicit de critici încă la etapa examinării lui.

 

Noua «Prevedere cu privire la modalitatea de remunerare a colaboratorilor instituțiilor medico-sanitare publice, care activează în sistemul asigurării medicale obligatorii» elaborat de minister se bazează pe «reușitele profesionale individuale» ale lucrătorilor și pe «calitatea muncii efectuate de ei». Salariile vor fi alcătuite dintr-o plată fixă și o componentă variabilă. Anume această componentă trezește majoritatea dubiilor pentru că se bazează pe evaluarea capacităților profesionale și indicatorii eficienței muncii. Medicii nu pot să înțeleagă, cum poate fi convertită eficiența muncii lor, în profesia pe care o desfășoară, în unități bănești.

 

Conform noului document, salariul medicilor de familie va fi de la 5000 de lei pînă la 5900 de lei, salariul asistentelor medicale — de la 4000 pînă la 4800 de lei, pentru personalul medical auxiliar și felceri — de la 3300 pînă la 3900 de lei. Salariul directorilor instituțiilor medicale va fi stabilit în funcție de starea financiară a spitalului și va ajunge pînă la 14000 de lei.

 

Într-o situație deloc de invidiat se vor pomeni, din nou, dădacele, infirmierele și alte categorii de personal necalificat, salariul cărora va fi de 1900 de lei. Asta în condițiile în care, conform deciziei Guvernului, salariul minim garantat nu trebuie să fie mai mic de 2100 de lei. Se creează impresia că atunci cînd aprobă o lege, Executivul uită cu desăvîrșire despre legile adoptate pînă la acel moment.

 

În consecință, dacă e să credem promisiunilor, salariile angajaților spitalelor se va majora, în medie, cu 34%, iar salariile angajaților în serviciul asistenței medicale urgente — cu 10%. Însă, cu siguranță, acești indici nu reprezintă acea majorare pe care au așteptat-o cadrele medicale.
 
Ana Vetrova
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: