Inamicul este puternic, dar Dumnezeu — milostiv
РУС. MOLD.
» » Inamicul este puternic, dar Dumnezeu — milostiv

Inamicul este puternic, dar Dumnezeu — milostiv

1-08-2017, 08:59
Viziuni: 1 313
  
Versiunea de tipar   
Inamicul este puternic, dar Dumnezeu — milostivCaracterul genocid al actualei guvernări somează cetățenii Moldovei să caute alinare pe dimensiunea spirituală
 
Din cîte se știe, Moldova este un stat laic. Constituția țării garantează (cel puțin, deocamdată, Curtea Constituțională nu a ajuns pînă la acest punct) libertatea conștiinței și religiei.

În afară de religia de bază — ortodoxă — în țara noastră mai locuiesc și reprezentanți ai altor culte religioase — catolicism, iudaism, protestantismul tîrziu și alte confesii. Însă, în cazul dat va fi vorba doar despre ortodoxie și creștinii ortodocși.

Se pare că junta care a capturat Republica Moldova are un singur scop — să curețe aici locul pentru dragii de ei și să izgonească sau să extermine restul populației. În acest scop se face tot posibilul: în progresie geometrică crește costul serviciilor comunale, se reduc programele sociale, pensiile și indemnizațiile, se scumpesc mărfurile și serviciile, ca pe drojdii crește corupția.

Pentru mulți, în aceste condiții unicul loc de alinare este biserica — locul unde toți sînt egali, unde poziția socială, felul în care arăți și preocupările zilnice nu au nicio importanță.

* * *
Pe teritoriul Moldovei activează două jurisdicții ortodoxe (ceea ce, de regulă, se consideră o anomalie canonică): Mitropolia Basarabiei a Bisericii Române și mult mai numeroasă — Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove (Biserica ortodoxă a Moldovei) sub jurisdicția canonică a Patriarhatului de la Moscova. Conform rezultatelor sondajelor de opinie, 86 la sută din populația țării aparține de Biserica Ortodoxă a Moldovei, iar 11 % — de Mitropolia Basarabiei.

Printre instituțiile de învă¬țămînt teologice din țară se numără patru de bază: Academia Teologică de pe lîngă Universitatea de Stat a Republicii Moldova din Chișinău, Seminarul Teologic de pe lîngă mănăstirea Nou Neamț din satul Chițcani. De asemenea, două licee specializate: liceul duhovnicesc pentru fete de pe lîngă mănăstirea din Suruceni și liceul duhovnicesc pentru băieți de pe lîngă mănăstirea «Nașterea Domnului» de pe teritoriul satului Zăbriceni.

* * *
Religiozitatea în creștere în societatea noastră a fost remarcată de studiul «Religia și statul», efectuat la începutul acestui an de către experții centrului de cercetări sociologice CBS-AXA. Unele date ale studiului chiar reprezintă interes real.

În special, majoritatea cetățe¬nilor noștri pledează pentru predarea religiei în școli. În favoarea acestui fapt au pledat 74 % dintre respondenți. Acest indice reprezintă maturii. Pe de altă parte, 56 la sută dintre elevi nu sînt împotrivă să studieze această disciplină.

Încă un fapt curios. Cetățenii vorbitori de limbă rusă s-au dovedit a fi mult mai liberali în acest sondaj decît cetățenii vorbitori de limbă moldovenească. Ideea predării religiei în școli este susținută de 66 % de vorbitori de limbă rusă, iar indicile ce reprezintă părtașii acestei idei din rîndul cetățenilor vorbitori de limbă moldovenească este cu 10 la sută mai mare.

La ora actuală, multe instituții de învățămînt organizează procesul de predare a religiei la propria lor inițiativă. La organizarea studierii religiei la nivel de stat, așa cum înțelegeți și singuri, nici nu putem să visăm. Actuala guvernare nu are nevoie de oameni religioși și credincioși pentru că ei sînt o amenințare pentru autorități.

* * *
În pofida faptului că religia joacă un rol important în viața duhovnicească a cetățenilor, majoritatea celor care se consideră religioși nu au încredere în biserică. Mai puțin de 10 la sută dintre respondenți au declarat că merg la biserică cel puțin odată pe săptămînă. Doar 18 % simt că biserica le asigură legătura cu Dumnezeu.

Și trebuie să fim de acord cu acest fapt, avem motive. În primul rînd, mulți «slujitori ai cultului» nu se dau în lături să încalce două-trei porunci ca să se aleagă cu un automobil, vile luxoase și concedii la mare în compania blondelor focoase (cine este la curent știe despre cine este vorba).

În afară de aceasta, slujitorii bisericilor se implică exagerat de mult în jocurile politice — de la purtătorii de rasă uitați astăzi pînă la unii ierarhi superiori ai Mitropoliei Moldovei. Și, deși, mitropolitul Vladimir a interzis clericilor să participe în alegeri sau sa susțină vreun concurent electoral, el însuși a încălcat propria interdicție în timpul cursei prezidențiale din 2016.

Indirect, el l-a susținut pe Dodon pe care l-a lăudat și l-a numit «domnul președinte». Despre acest «mărunțiș» cum este împărțirea pliantelor la poarta bisericii după slujbă, în general, nu merită de vorbit...

…Apropo, turismul religios a apărut cam cu zece ani mai devreme de cel «parlamentar». Încă în anul 2006, un grup de preoți ortodocși din raionul Ungheni a anunțat despre intențiile sale de a trece de la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a Bisericii Ortodoxe Ruse la Mitropolia Basarabiei a Patriarhatului României.

* * *
Experții leagă situația ce vizează atitudinea poporului față de religie cu faptul că societatea moldovenească se află într-o stare de nesiguranță. De aceea, în condițiile în care statul nu-și poate îndeplini funcțiile, oamenii caută un substituent. Religia și devine un asemenea înlocuitor pentru mulți.

Însuși în sine, procesul de renaștere a conștiinței religioase a cetățenilor este binecuvîntat, duce la purificare, consolidarea moralității, creșterii conștiinței și, într-un final, generează unificarea civică. Generează acel «consens» despre care vorbesc cu atîta ardoare și iresponsabilitate curcanii politici fățarnici.

Evgheni Tamanțevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: