Responsabili pentru țară și cetățeni
РУС. MOLD.
» » Responsabili pentru țară și cetățeni

Responsabili pentru țară și cetățeni

20-05-2017, 10:02
Viziuni: 472
  
Versiunea de tipar   
Responsabili pentru țară  și cetățeniVladimir Voronin: Iată că aproape de opt ani de zile, Moldova se distruge din ce în ce mai mult. Din păcate, aceasta este situația în țara mea
Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, care a ocupat funcția de șef al statului două mandate la rînd — în perioada anilor 2001 — 2009, a oferit un interviu pentru jurnalista postului de televiziune Realitatea TV, Ecaterina Covali, în cadrul ciclului de emisiuni «Punți către Europa».

— Domnule președinte, cum apreciați calea istorică a Republicii Moldova din  1991 pînă încoace? Unde am fost și unde am ajuns?

— Noi am fost o republică înfloritoare, o țară, un popor care era foarte mult apreciat în tot spațiul Uniunii Sovietice. Eram o țară dezvoltată în așa domenii ca știința, sănătatea, sfera socială, aveam o organizare teritorială foarte bine dezvoltată. Iar astăzi, ne-am rostogolit înapoi, la condițiile perioadei de pînă la 28 iunie 1940, cînd am fost eliberați de sub ocupația românească, care a durat mai bine de 22 de ani. Vorbesc despre asta cu un regret foarte mare, pentru că acele posibilități și acele beneficii care se deschideau după declararea independenței Republicii Moldova, nu doar că nu au fost utilizate în numele dezvoltării Republicii Moldova, în beneficiul acestui popor. Dimpotrivă, au fost folosite în detrimentul poporului și țării. Forțele corespunzătoare, naționaliste, unioniste, cele pro-românești au tins să demonstreze din interior că Republica Moldova nu are șanse și perspective de dezvoltare în calitate de stat independent și suveran.

Din păcate, în mare parte,lor le-a reușit acest lucru în primii zece ani, pînă în 2001. Din 2001 pînă în 2009, cînd noi, comuniștii am fost la guvernare, noi am oprit stagnarea și am demarat procesul de dezvoltare. Noi am majorat PIB-ul cu 59 la sută. Noi am soluționat o mulțime de probleme legate de procesul de dezvoltare a țării — pe dimensiunea internă și pe dimensiunea externă. Din păcate, acele forțe care, la timpul lor, au distrus Uniunea Sovietică și anumite forțe interne s-au unificat și au organizat așa numitul 7 aprilie — lovitura de stat. Și acum, iată că deja de aproape opt ani de zile, Moldova se distruge din ce în ce mai mult pe zi ce trece. Din Moldova fug cetățenii, în Moldova nu se mai dezvoltă nimic, moare tot spațiul economic și împreună cu el — sfera socială. Din păcate, aceasta este situația în republica mea la ora actuală, în țara mea — Republica Moldova.

— Poate fi considerată firească tendința țării să se echivaleze statelor unde Legea și grija față de cetățeni stau în capul mesei. Cum ați contribuit Dumneavoastră, în perioada celor două mandate de șef al statului, în implementarea acestor tendințe, cu ce vă mîndriți și dacă poate regretați ceva?

— Fiecare stat se confruntă cu foarte multe probleme. Conducerea de vîrf a fiecărei țări, în opinia mea, este obligată să determine cele mai importante și prioritare probleme. Așa am procedat și noi. Noi am văzut că trebuie să acordăm cea mai mare atenție dezvoltării sociale a statului nostru, pentru a opri prăbușirea economică. La acea oră, din țară plecase peste 600 de mii de cetățeni. Noi am creat condiții pentru ca ei să revină în patrie. Eforturile noastre au fost orientate și spre îmbunătățirea situației demografice, prin intermediul adoptării unor decizii serioase și realizării unui șir de proiecte ce au vizat sporirea calității vieții cetățenilor țării noastre — acesta este un indicator foarte important.

Noi am creat peste 400 de mii de noi locuri de muncă. Noi am majorat pensiile și salariile. Timp de opt ani de zile, noi am majorat pensiile cu 540 de procente. Salariul, spre exemplu în domeniul medicinii, a crescut de zece ori — cu 1000 la sută.
 
Salariile profesorilor au crescut cu 800 %. Și așa mai departe. Rata de gazificare a țării, care în 2001 era de doar 7 %, noi am adus-o pînă la 93 %. Am construit drumuri, am construit Portul Giurgiulești, căi ferate. O mulțime de obiecte de importanță economică și socială. Inclusiv, pentru a consolida societatea am acordat o atenție deosebită credinței, Bisericii noastre Ortodoxe. Au fost construite peste 600 de biserici, 27 de mănăstiri.

S-au mai făcut încă multe alte lucruri menite să îmbunătățească viața omului de rînd. Noi ne-am asumat această responsabilitate — să facem pentru oameni tot ce ne stă în putere. În ce măsură ne-a reușit acest lucru — se poate judeca după faptul că cetățenii Moldovei, de trei ori la rînd, au oferit majoritatea voturilor lor, în cadrul alegerilor parlamentare, anume Partidului Comuniștilor.

— Domnule președinte, de ce țările care și-au luat startul aproximativ în aceleași condiții ca și Republica Moldova —  mă refer la Țările Baltice, Bulgaria, România și altele — sînt cu mult înaintea noastră? Ce au avut ele și nu ne-a ajuns nouă?

— Motivele sînt anume acelea pe care le-am indicat mai devreme. Dar nu în ultimul rînd din cauza așa numitei guvernări pe care am avut-o în toți acești ani. Acei primii conducători ai statului — și președinți, și prim-miniștri, și deputați în Parlament — nu și-au îndeplinit onest obligațiunile în fața țării. Din păcate, ei au permis și permit și acum foarte multe lucruri care nu contribuie la dezvoltarea țării noastre. Acțiunile lor încurajează mai mult corupția, realizarea intereselor mafiote și personale.

Așa a fost și atunci, în primii zece ani de independență. Din această cauză, imediat după declararea independenței a izbucnit conflictul în Transnistria, iar țara rămîne divizată și pînă acum. Pentru că așa numita «prihvatizare» s-a făcut necugetat și inutil, doar urmînd unele interese personale și de grup. În consecință, republica a fost hoțită și sărăcită cumplit. Nu că s-au făcut doar multe prostii, dar și multe crime. Țările pe care le-ați enumerat, eu nu vorbesc despre Bulgaria și România, eu vorbesc despre fostele republici sovietice, nu au comis asemenea prostii. Aceste țări au avut suficientă rațiune și tărie de caracter, dar și voință politică pentru a nu comite asemenea prostii, dar să înceapă procesul de dezvoltare și să ia ca bază acel fundament care a fost pus în perioada sovietică.

Eu repet: noi am beneficiat de o bază exclusivă. Chiar mai bună decît în Țările Baltice. Însă, din cauza prostiei primilor conducători ai țării, în primii zece ani de zile, s-a distrus totul, s-a furat totul.

— Domnule președinte, s-a creat impresia că puterea este preocupată mai mult de felul în care arată pe arena politică externă decît în fața propriilor săi cetățeni. De ce se întîmplă acest lucru?

— Aceasta nu este doar o senzație, ci purul adevăr. Pentru că acolo nimeni nu știe ce reprezintă ei în realitate. Acolo nimeni nu știe că ei nu dispun de potențial. Acolo nimeni nu este la curent cu schemele, escrocheriile și fraudele de care beneficiază ei aici. Nimeni nu știe că ei încalcă flagrant legile la fiecare pas, că încalcă în picioare Constituția țării.

— Unde, din punctul D-voastră de vedere, este locul Republicii Moldova? Și cum poate ocupa țara noastră acest loc?

— Locul Republicii Moldova este în rîndul statelor europene, în rîndul statelor dezvoltate, unde oamenilor le este confortabil să trăiască din toate punctele de vedere.
 
Republica Moldova trebuie să ofere confort de viață pentru ca cetățenii să nu o părăsească, pentru ca cetățenii să-și iubească Patria, să lucreze de comun și să dezvolte țara lor. Iată care trebuie să fie locul Republicii Moldova, nici nu este cazul să căutăm un altul mai bun. Noi nu avem unde duce Moldova pentru că aceasta este țara noastră de baștină, unde totul este al nostru — istoria, poporul, noi cu toții împreună. Iar noi trebuie să trăim aici.

— Cum se face că noi știm ce avem de făcu, dar nu realizăm acest lucru, de ce avem nevoie?

— Acesta este un moment mai mult material decît psihologic. Mulți nu fac decît să ofere sfaturi, propuneri, recomandări, îndrugă tot felul de prostii.

Aceste prostii au capacitatea să evolueze bine în calitate de situație clinică în timpul campaniilor electorale. Numai ce promisiuni nu se fac în acea perioadă. Alegerile se termină, toți se așeza prin fotolii, iar promisiunile se evaporă. Și tot așa pe parcursul următorilor patru ani de zile. Apoi, iar apar promisiuni, începe aceeași melodie.

De aceea, noi nu trebuie să stăm și să arătăm cu degetul cine și ce are de făcut. Noi înșine trebuie să ne suflecăm mînecile și să nu lăsăm pe mîine ceea ce putem face astăzi. Să nu așteptăm ajutor din partea Occidentului. Noi trebuie să fim de sine stătători.

COMUNIST.MDскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: