Creștere durabilă — doar la capitolul prețuri
РУС. MOLD.
» » Creștere durabilă — doar la capitolul prețuri

Creștere durabilă — doar la capitolul prețuri

20-10-2017, 13:30
Viziuni: 1 267
  
Versiunea de tipar   
Creștere durabilă — doar la capitolul prețuriAtîta timp cît în Moldova nu se va schimba guvernarea, populația va trăi în sărăcie
 
Cetățenii Moldovei, demult, s-au obișnuit cu faptul că prețurile la alimente și servicii cresc aproape că în fiecare zi. În țara noastră, duc foame și nu se alimentează suficient nu doar pensionarii. Pînă și copiii nu primesc toate produsele alimentare necesare, fapt care se reflectă asupra dezvoltării lor fizice și mintale. Iar guvernările democratice continuă să ne tot povestească despre nu știu care iluzie a creșterii economice.

Prețurile iernatice ale toamnei

Sîntem abia în mijlocul toamnei, iar prețurile la fructe și legume au atins valori iernatice. Costul roșiilor și castraveților au sporit de 2-3 ori în doar cîteva săptămîni. S-au scumpit vinetele, dovlecii, ardeii dulci, varza, usturoiul, ouăle de găină și produsele lactate.

Cei cu inima slabă ar face bine nici să nu treacă pe la cărnării. În piețele din capitală, carnea de porc se vinde cu 90 -100 de lei per kg. La Piața Centrală, prețurile sînt cu 5-10 lei mai mici. Supermarketurile aplică propria înșelăciune, de aceea produsele costă mai mult decît în piețe.

Totodată, muncitorii dar și copiii, creșterea cărora nu a fost anulată, au nevoie să includă, zilnic, în alimentație 200 de gr de carne. Respectiv, familii din trei membri trebuie să cumpere zilnic 600 de grame de carne de porc sau vită. Adică, pentru a asigura norma lunară de carne consumată, chiar dacă o procură cu 80 de lei per kg, o familie trebuie să cheltuiască cel puțin 1440 de lei! Fiecare familie poate oare să-și asigure un asemenea regim alimentar?

Timp de un an s-au scumpit, practic, toate produsele alimentare. Legumele s-au scumpit cu 35,8 %, fructele — cu 18,1 %, ouăle — cu 7,5 %, zahărul — cu 6,4 %, laptele și produsele lactate — cu 3,5 %, pîinea — cu 0,9 %. Dacă este să judecăm după creșterea reală a prețurilor, spre exemplu la carne (pentru asta trebuie doar să mergem la piață), putem presupune că statistica oficială este un pic distorsionată. Evident, nu în favoarea consumatorilor.

S-au scumpit și serviciile, inclusiv, cele comunale. Timp de un an, alimentarea cu apă și canalizarea s-a scumpit cu 22,3 %, căldura centralizată — cu 14,1 %. Combustibilul s-a scumpit cu 7,7 la sută.

Coșul virtual

Coșul de consum — completul minim de produse, mărfuri și servicii necesare omului pentru viață. Și se utilizează pentru calcularea minimului de consum. Este clar că în condițiile unor asemenea prețuri înalte și veniturilor mici ale populației, coșul minim de consum este aproape gol.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în Moldova, coșul minim de consum pentru o persoană a fost majorat pînă la 1866 de lei. Creșterea, comparativ cu indicatorii pentru perioada analogică a anului trecut, a constituit 2,9 la sută.

În general, «coșul de consum» este un concept virtual. Nimeni nu l-a văzut, nu l-a completat în realitate, dar despre care se vorbește permanent. Cei care calculează conținutul coșului minim de consum ar face bine să ia un coș real și să facă o tură prin magazine și farmacii, iar în drum să achite facturile pentru serviciile comunale.
 
Dacă e să adăugăm la capitolul cheltuieli și plățile pentru studii și servicii medicale atunci este puțin probabil că acest coș minim de consum poate fi asigurat pînă și în cazul persoanelor ce ridică un salariu mediu pe economie în mărime de 5429 de lei, deși, potrivit versiunii oficiale, acest salariu trebuie să acopere minimul de consum pentru populația aptă de muncă de 2,7 ori.

Minimul de consum pentru pensionari constituie, în mediu, 1566 de lei. Ei cheltuiesc mai mult pentru medicamente, iar carne nu mănîncă deloc.

Moldova necăjită

Conform datelor sondajului de opinie, realizat în septembrie de către Centrul de Investigații Sociologice si Marketing CBS-AXA, doar 8 la sută din numărul cetățenilor intervievați, consideră că în Moldova lucrurile merg bine, 3 % se declară mulțumiți de situația economică și 15 % sînt foarte mulțumiți de viața pe care o duc. Salariile, pensiile mizere, prețurile înalte, sărăcia și corupția reprezintă principalele probleme cu care se confruntă cetățenii.

Mai bine de jumătate din numărul respondenților s-au declarat îngrijorați de prețurile înalte, 37 la sută au spus că sărăcia este principala problemă cu care se confruntă. Însă, dacă sondajul ar fi fost realizat în rîndul oamenilor în etate, acest procent ar fi fost mult mai mare. Moldova demult s-a transformat într-o țară în care sărăcia stă în capul mesei. Uzurpatorilor puterii, care sînt și foarte bogați, acest lucru le este doar la îndemînă. Noi am revenit, din nou, la situația în care bogații devin și mai bogați, iar săracii — și mai săraci. Deși, deja cît de mai săraci?

Natalia Ustiugovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: