Cu coasa peste competențe
РУС. MOLD.
» » Cu coasa peste competențe

Cu coasa peste competențe

18-10-2017, 14:33
Viziuni: 884
  
Versiunea de tipar   
Cu coasa peste competențeCurtea Constituțională a demonstrat, încă o dată, că este un instrument în mîna guvernării actuale
 
În esență, nici nu ți se întoarce limba să numești instanță această organizație. Așa deci, colaboratorii firmei cu denumirea de «CC» — filiala fundației «Edelweiss» a lui Vladimir Plahotniuc. Firmă constituită, în întregime, din cetățeni ai statului de peste Prut. Această firmă are o singură sarcină — protejarea juntei care a acaparat puterea în Republica Moldova.

Pe noi a încetat să ne mai mire faptul că această Curte Constituțională, permanent, depășește cadrul competențelor sale și substituie în sine organul legislativ. De aceea, decizia CC adoptată pe 17 octombrie nu a fost o surpriză. Cu atît mai mult că a vizat restrîngerea competențelor și așa reduse a «alesului de tot poporul» Igor Dodon.

De altfel, o doză de justiție este în asta. Pentru că anume CC, în ciuda denumirii sale, a adoptat o decizie anticonstituțională cu privire la alegerea președintelui PSRM în funcția de șef al statului de către tot poporul. Așa cum spune clasicul: eu te-am creat, tot eu te ucid.

Așa deci, Curtea Constituțională a dispus că președintele nu are dreptul de veto în cazul desemnării ministrului, candidatura căruia a fost propusă de premier. Remanierile de cadre ale Guvernului intră în competența Cabinetului de Miniștri, iar respingerea repetată a oricărei candidaturi de către președinte nu este decît o formalitate.

În acest fel, de jure, Dodon este privat, dintr-o lovitură, de trei funcții — funcția de comandant suprem al Forțelor Armate (toată ideea a fost inventată în urma imposibilității de a împărți fotoliul de ministru al Apărării între protejatul PDM-ului — Eugen Sturza și ruda lui Dodon — generalul Victor Gaiciuc), dreptul de veto prezidențial și dreptul de a primi jurămîntul miniștrilor.

Mai mult decît atît, Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că refuzul președintelui de a numi ministrul este, chipurile, o încălcare serioasă a Constituției și poate servi drept motiv pentru suspendare. Evident, suspendarea lui Dodon, nu a ministrului.

Pentru «aprobare» lui Dodon i s-au oferit 60 de zile. În caz contrar, Dodon riscă să fie supus procedurii de impiciment.

Este de remarcat faptul că «alesul de tot poporul» nu a sărit la bătaie pentru prerogativele sale și a comunicat cu indiferență că «decretul poate să fie semnat de Candu sau Filip». Ulterior, însă, s-a luat în mîni și a lansat o nouă doză de amenințări de serviciu. Chipurile, socialiștii nu cedează, iar el personal — Dodon Igor Nicolaevici — va scoate poporul pe baricade: «Vreți să mă provocați pentru ca eu să scot oamenii în stradă? Eu v-am spus, eu voi scoate oamenii în stradă atunci cînd voi considera necesar acest lucru». Se pare însă că decizia CC din 17 octombrie nu reprezintă asemenea motiv pentru Dodon, acest entuziast al republicii prezidențiale are de gînd să scoată poporul în stradă după următoarele alegeri parlamentare. Iată atunci și va veni ceasul răsplății, promite el.

Este oare decizia CC încă o farsă în iluzia confruntării Partidului Socialiștilor cu PDM? Mai probabil că da decît nu. În acest fel, democrații continuă să mențină imaginea lui Dodon drept un «luptător pentru dreptate» căruia întotdeauna ceva-i împiedică — dacă nu propriile jucării, atunci — partenera.

Însă, niciuna dintre părți nu vrea (deocamdată?) să tensioneze situația pînă la nivelul critic. Rolul de victimă îi convine lui Dodon cel mai bine. Or, lui i se pare că jucînd acest rol acumulează puncte în ochii segmentului electoratului setos de show teatral și vulgar. Este vorba despre cei care explică eșecurile promisiunilor electorale prin intrigile dușmanilor. Inamicul trebuie să fie prezent permanent — atît pe intern cît și pe extern.

Democrații, însă, au mai demonstrat odată cine este stăpînul și s-au debarasat de problemele inutile în fixarea propriilor decizii. Presupunerea că spicherul Parlamentului va numi premierul și cel din urmă neapărat va fi nașul lui de cununie — Vladimir Plahotniuc, cred că sînt lipsite de temei. Creatorii de imagine ai liderului PDM conștientizează perfect că anti-ratingul lui în ochii populației este mult prea mare și poate doar dăuna PDM-ului în contextul alegerilor parlamentare din 2018 dacă el va deveni șeful Cabinetului de Miniștri.

Este mult mai simplu de a crea o nouă majoritate parlamentară care să fie manipulată așa cum se vrea. Din fericire, noul sistem electoral permite acest lucru. Iar Dodon îl ajută pe Plahotniuc în acest sens.

Eugeniu Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: