Posibile variante
РУС. MOLD.
» » Posibile variante

Posibile variante

1-07-2017, 09:04
Viziuni: 1 282
  
Versiunea de tipar   
Posibile varianteDupă eșecul legat de concluzia Comisiei de la Veneția, nu se exclude că Vladimir Plahotniuc va susține ideea alegerilor anticipate
 
Ideea acestei turnuri de situație a fost expusă de politologul Alexei Tulbure și, rațional judecînd, ea nu este atît de utopică. În lupta pentru putere toate mijloacele sînt bune, iar Partidul Democrat, în ciuda ratingului său mic, rîvnește patologic să rămînă la guvernare.

Detașamentul străin cu destinație specială

După ce Comisia de la Veneția a avizat critic schimbarea sistemului electoral, «euro-integratorii» noștri de frunte prietenește au tot mers la Bruxelles: poate că ne vor permite funcționarii de acolo să trecem pe lîngă ureche recomandările Comisiei de la Veneția și, totuși, vor aloca cele 100 de milioane de euro...

În capitala Belgiei a mers spicherul Andrian Candu, premierul, Pavel Filip și... Vladimir Plahotniuc. Punctele de suspensie înseamnă nedumerire legată de statutul lui Vladimir Plahotniuc în această vizită. Or, spre deosebire de Filip și Candu, el nu ocupă nicio funcție oficială — așa un președinte al unui partid neînsemnat de la periferia Europei. Se pare că anume din această cauză figurile importante din cadrul Parlamentului European au evitat să se întîlnească cu liderul PDM.

«Trei crai» au încercat să schimbe «interdicția propagandei rusești» pe ignorarea opiniei Comisiei de la Veneția. Cu toate acestea, funcționarii de la Bruxelles nu le-au mers în întîmpinare, ci, dimpotrivă, au insistat pe poziția lor. Președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, a subliniat că propunerea Comisiei de la Veneția trebuie să fie pe deplin satisfăcută. El a fost susținut de Comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn.

Cu alte cuvinte, trucul a eșuat. Dar asta nu înseamnă că democrații au de gînd să cedeze. La întoarcere, Andrian Candu a confirmat poziția PDM — să nu renunțe la modificarea sistemului electoral și a mai spus că vor fi respectate recomandările cu caracter juridic ale Comisiei de la Veneția.

Cum să asunzi în aceeași căruță și calul și căprioara tremurîndă? Autoritățile pot îndeplini recomandările Comisiei de la Veneția cu caracter tehnic (totodată, pot să-l trimită cît mai departe pe Dodon cu tot cu extinderea competențelor). Politețea corespunzătoare va fi respectată, ajutorul macrofinanciar — primit și iată atunci se va putea reveni la modificarea sistemului electoral. Dar sînt și alte variante mai sofisticate.

Schimbarea culorii

Politologul Alexei Tulbure consideră că Plahotniuc va renunța la ideea implementării sistemului mixt, pentru că, astăzi, sistemul nu poate fi modificat. Nu se va permite acest lucru. Totodată, guvernatorii noștri nu vor putea merge contrar voinței clar exprimate de către Bruxelles — ei doar sînt «euro-integratori», sau ce dracu! Și numai pentru asta Occidentul îi susține. Și dacă nu va fi susținere — e gata cu toți «integratorii» în frunte cu Plahotniuc.

Doar că există o singură problemă: statul nostru rămîne a fi capturat. Instituțiile statului, resursele administrative, presa — continuă să fie sub controlul lui Plahotniuc. Pentru depolitizarea instituțiilor puterii este nevoie de timp. Iată la acest capitol, Plahotniuc nu poate să încetinească, or, anume această depolitizare poate avea loc parțial în preajma alegerilor din 2018. Ceea ce înseamnă ce? Este nevoie de alegeri anticipate care se vor desfășura sub controlul său și rezultatul cărora este previzibil din timp.

Problema nu se va pune în dizolvarea parlamentului — democrații sînt tare hîtri și au făcut față la sarcini și mai și. Însă iată în continuare...

Există opinii că Plahotniuc îi va oferi lui Dodon «meritul» pentru anticipate. Ultimul le-a promis doar, iar partenerul îl ajută pe partener să-și îndeplinească promisiunile electorale.

Cu toate acestea «desemnatul de tot poporul» va trebui să muncească. «În cazul sistemului proporțional, chiar dacă CEC, procuratura și presa ar fi controlate în totalitate, practic este imposibil pentru Plahotniuc să se aleagă cu o fracțiune solidă în Parlament», continuă politologul. Și, de aceea, oamenii lui Plahotniuc vor trece în Legislativ pe listele PSRM. PDM va trece pe listele sale, în cel mai bun caz, 12 — 15 deputați, iar pe listele PSRM — 20-25 de persoane. Este vorba despre acele persoane care urmau să ajungă în Parlament în baza circumscripțiilor uninominale. Iată care este tabloul primit.

Cred, deja, că este de prisos să mai demonstrăm că Dodon nu va putea să nu includă în listele sale oamenii lui Plahotniuc. Pentru că este perpendicular...

Dmitri Crîmovскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: