Virajuri socialisto-democratice…
РУС. MOLD.
» » Virajuri socialisto-democratice…

Virajuri socialisto-democratice…

16-06-2017, 13:59
Viziuni: 18 100
  
Versiunea de tipar   
Virajuri socialisto-democratice…Și de data asta Igor Dodon și-a permis să vorbească în numele poporului Moldovei, exprimîndu-și în locul nostru propriile sale dorințe josnice

 

Astăzi, Comisia de la Veneția (CV) va aduce la cunoștința publicului recomandările sale cu privire la modificarea sistemului electoral din Moldova. Dar abia cu o săptămînă în urmă, omul care a mai prins o dată la curaj, adică, Igor Dodon, a declarat că, chipurile, chiar și în cazul în care ne vor fi date aceste recomandări, totuna, «nimeni din afară nu poate să ne indice nouă (cui: lui Dodon și Plahotniuc? — aut.) cum să procedăm».

 

Accesele de «umflare» îl apucă pe «alesul de către întregul popor» aproape în mod regulat. Și în asemenea clipe dumnealui îi place cum nu se poate de tare să-i amenințe de la distanță pe oponenții săi mai puternici, cum se zice, să le arate tifla ținînd-o în buzunar. Și, de regulă, toate acestea au unul și același final — eșec. Poate cineva mai ține minte: înainte de vizita sa la Bruxelles în februarie anul curent, Igor Dodon promitea să le vină de hac birocraților europeni de acolo. În realitate, s-a întîmplat exact invers — acești birocrați i-au făcut lui Dodon o săpuneală vai de dînsul, așa încît el a șters-o repede spre Chișinău, cum se spune, strîngîndu-și coada între picioare.


Trezește curiozitate și altceva: vorbind despre faptul că CV nu este pentru dumnealui un indicator (de altfel, formal, concluziile ei, de bună seamă, sînt pur și simplu o recomandare), cel care ocupă funcția de președinte, practic, a repetat declarația făcută anterior de Vladimir Plahotniuc privind «dreptul suveran al Moldovei de a revizui sistemul său electoral». Cea ce demonstrează o dată în plus faptul în a cui luntre plutește «alesul de către întregul popor» prin apele tulburi ale politicii moldovenești.


De altfel, însuși Igor Dodon se distanțează în mod demonstrativ de Vladimir Plahotniuc (la fel cum și acesta de Igor Dodon) și chiar afirmă că ideea sistemului electoral mixt a fost lansată de dumnealui în ciuda sistemului uninominal al lui Plahotniuc, ceea ce, chipurile, a fost o lovitură puternică aplicată democraților.


Cu privire la acest fapt, permiteți-ne să avem îndoieli. Cel puțin din cauza că, pe 5 mai, pentru trecerea la sistemul electoral uninominal s-au pronunțat în Parlament (fiind încălcate toate procedurile) 52 de deputați, pe cînd sistemul electoral mixt a fost votat de 74 de aleși ai poporului, inclusiv de reprezentanți ai PDM și de «independenții» dependenți de ei. Cum să înțelegem asta — că nătărăii de democrați, ca și cum ar fi niște samurai, și-au făcut ei înșiși harakiri? Nu seamănă deloc ca ei să fie niște sinucigași!


Pe lîngă asta, cum pot fi explicate mitingurile pe care duminica trecută PDM le-a organizat întru susținerea sistemului electoral mixt, acestea fiind însoțite de lozinca «Societatea civilă sprijină sistemul electoral mixt!»?


Declarația lui Igor Dodon despre ignorarea, «în caz de ceva», a recomandărilor CV a răsunat după ce la Agenția «Reuters» au apărut extrase din, chipurile, proiectul avizului Comisiei de la Veneția privind sistemul electoral din Moldova, acesta fiind negativ.


În această privință, de asemenea apar întrebări. Puțin probabil că mai era necesar să fie întocmit un proiect de concluzie, odată ce există recomandările anterioare ale CV în această privință și ele sînt negative. Așa, că de fapt, nici nu e nevoie de «proiect» — cum se spune, mergi pe drumul care de acum este bătătorit, și atîta tot… Dar chiar dacă un asemenea proiect există, e puțin probabil ca documentul încă nedefinitivat să fi fost transmis jurnaliștilor insistenți în mod întîmplător.


În acest context, Igor Dodon a concretizat că în cazul în care acest proiect va fi considerat corect din punct de vedere politic, iar cetățenii așteaptă anume aprobarea unui sau altui proiect de lege (al sistemului uninominal sau mixt — aut.), dumnealui va merge pe această cale.

 

Dar cine a spus că «cetățenii așteaptă», și încă sărind de pe un picior pe altul — ca atunci cînd vrei foarte tare la WC? Și de data asta Igor Dodon și-a permis să vorbească în numele poporului Moldovei, exprimîndu-și în locul nostru propriile sale dorințe, care sînt josnice.

 

Asta în timp ce, conform numeroaselor sondaje sociologice, modificarea sistemului electoral nu face parte din prioritățile societății. Altceva e că introducerea sistemului electoral mixt este în avantajul partidului de la guvernare, adică, a Partidului Democrat, care anume în acest mod intenționează să se mențină la putere.


Vă voi mai aminti aici că, la sfîrșitul lui martie 2017, făcînd o dare de seamă despre primele sale o sută de zile de președinție, Igor Dodon a promis că nu va sprijini nici sistemul electoral mixt, nici sistemul electoral uninominal, deoarece, în opinia lui, asta va afecta institutul partidelor. Dar, după ce i s-a modelat tunsoarea la «Nobile», și-a schimbat această opinie în una absolut contrară.


Clar lucru, Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon pot trimite Comisia de la Veneția și recomandările ei cu mult mai departe de Veneția, pentru că bădărănia și tendința de a uzurpa puterea le au în sînge și unul, și celălalt. Ar putea s-o facă, dar există o piedică. Și anume — 100 milioane de euro de la UE. După cum declară Bruxelles-ul, Moldova le va putea primi doar în cazul în care va respecta cunoscutele condiții ale «partenerilor externi», inclusiv ale CV. Iar asemenea sume nu pot nicidecum neglijate. Și dacă cei care în mod real conduc Moldova vor considera că 100 milioane de euro sînt mai importante decît sistemul electoral, Igor Dodon încă o dată va rămîne cu buzele umflate.

 

Dar acești oameni vor, ca și pînă acum, să le aibă pe toate. De aceea, au hotărît să le pună «perdea pe ochi» europenilor. Acest lucru s-au dus să-l facă președintele Parlamentului, Andrian Candu, și proaspătul lui vicepreședinte, Iurie Leancă. Primul — în Elveția, al doilea — chiar la Bruxelles.


Pentru noi, un interes mai mare prezintă prima misiune, care e învăluită de un voal enigmatic. La cine, de fapt, a plecat locțiitorul de partid al lui Plahotniuc și cu cine s-a întîlnit acolo? În această privință, nu există și nici nu poate să existe transparență. Mai ales dacă domnul Candu o fi luat cu sine în țara ceasornicelor și a cașcavalului geanta în carouri. Sau, dorind să se țină de moda europeană, nu geantă în carouri, ci o valizuță din piele de crocodil… Vorba ceea, încercarea vină n-are…


Cît privește subtilul Iurie Leancă, căruia nu poți să-i încredințezi o misiune atît de delicată, dumnealui a purtat cu deputații europeni discuții privind modificarea sistemului electoral din Moldova. Și aceștia i-au dat de înțeles într-un mod cît se poate de clar că de atitudinea autorităților moldovene față de recomandările Comisiei de la Veneția va depinde votarea în iulie curent de către Parlamentul European a acordării unui ajutor macrofinanciar Republicii Moldova. Surprins de aceasta, Iurie Leancă a fost nevoit să recunoască în fața jurnaliștilor că îi pare puțin probabil ca avizul CV să fie unul pozitiv.
 
Eugeniu Marian
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: