Cutremur verbal cu magnitudinea de nouă dodoni
РУС. MOLD.
» » Cutremur verbal cu magnitudinea de nouă dodoni

Cutremur verbal cu magnitudinea de nouă dodoni

11-10-2017, 15:08
Viziuni: 995
  
Versiunea de tipar   
Cutremur verbal cu magnitudinea de nouă dodoniAșa zisul președinte Igor Dodon a amenințat guvernarea moldovenească din  depărtarea orașului Soci

 
”Alesul de tot poporul” a mers la Soci în excursie. S-a uitat la ședința Consiliului șefilor de state din CSI și Consiliului economic superior eurasiatic. Dar pentru că toți liderii care s-au adunat în acest oraș știu că Dodon nu este mai mult decît un ... material utilizat, nu l-a luat nimeni în serios.

Încă un scop a lui Igor Dodon a fost să facă un selfie cu Vladimir Putin – va fi de folos pentru confirmarea poziției sale ”pro-ruse” în ochii acelui segment al electoratului a căror suflete cere teatru frumos.

Pentru a mai mare forță a farsei, înainte de decolare, Dodon a declarat că în cadrul întîlnirii sale cu Putin ”trebuie să fie adoptate un șir întreg de decizii vitale ce vizează țara noastră”. Ce putem spune aici ? Poate că iată ce. Așa cum se știe, Dodon adoră să felicite pasagerii avionului în care zboară și el cu ocazia vreo unei sărbători. Pe 10 octombrie a fost Ziua Internațională a sănătății psihice. De această dată, însă, pasagerii trebuiau să-i ureze sănătate psihică ”alesului de tot poporul”.  

Noi așa și nu am văzut careva decizii ”vitale”. Doar nu vom cataloga în această categorie petiția lui Dodon cu privire la extinderea listei companiilor cu acces pe piața rusă. Or rugămințile de a oferi amnistie migrațională cetățenilor Moldovei a căror încălcări cad sub incidența legislației ruse. Toate aceste chestiuni sînt abordate  la nivel de miniștri ai economiei și afacerilor externe.

Este adevărat că aici, Dodon poate fi înțeles: acum, funcțiile sale proprii în Moldova au fost reduse la acordarea de medalii, primirea delegațiilor străine și călătorii festive peste hotare din contul contribuabililor. De facto, el a rămas fără funcțiile de comandant suprem, iată-iată îi vor retrage și dreptul de a numi miniștrii...

În ceea ce privește indulgențele economice, președintele FR a remarcat că ele au fost oferite în avans.  Asta înseamnă că dacă relațiile ruso-moldovenești nu se vor normaliza, avansul va fi retras.

Se pare  că la Dodon totul ajunge foarte greu, la fel ca și la girafa din banc. Pentru că cu puțin timp înainte de a pleca la Soci, în replică la rugămintea lui Dodon de a anula taxele vamale la exportul mărfurilor moldovenești, impuse de Rusia în 2014, precum și alte indulgențe în comerț, vicepremierul Rusiei Dmitri Rogozin a menționat: ”Iar noi (Rusia – nota aut.) sîntem interesați de încetarea retoricii și acțiunilor anti-ruse din partea guvernului moldovenesc”.

Ca de obicei, Igor Dodon  nu a ezitat să amenințe autoritățile moldovenești. Amenințările au fost ceva mai severe decît ca de obicei – se pare că a fost inspirat de apropierea sa nemijlocită de Putin. ”Alesul de tot poporul” a declarat cu voce tare că nu va semna nicio lege anti-rusă chiar dacă majoritatea parlamentară va vota repetat. Ei bine, la ziua de astăzi, la inițiativă mai anti-rusă decît propunerea democraților de a modifica Constituția în ceea ce privește cursul integrării a țării noastre, Moldova nu are.  Însă, nu știu de ce Igor Dodon nu luptă împotriva acestei nelegiuiri flagrante. Modificați ? Modificați sănătoși.

Igor Nicolaevici este deranjat de cu totul altceva, pentru altceva își rupe gîtul, alte schimbări în Constituție îl interesează. Care ? Păi iată: ”Guvernarea, interpretînd Constituția pentru limitarea competențelor președintelui, creează precedente care sînt periculoase pentru viitorul Moldovei”. Adică, potrivit lui Dodon, viitorul Moldovei este în pericol dacă lui nu i se va oferi putere personală nelimitată.

Nu, poate că dumneavoastră ați crezut că sub ”interpretarea Constituției” se are în vedere introducerea articolului cu privire la vectorul pro-european ? Eroare. Este vorba doar despre revocarea oficială a președintelui de la comandamentul suprem al armatei și depunerea jurămîntului miniștrilor nu în fața președintelui, ci în fața Parlamentului. Adică, retragerea prerogativelor și așa puține pe care le mai are Dodon.

Așa deci, ce a obținut Igor Dodon după șase întîlniri cu Vladimir Putin ? Ni-mic. Camioanele moldovenești pline cu produse continuă să fie întoarse la vamă, gasterbaiterilor nu li s-a oferit niciun fel de amnistie, fapt despre care spun ei înșiși prin intermediul rețelelor de socializare, iar din Transnistria Dodon a fost, pur și simplu, măturat și nimeni nu a vrut să vorbească cu el.

În ceea ce privește întîlnirea de la Soci, presa pro-Dodon prezintă situația așa de parcă Dodon, într-adevăr, ar fi făcut ceva ”vital”, prin urmare, trebuie imediat să aruncăm chipiurile cu mare mulțumire.

Realitatea denotă altceva, în mai puțin de un an de  ”președinție” a  lui Dodon, oamenii au obosit de el. Și această oboseală continuă să se pronunțe.

Evgheni Tamanțevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: