Mulțumesc pentru corupere!
РУС. MOLD.
» » Mulțumesc pentru corupere!

Mulțumesc pentru corupere!

11-12-2017, 09:05
Viziuni: 191
  
Versiunea de tipar   
Mulțumesc pentru corupere!Pe 9 decembrie, este marcată Ziua Internațională Anticorupție — răul deosebit de actual, astăzi, în Moldova
 
Ce înseamnă corupția? Mulți scriu și vorbesc despre acest fenomen. Dar ce se subînțelege sub această noțiune și de ce apare corupția în esență? De cele mai deseori, acest termen este utilizat în raport cu aparatul birocratic și elita politică.

Simplu spus, corupția este, dacă doriți, fuziunea sau complotul lumii interlope cu puterea: executivă, legislativă și juridică. O anumită structură pentru cîștigarea banilor din contul majorității cetățenilor. Corupția se deosebește de mita banală prin faptul că persoanele corupte personal cîștigă banii prin împărțirea banilor din buget. Iar mita ajunge la ei doar pentru îndeplinirea unor scopuri anume.

Corupției poate fi supus orice om care deține putere discreționară — putere asupra împărțirii la propria lui discreție a unor resurse ce nu-i aparțin (funcționar, deputat, judecător, colaborator al organelor de drept, administrator, examinator, doctor ș. a. m. d.). Principalul stimul al corupției este posibilitatea de a obține profit economic prin utilizarea atribuțiilor, iar principalul factor de descurajare — riscul de a fi descoperit și riscul de a suporta pedeapsa.

Puțină istorie

În societățile primare și de clasă, plata oferită preotului, liderului sau comandantului de oști pentru ajutorul lor personal era percepută drept o normă universală. Situația a început să se schimbe pe măsura sofisticării și profesionalizării aparatului statului.

Cu cît mai centralizat era statul, cu atît mai sever limita individualitatea funcționarilor de rang inferior și superior pentru încălcarea secretă a legilor în favoarea subiecților care doreau să scape de supravegherea strictă. Pedepsirea expusă a funcționarilor corupți, de regulă, nu dădea aproape niciun rezultat, pentru că în locul celor înlăturați (care erau decapitați), apăreau noi extorcatori de mită. Așa că statul s-a văzut nevoit să se dea bătut și să introducă o anumită «cotă de toleranță», pedepsindu-i doar pe cei care luau prea multă mită. O atare situație se menține pînă și astăzi în multe țări ale lumii.

Clasificatorul corupției

Corupția poate fi clasificată după mai multe criterii, însă, următoarele sînt general acceptate. Corupția uzuală — cadouri și servicii din partea cetățenilor pentru funcționari și membrii familiilor acestora. Anume din această categorie face parte cumetrismul și nănășismul atît de mult răspîndite în Moldova.

Corupția de afaceri — interacțiunea dintre putere și business. Spre exemplu, în cazul unui proces judiciar dintre doi agenți economici, una din părți corupe judecătorul cu scopul ca ultimul să emită o decizie în favoarea sa.

Corupția puterii supreme (din nou, ceea ce putem vedea în Moldova contemporană). Acest gen de corupție vizează grupurile de la guvernare, care fac politică în favoarea lor și în detrimentul intereselor alegătorilor.

În aparatele birocratice profund corupte, majoritatea resurselor statului se direcționează, conștient, în canalele de unde se pot fura mai ușor. Elita de la guvernare tinde să submineze mecanismele de control asupra corupției — libertatea presei, independența sistemului judecătoresc, a opoziției și, în sfîrșit, să-i priveze pe cetățeni de drepturile lor individuale.

Corupția în Moldova

Astăzi, în țara noastră, corupția a afectat toate structurile aparatului statului: de la darea de mită pentru înscrierea copilului la grădiniță, pentru a scăpa de armată, pînă la estorcări la nivelul celor mai înalți funcționari de stat. Apogeul corupției moldovenești, evident, este miliardul furat. La acest capitol, deținem locul I pe tot mapamondul. Trist, dar adevărat, Moldova se poziționează pe primele locuri al ratingului regional al statelor cu cele mai grave probleme legate de corupție.

Potrivit datelor cercetărilor Transparency International «Oamenii și corupția: Europa și Asia Centrală», 84 la sută dintre respondenții moldoveni consideră că eforturile Guvernului sînt «proaste» și «foarte proaste». O situație mai degradantă decît la noi este doar în Ucraina. Cetățenii moldoveni consideră că cele mai corupte instituții de stat sînt parlamentul (76 % dintre respondenți), Președinție și Guvernul (71 %) și sistemul judecătoresc (67 %).

De asemenea, studiul mai denotă că obișnuința de a oferi mită este mult mai răspîndită decît ideea de a mai cumpăta puțin. Respectiv, fiecare al șaselea proprietar, într-un fel sau altul, recurge la mituire în schimbul posibilității de a primi acces la serviciile publice. După acest criteriu, Moldova este în capul ratingului regional al țărilor. 42 la sută dintre respondenți au răspuns afirmativ la întrebarea dacă au oferit sau nu mită reprezentanților unor sau altor servicii de stat: poliție, sănătate, servicii sociale, serviciilor ce stabilesc indemnizația de șomaj, de documentare a populației, instituțiilor de învățămînt. Acesta este cel mai mare indicator în regiune.

* * *
Orice norme ce impun cetățenilor limite pot genera corupție. Excepție cred că fac normele libertăților și drepturilor constituționale ale omului. Deoarece se impun limite nu asupra individului, ci asupra organelor puterii de stat și reprezintă garant instituțional atît împotriva cerințelor excesive ale legii, cît și împotriva împuternicirii organelor puterii statului cu atribuții discreționare.

Totodată, normele coruptibile, inevitabil, subminează drepturile și libertățile omului și cetățeanului consfințite în Legea Supremă a țării. Legea Supremă care este atît de ușor călcată în picioare de actuala guvernare...

Evgheni Tamanțev
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: