PCRM: Noi nu participăm la bacanalele unioniștilor!
РУС. MOLD.
» » PCRM: Noi nu participăm la bacanalele unioniștilor!

PCRM: Noi nu participăm la bacanalele unioniștilor!

8-02-2018, 17:25
Viziuni: 154
  
Versiunea de tipar   
PCRM: Noi nu participăm la bacanalele unioniștilor! Deputații fracțiunii PCRM au părăsit prima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de primăvară în semn de protest împotriva refuzului partidului de la guvernare de a include în ordinea de zi inițiativele propuse de comuniști.
 
Ședința Parlamentului de joia trecută, chiar din primul minut, a semănat mai mult cu o bacanală sau un ”bal al unionismului”.  Nicio inițiativă a fracțiunii PCRM nu a fost inclusă în ordinea de zi, iar argumentele enunțate împotrivă din partea majorității cumpărate  nu suportă nicio critică.

Totodată, majoritatea inițiativelor din partea deputaților comuniști, dar și din cadrul altor fracțiuni, au vizat consolidarea suveranității și statalității Moldovei. Însă, puterea, în persoana PDM și transfugilor, a neglijat vădit aceste proiecte de lege atît de importante pentru țară.

Președintele fracțiunii PCRM în Parlament, Ina Șupac, și-a exprimat nedumerirea de faptul că Partidul Democrat de la guvernare a refuzat să pună în discuție proiectul de lege ”Cu privire la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova”, care a fost înregistrat de fracțiunea PCRM încă acum trei ani. Pentru că încă în mai 2015, printr-o decizie a Legislativului, inclusiv, cu voturile democraților, a fost creat un grup special de lucru în contextul acestui proiect de lege. Mai mult dect atît, la ora actuală, din componența acestui grup de lucru fac parte tocmai 4 deputați ai PDM.

Potrivit Inei Șupac, arată straniu și refuzul democraților de a organiza audieri parlamentare a Guvernului, SIS-ului, Procuraturii Generale în contextul realizării controlului parlamentar pentru îndeplinirea Declarației Parlamentului Republicii Moldova ”Cu privire la principiul inviolabilității suveranității, independenței și neutralității permanente a Republicii Moldova”. Șefa fracțiunii PCRM a reamintit majorității de la guvernare că această Declarație la inițiativa fracțiunii comuniștilor a fost adoptată de Parlament încă pe 31 mai 2016. Atunci, documentul a fost susținut prin vot de 60 de deputați, inclusiv, fracțiunea democraților.

În legătură cu acest fapt, Ina Șupac a subliniat că unul dintre punctele acestei Declarații prevede foarte clar: Parlamentul condamnă ”cazurile tot mai frecvente de declarații și acțiuni publice care contravin principiilor fundamentale ale Constituției Republicii Moldova și care se referă, în primul rînd, la contestarea statalității moldovenești și a poporului moldovenesc sau la îndemnul de a desființa suveranitatea și independența țării prin alipirea la un alt stat”.

Fracțiunea PCRM consideră că este logic ca după aproape doi ani de la adoptarea Declarației să fie audiate instituțiile corespunzătoare cu privire la îndeplinirea articolelor documentului respectiv.

”Condamnarea unor asemenea acțiuni a avut, deja, loc prin participarea și voturile, inclusiv, a deputaților din fracțiunea Partidului Democrat. Nouă ni se pare straniu că, astăzi, Partidul Democrat nu a acceptat propunerea noastră cu privire la exercitarea controlului parlamentar asupra implementării acestei Declarații, nemaivorbind despre faptul că în cadrul unei conferințe de presă, domnul Candu a declarat că va fi asigurat un control parlamentar mult mai eficient în vederea executării dispozițiilor legislative”, a declarat deputatul.

Cu toate acestea, în legătură cu faptul că puterea a refuzat să includă pe ordinea de zi inițiativele propuse de PCRM, în semn de protest, fracțiunea PCRM a părăsit sala de ședințe.скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: