Obrăznicia unioniștilor poate fi stăvilită
РУС. MOLD.
» » Obrăznicia unioniștilor poate fi stăvilită

Obrăznicia unioniștilor poate fi stăvilită

23-03-2018, 13:14
Viziuni: 950
  
Versiunea de tipar   
Obrăznicia unioniștilor poate fi stăvilităUn comunist din Merenii Noi a prevenit provocarea semnării «declarației de unire»
 
În toată țara, părtașii lichidării statalității moldovenești semnează declarații simbolice cu privire la unirea cu România. Acest lucru, însă, nu este făcut de oamenii simpli din Moldova, nu de către popor, ci de funcționarii corupți, reprezentanți ai administrațiilor publice locale. Aceștia uzurpează impertinent dreptul de a se pronunța din numele întregului popor.

Locuitorii multor sate în care se semnează declarațiile în susținerea unirii, nici măcar nu bănuiesc că primarii și consilierii locali pledează în numele lor pentru aderarea la România. De cele mai multe ori, nici măcar prin cap nu le trece că cineva, în numele și fără acordul lor, încearcă să decidă soarta țării, mai exact — să vîndă și să lichideze Patria noastră. O situație analogică mai că s-a produs în satul Merenii Noi din raionul Anenii Noi. Situația a fost salvată de secretarul OPP a PCRM, Lilia Antoci.

Lucrurile s-au desfășurat în felul următor. La începutul lunii martie, primarul a convocat consilierii locali pentru a discuta problema legată de apeduct. Adică, se examina o chestiune care se soluționează în regim de lucru. După ședință, primarul a oferit cuvîntul preotului din sat, consilier și el. Iar slujitorul bisericii a propus primarului și consilierilor să semneze declarația de unire cu România.

«Eu l-am întrebat imediat: cum noi, 11 oameni, putem decide în numele întregului stat», relatează Lilia Antoci. «Cum putem afla ce cred oamenii despre asta? L-am mai întrebat pe preot de cînd biserica se implică în politică? El a încercat să riposteze precum că mai este și cetățean. El, însă, slujitor al bisericii, să se ocupe de treburile sale. Iar enoriașii lui trebuie să fie egali indiferent de preferințele lor politice. La biserică pot să vină și comuniștii, și liberalii, și democrații, și oamenii cu alte viziuni».

În linii generale, consilierii au susținut-o pe Lilia Antoci, iar planul pentru semnarea declarației a eșuat. Majoritatea aleșilor locali au fost de acord cu faptul că problemele de asemenea natură nu pot fi soluționate fără convocarea cetățenilor. Înșiși oamenii, după ce au aflat ce puneau la cale primarul și preotul au fost profund indignați. S-a ajuns pînă la aceea că au declarat preotului neîncredere. După toate cele întîmplate, pe 23 martie, primarul și-a anunțat demisia. Mai știi, poate se teme de furia poporului.

Potrivit Liliei Antoci, în sat s-ar găsi cu greu vreo 20-30 de oameni care să fie de acord cu poziția primarului. Locuitorii satului sînt înțelepți și pledează împotriva unirii.

Lilia Antoci este directoarea grădiniței din sat, așa că ea are suficiente griji. Iar viziunea sa asupra problemelor este gospodărească. Din 2011 pînă în 2015, ea a fost primar în Merenii Noi. A avut toate șansele să obțină victorie și în cadrul precedentelor alegeri locale, însă, reprezentanții mai multor partide au început să intimideze localnicii cu mite și promisiuni. Populația s-a «pierdut». Iar acum are ce are.

Cu alte cuvinte, ce au votat aceea au primit. Au primit o persoană cu identitate partinică nedeterminată. Primarul din Merenii Noi, Alexandru Ivanov (judecînd după familie, nici pe departe român), a fost inițial liberal, apoi l-au corupt «filateliștii», iar acum se are de bine cu democrații. Adică, el este cu cel care-l hrănește.

Astăzi, localnicii își exprimă dorința ca Lilia Antoci să revină în fruntea primăriei în urma viitoarelor alegeri. Însă, ea intenționează să refuze această propunere. Nu vrea să rănească după fostul primar. Nu este clar ce «moștenire» va lăsa acesta.

Dar în cadrul alegerilor locale, care se vor desfășura peste un an, neapărat își va înainta candidatura. Poate că pînă atunci oamenii vor conștientiza că trebuie să voteze pentru un om care știe să gestioneze, pentru un viitor demn, dar nu pentru o sută de grame sau 100 de lei.

Organizația Primară de Partid din Merenii Noi numără 11 comuniști. Însă, în sat sînt destui oameni care susțin ideile echității sociale, care stau la baza tuturor activităților PCRM. Este altceva faptul că se urmărește «amețirea» oamenilor prin lansarea a tot felul de informații false și lideri falși prin micile ecrane.

În ceea ce ține de adevărul istoric, tinerii, într-adevăr, nu-l cunosc. Dar de unde să cunoască dacă li se predă la școală o istorie străină. La Merenii Noi, însă, sînt oameni care-și mai amintesc despre relatările părinților lor. O povestire de familie despre acele vremuri are și Lilia Antoci. Tatăl ei a fost băiatul cel mare în familie, a fost înrolat în armata română. Și el, la fel ca alți mii de basarabeni, care nu doreau să slujească în armata română, a trebuit să se ascundă în pădure, iar ulterior — să fugă din țară...

Asemenea istorii de familie sînt multe, ele trebuie, pur și simplu să fie relatate tinerilor.

Natalia Ustiugovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: