Negustorii și cardinalul
РУС. MOLD.
» » Negustorii și cardinalul

Negustorii și cardinalul

30-03-2018, 12:16
Viziuni: 983
  
Versiunea de tipar   
Negustorii și cardinalulGuvernarea moldovenească și-a etalat, încă o dată, calitățile incontestabile — supunerea și prostia
 
Așa deci, trei diplomați ruși au fost declarați persona non grata în Moldova. În această manieră, funcționarii de la guvernarea țării (dar nu poporul ei) și-au exprimat solidaritatea cu Marea Britanie. Solidaritatea greșit înțeleasă. O coincidență stranie, însă, acest fapt s-a produs în ziua în care s-au împlinit 100 de ani de la «marea unire» — 27 martie.

Ar trebui să stăm liniștiți, să ne încălzim la soare — nu să ne băgăm în vîltoarea celor mai puternici. Să adoptăm o poziție neutră în această dispută geopolitică — așa cum au făcut 12 țări ale Uniunii Europene. Păi nu, ne spun cei de la guvernare și ne tot bagă pe gît SUA, Canada, Norvegia, Ucraina și un șir de alte state care au expulzat, anterior, diplomați ruși. Din solidaritate.

Și Moldova, care, astăzi, face parte din turma păstorului de peste ocean (ambasada SUA în Moldova a salutat decizia Chișinăului cu privire la expulzarea diplomaților ruși), este gata să se arunce cu bucurie cu capul în fîntînă. Or, conducătorii acesteia nu s-au obișnuit să calculeze urmările deciziilor lor, trăiesc cu ziua de azi și sînt gata pentru orice doar ca să le facă pe plac stăpînilor. Le vom mai aminti încă o dată că negustorul și cardinalul este o forță.

O atare poziție este clară — în caz de ceva grandios, banda hoților de la guvernare va fugi în Europa sau America, salvîndu-se de pușcărie. Deși, nu este cert că vor fi primiți acolo. Pentru că serviciul acordat nu costă nimic.

Unii experți și politologi au calificat decizia autorităților moldovenești ca fiind «negîndită». Ei greșesc. Decizii negîndite pot lua cei care pot să gîndească. Iar deciziile celor care stau în fruntea statului nostru sînt, pur și simplu, stupide. Or, ei nu s-au gîndit că prin declarațiile lor pun în pericol interesele cetățenilor republicii.

Ei bine, cetățenii nu prezintă interes pentru ei, însă, sentimentul de autosalvare trebuie să le fie caracteristic? În acest caz, și-ar fi putut imagina la ce se poate întîmpla dacă Rusia va răspunde adecvat și va izgoni de pe teritoriul său o parte a gasterbaiterilor? Nu mulți, vreo 50 de mii. Oare nu vor reveni ei în Moldova pentru a-i lua în furci pe autorii declarației?

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat fățarnic: «Moldova are relații juridice cu Uniunea Europeană, Acordul de Asociere, noi sîntem în parteneriat cu UE și acest parteneriat ne obligă să fim solidari».

În primul rînd, cele 12 state «nealiate», probabil, au încheiate acorduri similare, iar în al doilea rînd, nu este obligatoriu de depus efort. Iată România, la care guvernanții noștri se roagă ca la icoană, a expulzat un singur diplomat, Italia și Spania — doi, pînă și Letonia și Estonia, tradiționalele anti-ruse, s-au limitat la cîte o singură persoană, iar ăștia au demonstrat o solidaritate mai «largă».

Pe de altă parte, de ce să nu latre cățelul la elefant, din moment ce acest cățel știe că nu va păți nimic din cauza asta. Dimpotrivă, va fi mîngîiat și, posibil, i se va arunca și un os.

Pentru cei care dețin, astăzi, puterea și susțin rusofobia — aceasta este o metodă ușoară, deși foarte murdară, de a acumula puncte politice, inclusiv, pentru uz intern. Și nu sînt deloc deranjați de propria ipocrizie.

Judecați și singuri: Andrian Candu declară în eterul unui post de televiziune că, chipurile, relațiile Moldovei cu Rusia trebuie să se dezvolte în baza respectului reciproc. Și unde este acest respect în cazul dat?

De altfel, Candu este bun la trăncăneală. Recent, dacă mai țineți minte, el a declarat că «dacă Partidul Democrat își va pune drept scop să trimită în Cosmos propriul său cosmonaut, va reuși acest lucru». Noi nu sîntem împotrivă. Propunem chiar de a spori angajamentul și lansa un echipaj întreg, iar din componență să facă parte însuși Candu, șeful său de partid și naș — Plahotniuc, precum și colegul de facultate al șefului — Pavel Filip. Să zboare direct spre Soare.

Apropo, cum propuneți să fie înțeles Filip? De dimineață spune Rusiei: condoleanțe în legătură cu tragedia din Kemerovo, iar seara — expulzează diplomații ruși. Rușine, domnilor!

Ei, da fie, Moldova este «solidară». Așteptăm să vedem reacția Burkina-Faso.

Eugeniu Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: