Orașul gîndea: «Au loc aplicații?»
РУС. MOLD.
» » Orașul gîndea: «Au loc aplicații?»

Orașul gîndea: «Au loc aplicații?»

5-04-2018, 14:05
Viziuni: 417
  
Versiunea de tipar   
Orașul gîndea: «Au loc aplicații?»Orașul nu este doar un loc cu un anumit număr de populație. Statutul de capitală a unei așezări urbane implică multe obligațiuni
 
De regulă, locuitorii capitalelor se mîndresc cu orașele lor pe care le iubesc, le respectă istoria de dezvoltare și, în general, exagerează puțin importanța capitalei lor în raport cu alte orașe ale țării.

Adevărat. Însă, iată că de aproape zece ani nu mai putem spune același lucru și despre capitala Moldovei — orașul Chișinău. Oare de ce? Oare chiar cel mai bine amenajat oraș de odinioară, cel mai verde, cel mai binevoitor oraș din URSS și-a pierdut farmecul? Din păcate, așa este! În urma eforturilor sălbatice ale marginalilor cu mentalitatea lor schizofrenică, grupurilor radicale de naționaliști corupți, Chișinăul s-a transformat într-un sarai imens bătut de vînturi cu o circulație haotică a transportului public, cu tot felul de construcții haotice și colaps total al infrastructurii locative orășenești.
 
Surprinzător fapt — mulți ani la rînd, primăria capitalei a fost condusă de un personaj, care pînă atunci nu a condus nimic niciodată. În schimb, era în grad direct de rudenie cu pălitul de ideea «unirii» — liderul de la Colonița al liberalilor și alte figuri asemenea lui.

Au trecut anii, ca un vis urît și iată — pe calea intrigilor și experimentelor sofisticate în sfera jurisprudenței politice, acest domn a fost trimis în neantul politic. Poate chiar va și sta la răcoare. Posibil, dar nu este sigur. Și ce? Nimic! A dispărut el din vizorul public și nici măcar praful de pe jos nu va spune un cuvînt de bine la adresa lui. Un loc gol...

Cum să nu ne amintim aici de marele satir rus Saltîkov-Șcedrin și cronica lui nemuritoare «Istoria unui oraș». Cît de mult nu vrem să ne simțim în pielea celor din Glupovo, însă, adevărul este mai scump: toți locuitorii capitalei Moldovei, indiferent de vîrstă și preferințe politice, iată că deja de ani de zile se simt exact așa.

Da! Cît de departe se poate ajunge în orbirea prostiei politice și cît de jos poți să cazi făcînd jocul corupților și netoților...

* * *
De acum în colo, ne așteaptă un nou experiment. Un domn, pe care l-am menționat mai sus în calitate de «loc gol», a dispărut, iar în locul lui orășenilor li se propune să aleagă ceva nou. Dar nu pentru mult timp — pentru un an de zile.

Dar pentru ce? La ce bun toate acestea dacă peste un an va trebui să repetăm aceeași procedură. Ce fel de jocuri perverse de-a democrația sînt acestea?»Istoria unui oraș» se repetă? Se pare că da.

Candidații la mandatul de un an s-au grăbit, deja, să se înregistreze. Se strîng resursele de partid, apar clipuri și tot mai tare sună tobele. Chișinăul se cufundă în psihoza electorală. Este clar că acest experiment este pus la cale pentru un candidat, maxim doi. Și nu contează cine va învinge — «el» sau «ea». Este nevoie de o scuturătură înaintea alegerilor parlamentare, mobilizarea electoratului, este nevoie de o resetare. «Eșichierul de stînga!», «Eșichierul de dreapta!», «Occidentul!», «Estul!» — toate s-au amestecat în furtuna îndemnurilor și lozincilor.

Între timp, orașul degradează alert. Toți cei care stau bine cu logica înțeleg foarte bine: timp de un an nu se va reuși de schimbat nimic cardinal. Pentru a schimba amplu și a îmbunătăți sistemic viața capitalei în toate aspectele sale, gospodăria orășenească multistratificată, este nevoie de un plan general de dezvoltare, analiza situației fondului locativ, investiții de miliarde.

Cine se va preocupa de asta? De unde se poate lua? Cine va da? Întrebări și numai întrebări. Vom spune direct, situația este deplorabilă. Locuitorii capitalei sînt implicați într-o nouă aventură politică și riscă să se aleagă cu absolut nimic. Pentru că tot ce s-a putut s-a furat demult!

Merită oare implicare această afacere? Nu merită. Este mult mai productiv de a lucra sistemic și logic asupra consolidării întregului spectru al forțelor cu adevărat patriotice din Moldova, inclusiv și în primul rînd, în capitală. Nu trebuie să ne sustragem pentru un nou «loc gol».

Mihail Lupașcoскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: