Măreția Zilei Victoriei noi o vom lăsa ca moștenire copiilor
РУС. MOLD.
» » Măreția Zilei Victoriei noi o vom lăsa ca moștenire copiilor

Măreția Zilei Victoriei noi o vom lăsa ca moștenire copiilor

9-05-2018, 15:24
Viziuni: 134
  
Versiunea de tipar   
Măreția Zilei Victoriei noi o vom lăsa ca moștenire copiilorÎncă o Zi a Victoriei și-a imprimat măreția într-o nouă pagină din cartea istoriei. Lumea a marcat această sărbătoare a 73-ea oară. 73 de pagini sînt consacrate memoriei Marii Victorii. Ele seamănă una cu alta și, totodată, se deosebesc una de alta. Seamănă, pentru că ele conțin aceeași temă sacră. Se deosebesc, pentru că, an de an, sînt diferiți cei care participă la comemorarea Victoriei. O generație vine în schimbul alteia. E tot mai mic numărul veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Golul din rîndurile lor le completează participanții la alte războaie. Iar la paradele festive locurile rămase goale vin să le ocupe copiii noștri.
 
Nașterea unei tradiții

Anul acesta, Partidul Comuniștilor și Consiliul Republican al Veteranilor au introdus în sărbătorirea Victoriei un element nou. În dimineața zilei de 9 mai, la Chișinău, în fața cinematografului «Gaudeamus», a avut loc un concert festiv, pe care l-au dăruit veteranilor și tuturor celor prezenți participanții la Festivalul «Credință, Speranță, Iubire. Victorie». Le mulțumim mult pentru acest cadou!

Măreția Zilei Victoriei noi o vom lăsa ca moștenire copiilorVeteranii Marelui Război pentru apărarea Patriei sînt cei mai recunoscători spectatori. Privind tînăra generație, fețele ei luminoase și fericite, ei, veteranii, care au trecut prin toate grozăviile războiului, înțeleg mai bine decît alții că, dacă nu ar fi fost Ziua Victoriei, drumul spre care a durat 1418 zile și nopți, nu ar fi nici băiețandrii și fetițele de astăzi. Nu ar fi fost această sărbătoare și aceste cîntece, nu ar fi fost și însăși țara noastră. De aceea, le este plăcut să se convingă de faptul că există o continuitate, că faptele eroice ale tovarășilor lor de luptă nu sînt uitate și nu vor fi uitate niciodată.

Măreția Zilei Victoriei noi o vom lăsa ca moștenire copiilorCîntecele din anii de război interpretate de liceeni și-au luat zborul prin împrejurimi. Tinerii au mai cîntat și pe alte scene, însă această scenă improvizată a fost pentru ei ceva nou și, posibil, la moment, ei n-au perceput în toată profunzimea semnificația ei. La sigur, o vor percepe mai tîrziu, pe parcursul maturizării și, posibil, unii dintre dînșii le vor povesti copiilor și nepoților săi că demult, în adolescență, au cîntat în fața celor care au trecut prin încercările unui război crunt și au cucerit Marea Victorie. Sperăm că tinerele noastre talente vor cînta pe această «scenă» și la anul viitor, și mulți ani înainte, și totdeauna. Și concertul de cîntec militar și patriotic sub cer liber va deveni o bună tradiție.

Măreția Zilei Victoriei noi o vom lăsa ca moștenire copiilorFelicitări cu ocazia Zilei Victoriei le-a adresat celor prezenți al treilea Președinte al Moldovei, liderul PCRM, Vladimir Voronin. El a menționat că cel mai important este faptul că astăzi îi avem pe acești tineri moștenitori ai Marii Victorii, că mai avem printre noi și oameni care le-au dăruit Victoria tuturor popoarelor. La acel război au participat 63 de țări, și-au pierdut viața 70 milioane de oameni. Acest lucru nu poate fi călcat în picioare și nici dat uitării. Noi trebuie să cinstim memoria celor care au eliberat de fascism popoarele lumii.

Iuri Eriomin, conducător al Consiliului Veteranilor din municipiul Chișinău, a amintit celor prezenți că acțiunile consacrate Zilei Victoriei se vor finaliza cu totalizarea rezultatelor concursului literar «Viață, îi ții minte pe ostași?». Copiii privesc la război și percep războiul altfel, cu alți ochi, doar din povestirile celor maturi, și dea Domnul înțelepciune politicienilor noștri, ca ei să nu admită declanșarea unui nou război. Pacea este un lucru foarte fragil, pe care nu e atît de ușor să-l păstrezi.

Selfy cu un Președinte adevărat

După concert, coloana de sărbătoare a pornit spre Complexul Memorial «Eternitate». Prin zgomotul mașinilor ce trec pe alături străbat rînduri din legendara «Catiușa». În fața coloanei flutură drapelele Victoriei. De acum al doilea an, în ziua de 9 mai, PCRM iese în marș pe străzile capitalei fără simbolica sa de partid.

Măreția Zilei Victoriei noi o vom lăsa ca moștenire copiilorAlături de liderul PCRM pășesc deputați în Parlament, activiști de partid și orășeni fără de partid, care au dorit să meargă în marș în coloana acelor oameni care se bucură sincer de această mare sărbătoare.

…Și iată că a sosit momentul depunerii de flori la Focul Etern. Acesta nu e pur și simplu un proces mecanic — ai venit, ai depus florile și ai plecat. Acesta e un ritual în timpul căruia se conștientizează ceea ce se întîmplă, cînd se activizează toate ungherașele memoriei și, ca rezultat, începi să ai sentimentul că aici, la memorial, te-au așteptat să vii sufletele ostașilor căzuți și, văzîndu-te, se bucură că ai venit la ei în această sfîntă zi de 9 mai cu ființa plină de venerație față de fapta lor. Celui de-al treilea Președinte al Moldovei, aceste suflete ale ostașilor căzuți nu au ce-i reproșa. Doar anume în perioada guvernării țării de către Partidul Comuniștilor, Complexul Memorial al Gloriei Militare «Eternitate» și-a recăpătat măreția sa.

Vladimir Voronin a depus flori la picioarele fiecărui obelisc. Văzîndu-l, oamenii se înviorau. Acum, aproape fiecare deține un telefon mobil cu aparat de fotografiat, așa încît mulți dintre orășeni l-au folosit pentru a face selfy cu al treilea Președinte al Moldovei, — deocamdată, unicul adevărat Președinte, — pe care ei îl respectă. Desigur, în această zi, Vladimir Voronin și comuniștii din capitală au venit la memorial nu pentru a nimeri în obiectivele aparatelor de fotografiat. În această zi ei, au avut o altă misiune importantă.

Flori, recunoștință, memorie

La Focul Etern, chiar de dimineață erau multe flori. Printre ele erau și flori din partea membrilor Guvernului. Păcat doar că aceste flori au fost depuse aici fără emoții și sinceritate. În anul electoral, chiar și politicienii care guvernează astăzi țara, pe care-i știm de oameni «fără obraz», vrei-nu vrei, au venit la memorial — să se arate alegătorilor, ca poporul să vadă că ei, chipurile, sînt alături de dînsul. Astfel, pe seama Zilei Victoriei, ei au încercat să se aleagă cu niscaiva bonuri electorale. Iar căpetenia democraților, Vlad Plahotniuc, a expus o opinie «inovatoare», și anume: că moldovenii pot sărbători ziua de 9 mai împreună, indiferent de viziunile lor politice. În ajunul sărbătorii el a declarat că noi, chipurile, trebuie să ne înțelegem ca să nu-i împărțim pe oameni conform principiului politic sau al altui principiu. Și acest lucru putem să-l începem chiar de la această simplă coincidență, pentru a sărbători împreună și Ziua Victoriei, și Ziua Europei.

Noi n-am uitat cum, anul trecut, Partidul Democrat a transformat 9 mai într-un schow propriu. În coloana lor nu flutura nici un Drapel al Victoriei. Principalul democrat, care a uzurpat puterea, nu poate înțelege, nu poate simți și nu poate conștientiza faptul că Ziua Europei, prin semnificația sa, nicidecum nu se poate înscrie în cadrul sărbătoririi Zilei Victoriei. Ea are alt format și altă esență.

În acest context, devine clar de ce oamenii au început să vină la Memorialul «Eternitate» nu în coloane sub drapelul diferitelor partide, ci pur și simplu cu prietenii, cu familiile. Nu pentru că se cuvine să vină, ci pentru că acest lucru le spune să-l facă sufletele lor. Și ei vin să cinstească memoria eroilor omenește, nu de ochii lumii. Îi iau cu sine și pe copii — ca aici să le povestească despre fapta eroică a poporului a cărui parte am fost și noi.

…Persoanele oficiale demult plecase pe la reședințele lor, iar la Memorial tot veneau valuri de oameni. Cu flori, cu recunoștință, cu memorie. Și așa va fi întotdeauna. Măreția Zilei Victoriei o vom lăsa ca moștenire copiilor.

Natalia Lujinaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: