Cu scenicitate deosebită
РУС. MOLD.
» » Cu scenicitate deosebită

Cu scenicitate deosebită

10-05-2018, 11:54
Viziuni: 110
  
Versiunea de tipar   
Cu scenicitate deosebităGuvernarea nu s-a sfiit să folosească Ziua Victoriei în scopuri personale

 
Nu este vorba doar despre democrați dar și despre aliații lor taciți — Partidul Socialiștilor. Așa numitul președinte, Igor Dodon, dis de dimineață, s-a grăbit să depună jerbe de flori la Complexul Memorial «Eternitate» în compania premierului Pavel Filip și spicherului Andrian Candu.

Dar, spre deosebire de ultimii doi, nu s-a grăbit să comunice cu presa. Spre deosebire, în special de Pavel Filip, care nu se știe de ce și-a pus Panglica Sf. Gheorghe, dar a declarat că Ziua Europei prevalează oarecum (!) asupra Zilei Victoriei.

«Acum cinci ani, am parafat Acordul de Asociere Republica Moldova — UE și, în acest fel, am confirmat încheierea negocierilor și începerea pregătirilor pentru semnarea documentului. Acesta a fost un mare succes», a declarat pentru jurnaliștii pro-guvernare «premierul nocturn». Candu, care stătea alături și care nu purta Panglica Sf. Gheorghe, dădea afirmativ din cap. Mai tîrziu, însă, a subliniat că PDM «desfășoară multe acțiuni caritabile, inclusiv, «ajută veteranilor»». Și nu a fost vorba despre «reforma» hoțească a sistemului de pensii, așa cum se poate crede, ci despre evoluția în PMAN a lui Oleg Gazmanov, Nicolai Baskov și fostul lider al trupei foarte populare în anii 90 — Modern Talking, Thomas Anders. Se pare că Candu consideră că acești artiști populari le vor îndulci cumva veteranilor pensionari facturile pentru lumină și gaz.

* * *
La acest capitol ar trebui să reamintim despre faptul că încercarea lui Dodon și a socialiștilor de a «privatiza» Ziua Victoriei s-a confruntat cu o concurență serioasă în acest an. În cadrul unei noi «ieșiri regale», liderul democraților, Vladimir Plahotniuc a declarat: «De 9 mai vom sărbători concomitent Ziua Europei și Ziua Victoriei prin organizarea diverselor manifestații frumoase, în cadrul cărora, moldovenii vor putea fi împreună indiferent de viziunile lor politice».

Din păcate, la «manifestațiile frumoase» nu au avut toți acces. Polițiștii dislocați la intrarea în Parcul Catedralei din partea străzii pietonale se interesau: «mergeți la Marșul Victoriei?». «Da!», răspundeau cetățenii. «Atunci trebuie să mergeți pe aleea din dreapta», instruia polițistul.

Orășenii mergeau pe aleea din dreapta și nu înțelegeau — de ce? Însă, ajungînd în drept cu Catedrala, au înțeles: democrații își desfășurau acolo sărbătoarea: cîteva perechi în etate dansau vals sub acompaniamentul orchestrei poliției de frontieră. Tot aici, era dislocată o bucătărie de campanie, unde doritorii puteau proba terciul soldățesc. Unii cetățeni au presupus că Candu a primit diploma de bucătar. Copiii desenau cu creta pe asfalt sub monitorizarea «colaboratorilor» pe patru labe a centrului cinologic al Inspectoratului General de Poliție... Atmosfera era plictisitoare și cetățenii s-au grăbit la «coloana lui Dodon»...

* * *
Fiind la Petersburg, «alesul de tot poporul» a declarat că va conduce coloana Victoriei la Chișinău. Cu toate acestea, subalternii săi, înarmați cu megafoane nu au reușit să creeze impresia propriului marș condus de el. Oamenii au venit pur și simplu să marcheze o sărbătoare a lor personală și, totodată, una publică. Oamenii vorbeau unul cu altul, se îmbrățișau și se băteau prietenește pe umăr cînd se întîlneau, interpretau piese militare și nu prea respectuos vorbeau despre așa numitul președinte.

Mai ales după ce în apropierea Memorialului, pe strada Ismail, paza acestuia a început să împingă oamenii cu remarca «Un pas înapoi!». A trebuit să ne interesăm: «Și dacă nu facem un pas înapoi, paza va deschide focul fără avertizare?». Paza a aruncat o privire nemulțumită, concentrînd în sine toate negativitatea temperaturii Antarcticii...

* * *
…Ziua Victoriei este sărbătoarea tuturor. Indiferent de viziunile politice — de stînga, de dreapta, de mijloc sau laterale. Panglica Sf. Gheorghe a devenit simbolul recunoștinței pentru pace și respect pentru veterani. Toți cei care au ținut-o în mînă în ajunul sărbătorii sau în timpul Marșului, au demonstrat că Marea Victorie nu este uitată.

Unii, aici, în Moldova, ne propun să uităm cu ce preț am obținut noi această Victorie și să transformăm această zi într-un iarmaroc banal fără nicio semnificație. Să substituim această sărbătoare cu focuri de artificii și concerte. Anume așa și se face stîrpirea memoriei poporului.

Eugeniu Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: