Verbiajul premierului moldovean nu i-a sensibilizat pe funcționarii de la Bruxelles
Pavel Filip a fost avertizat săptămîna trecută să nu meargă la Bruxelles că nu-i vor da bani, pînă nu vor fi îndeplinite recomandările Comisiei de la Veneția. Așa a și fost.
«Premierul nocturn» a mers în capitala Belgiei pentru a povesti despre o nouă «istorie de succes» și, cel mai important, să cerșească prima tranșă a ajutorului macroeconomic în mărime de 30 de milioane de euro.
Vom începe de la «succese». Așa au fost calificate de către Filip proiectele anunțate de PDM: «Drumuri bune», «Prima casă» și «Serviciul 112». Șeful Cabinetului de Miniștri a menționat că acestea denotă despre «viziunile inovaționale ale puterii».
Din păcate, transferarea inovațională a butonului telefonic (costul proiectului fiind de 50 de milioane de lei) de la 901,902 și 903 pe 112 nu i-a impresionat pe birocrații de la Bruxelles. La fel ca și proiectul «Drumuri bune» pentru care s-au alocat deja bani (1,6 miliarde de lei), însă, nu știu de ce, lucrările nu se văd a fi începute încă. Ne mai vorbind despre hoția lui Plahotniuc «Prima Casă», prin care, dacă accesezi un credit, într-un final, achiți triplu. Așa că, viziunile poate că și sînt inovaționale, însă, minile sînt, în continuare, tîlhărești. Ce să-i faci, actuala guvernare a însușit rău la școală înmulțirea și împărțirea, în schimb, a obținut succes în sustragerea banilor.
Printre funcționarii europeni de rang înalt care s-au întîlnit cu Pavel Filip, putem menționa reprezentantul Uniunii Europene pentru afaceri externe, Federica Mogherini și președintele Consiliului European — Donald Tusk. De la ultimul a și încercat premierul moldovean să scoată cele 30 de milioane de euro. Exagerînd faptul că «Republica Moldova a îndeplinit condițiile pentru acordarea primei tranșe ajutorului macroeconomic».
Premierului i s-a amintit și despre faptul că «2018 este un an electoral și noi nu doar că sîntem motivați să depunem toate eforturile pentru a demonstra cetățenilor avantajele Acordului de Asociere, dar noi trebuie să fim vigilenți în raport cu orice posibile încercări de influență externă și participare». «Să dăm dovadă de vigilență» — trebuie să înțelegem, trupele române de ocupație care se încearcă a fi introduse obraznic pe teritoriul Moldovei sub forma batalionului comun moldo-român.
Și în general, «guvernarea intenționează să asigure alegeri parlamentare corecte», l-a asigurat pe Donald Tusk premierul moldovean. Aici, totul este clar. Așa că putem fi siguri că încercările de a corecta totul «așa cum trebuie» nu se vor lăsa așteptate.
…Elită politică amuzantă mai avem. Să fure un miliard, să cumpere Parlamentul, să-și instaleze propriul președinte, ne mai vorbind despre procurorii și primarii de buzunar și să se bucure de viață. Și, în același timp, să umble cu mîna întinsă pe la porțile europenilor...
Eugeniu Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно