Creativ cam...
РУС. MOLD.
» » Creativ cam...

Creativ cam...

28-05-2018, 10:07
Viziuni: 114
  
Versiunea de tipar   
Creativ cam...Reforma administrativă desfășurată doar pentru a aprofunda haosul administrativ și a consolida pozițiile puterii
 
Voi începe cu o poveste. Într-o mare imensă există o insulă mare, iar în mijlocul ei — o pădure mare, iar în mijlocul pădurii — o mare mlaștină. În mijlocul mlaștinii stă un mic crocodil care se întreabă cu amărăciune: «Ei și la ce bun mie toate acestea?»

De aici reiese o întrebare delicată: la ce i-a trebuit guvernării reforma administrativă? Tot ea reforma Guvernului. Promovată pe larg, desfășurată sub acompaniamentul fanfarelor și jurăminte despre integrarea europeană.

Pentru început să ne clarificăm pentru ce există ministere. Întrebarea poate și este copilărească, dar necesară. Așa deci, fără să greșim în fața adevărului, vom presupune că ministerele sînt concepute pentru gestionarea anumitor sfere ale activității statului. Fiecare minister are lista sa de competențe — aproximativ 100-150 de puncte, care presupun nu mai puține acțiuni de întreprins. Activitatea ministerelor este asigurată de specialiști (preferabil calificați), care dețin cunoștințe profesionale și competențe. Subliniem: cunoștințe în domeniul lor de activitate.

* * *
Dar iată că «premierul nocturn», Pavel Filip, anunță reforma administrației publice. Reforma lui presupune reducerea numărului de ministere de la 16 la 9, de asemenea, introducerea funcțiilor de secretari de stat în loc de viceminiștri. «Excluderea funcțiilor de viceminiștri este un pas important. Aceștia vor fi înlocuiți de secretarii de stat», a subliniat Filip.

Trucul reformator cu secretarii de stat șochează prin prostia acestuia. Oare dacă redenumim lopata în topor, aceasta nu mai este un instrument de tranșare?

Este adevărat că Filip a explicat: secretarii de stat nu se vor mai schimba la fiecare nou guvern, adică vor fi divizate clar funcțiile politice și cele administrative. Oare? Cunoscînd realitățile moldovenești contemporane, putem fi convinși în proporție de 99 la sută că de fiecare dată cînd se va schimba guvernul, secretarii vor zbura din fotoliile lor. Ei ce premier sau ministru va fi de acord să țină aproape un străin care se și mai simte stăpîn în ministerul cu pricina?

În ceea ce ține de reducerea numărului de ministere, cele «în plus» nu au dispărut nicăieri, pur și simplu s-au comasat cu altele. Au fost Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Sănătății, iar acum — Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Sănătății. Un fel de uzină automotovelo de tractoare. Și unde este reformarea?

Repet, axioma oricărei gestionări este specializarea pe domeniul în care muncești. Reducerea ministerelor și instituțiilor ca și scop în sine este o prostie cu efect contraproductiv. În rezultat, ministerelor, care și așa abia de făceau față sarcinilor pe care le aveau (mai exact, nu le făceau față), li s-a adăugat un volum și mai mare de muncă. Unde mai pui că li s-au impus sarcini străine caracterului lor de activitate. Oarecum creativ, nu?

Logica este absolut nulă în toate astea. Zero. Cine a spus că un minister comasat va funcționa mai bine decît două precedente separate? Că noul ministru va putea cuprinde necuprinsul? Și dacă tot s-a mers pe această idee de ce nu au lăsat două ministere, poate și mai bine — unul singur.

* * *
În cadrul reformei au fost eliberați din funcții un șir de miniștri. Au fost privați de scaune: ministrul afacerilor externe și integrării europene, Andrei Galbur, vicepremierul pentru reintegrare Gheorghe Balan, ministrul Justiției Vladimir Cebotari. De asemenea, au mai fost demiși: ministrul economiei și infrastructurii, Octavian Calmîc, ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului Vasile Bîtca, ministrul sănătății, muncii și protecției sociale Stela Grigoraș. Toate aceste mișcări au fost prezentate de guvernare drept o mărturie a procesului de reformare. În realitate, aceste persoane nu s-au pierdut nicăieri, ei pur și simplu au fost ascunși pentru o perioadă și li s-a dat răgaz după muncile în beneficiul Păpușarului.

Octavian Calmîc, spre exemplu, membru al consiliului Banca de Economii — una din cele trei instituții de unde, în noiembrie 2014, s-a scos renumitul miliard. Și căruia premierul Gaburici i-a mai acordat suplimentar alte 6 miliarde de lei.

Iar pentru substituirea acestora au fost aduși «specialiști cu profil larg». În locul ministrului economiei — același Chiril Gaburici, în locul ministrului muncii — Svetlana Cebotari, în locul ministrului Justiției — Alexandru Tănase (eliberat deja din această funcție) ș. a. m. d.

Da, și Iurie Leancă, cum fără el! El s-a făcut vicepremier pentru integrare europeană. Așa cum vedem, Partidul Democrat, pur și simplu, și-a mutat executorii — doar atît.

În schimb, liderul democraților, Vladimir Plahotniuc, a declarat că acum în Moldova avem un «guvern tehnocrat». În ceea ce-i privește pe cei plecați, Vladimir Cebotari și Vladimir Bîtca vor lucra pentru «sporirea eficienței și modernizarea» Partidului Democrat. Alți miniștri privați de fotolii, de asemenea, își continuă activitatea în politică și, așa cum a specificat Plahotniuc, vor primi funcții în cadrul instituțiilor statului.

Așa că, putem spune cu o mare doză de încredere că creatorul acestei reforme administrative propuse și implementate în viață este însuși Vladimir Plahotniuc. Acum, el va putea jungla cu ministerele așa cum îi va trece prin cap. Iar acest lucru este foarte important în preajma alegerilor parlamentare. Anume de dragul lor a și fost desfășurată «reforma». Fapt despre care vorbește graba implementării ei și lipsa recomandărilor din partea experților. Un succes concomitent plăcut a fost împărțirea celor 15 milioane de euro oferite de Occident pentru implementarea acestei reforme.

Așa că febra reformatoare a actualei guvernări nu are niciun tratament. Pentru că aceste reforme sînt asemenea împărțirii unei tarte: am împărțit, am încleiat la loc și am împărțit din nou. Ulterior, peste o perioadă, am încleiat din nou, am calculat și am împărțit din nou aceeași tartă. Și ce mai cheltuieli — bani pentru clei, bani pentru cuțit, eforturi depuse. Iar în rezultat, cum credeți, delicioasă tarta va ieși — încleiată de foarte multe ori?

Dmitri Crîmovскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: