Semănătorii de cunoștințe lipsiți de respectul conducerii țării
РУС. MOLD.
» » Semănătorii de cunoștințe lipsiți de respectul conducerii țării

Semănătorii de cunoștințe lipsiți de respectul conducerii țării

6-10-2017, 13:23
Viziuni: 100
  
Versiunea de tipar   
Semănătorii de cunoștințe lipsiți de respectul conducerii țăriiPe 5 octombrie, pedagogii din țară au marcat Ziua Internațională a Profesorului
 
…În această zi, doamnele profesoare îmbracă cele mai frumoase haine din garderoba lor, iar domnii profesori se transformă în cavaleri nemaipomenit de politicoși. În această zi, aproape în fiecare sală de studii sau aulă studențească își fac apariția buchete de flori de toamnă, elevii și studenții se străduiesc să fie cît se poate de amabili și rar se întîmplă ca ei să fie apreciați de profesori cu note proaste. Și asta pentru că este vorba despre o zi deosebită — Ziua Profesorului…

Ziua Internațională a Profesorului a fost instituită de UNESCO în anul 1994. În prezent, această sărbătoare o marchează circa 100 de țări din lume. Sărbătoarea profesională a tuturor profesorilor, lectorilor și a lucrătorilor din sfera educației are menirea să atragă atenția față de situația pedagogilor în societate, față de rolul lor în procesul unei instruiri calitative, totodată, indicînd și inestimabila lor contribuție la dezvoltarea generală a societății.

În Moldova însă, în eșaloanele de sus ale puterii nu se dorește să se vorbească anume despre situația pedagogilor în societate și despre statutul lor social. În opinia autorităților moldovene, la noi, starea de lucruri în domeniul educației e bună.

Dacă la noi de bună seamă există ceva bun în domeniul educației, aceștia sînt minunații noștri profesori, care, în pofida tuturor impedimentelor din partea Ministerului Educației, se străduiesc să cultive cît mai multe cunoștințe în căpșoarele nărăvașilor noștri copii. Recompensa cea mai mare pentru această trudă a lor este recunoștința elevilor și a părinților. Și nici asta nu din partea tuturor. Iar salariile pedagogilor moldoveni, în comparație cu cele din țările europene, sînt cele mai mici.
 
În sfera educației din Moldova activează circa 40 mii de pedagogi. Dar în ultimii ani nu toți marchează această sărbătoare a lor în colective profesionale. Ca urmare a optimizării în sistemul educației, au fost închise sau optimizate circa 300 de instituții de învățămînt de diferit nivel. Mai mult de 1,5 mii de pedagogi au rămas fără loc de muncă și au părăsit pentru totdeauna sfera educației. Și asta s-a întîmplat pe fundalul unei insuficiențe totale de cadre pedagogice. În prezent, optimizarea continuă, alte cîteva zeci de instituții de învățămînt așteaptă să le vină sentința de la Guvern. Pe parcursul anului de studii 2017- 2018, se prevede să fie reorganizate încă 67 de instituții de învățămînt. 24 din acestea autoritățile planifică să le închidă.

Distrugătoarea optimizare a instituțiilor de învățămînt se face pe banii Băncii Mondiale, care în aceste scopuri a alocat 40 milioane de dolari. Cît de mulți bani sînt necesari pentru a distruge totul! Ce anume trebuie să facem noi pentru a «reforma» sistemul educației, ne șoptesc la ureche structurile europene. Pentru ele, noi sîntem prea săraci și prea nimicnici, pentru a pretinde să fim oameni cu carte, adică bine instruiți.

Cu regret, în ultimii ani, prestigiul profesiei de pedagog scade. Prea puțini au astăzi dorința de a semăna pe ogorul poporului nostru semințe ale înțelepciunii, binelui, eternului. Și cea mai mare parte a vinei pentru acest lucru o poartă funcționarii de stat — cei care cîndva au fost și ei elevi și care acum i-au adus pe profesori la limita sărăciei. În primăvara acestui an, ajunși la o situație extremă, pedagogii noștri au început să iasă la proteste cu revendicarea de a le fi majorate salariile. Guvernul, în semn de «respect» față de ei, a decis ca de la 1 mai să le adauge la salarii cîte 100 de lei. Și acest «act de binefacere» din partea Guvernului democraților vorbește de la sine…

Conform datelor făcute publice la începutul acestui an de către liderii sindicatului de profil, salariul mediu al pedagogului era de circa 2,5-3 mii de lei. Circa 40 la sută din lucrătorii în sistemul educației primesc un salariu ce nu depășește suma de 1100 lei. Și asta în timp ce Guvernul a declarat că, începînd cu 1 mai curent, salariul minim pe țară va crește cu 280 de lei și va alcătui lunar suma de 2380 de lei. Deci, reiese că oamenii ce activează în sfera educației, — iar aceștia nu sînt cu toții pedagogi, — primesc un salariu mai mic decît minimumul declarat.

Totuși, de la 1 septembrie, salariul profesorilor a fost majorat — tocmai cu 11,3 %! Conform datelor prezentate de cabinetul de miniștri, pentru asigurarea pînă la sfîrșitul anului curent a cheltuielilor necesare în acest scop va fi nevoie de suma de 94 milioane de lei, care este «extraordinar de greu de găsit» în extrem de modestul buget al țării. Mai ales după furtul miliardului — și, de altfel, nu numai al unuia…

În schimb, pentru optimizarea instituțiilor de învățămînt, Europa i-a oferit Moldovei 720 milioane de lei. Sesizați diferența? Conform datelor oficiale, în al doilea trimestru al anului curent, salariul mediu în domeniul educației a alcătuit în Moldova suma de 4530 de lei. Clar lucru că despre salariul mediu la noi întotdeauna se vorbește fără a fi luate în calcul impozitele care se scad din acesta, așa sună mai solid. Să mai ținem cont și de faptul că sfera educației include în sine nu doar profesorii, ci și colaboratorii ministerelor și ai altor servicii de stat.

Totodată, aici vom aminti că, în timpul guvernării PCRM, față de pedagogi se manifesta nu doar un respect verbal, ci și era permanent majorat salariul lor. Astfel, din anul 2000 pînă în 2009, salariul profesorilor a fost majorat de 12 ori!

…Noi, cetățenii de rînd ai țării, apreciem munca neprecupețită a profesorilor noștri și le dorim să aibă noroc de o conducere a țării care să le aprecieze la fel munca lor la fel. E ceea ce ei merită pe deplin.

Natalia Ustiugovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: