Nu se are nevoie de oraș
РУС. MOLD.
» » Nu se are nevoie de oraș

Nu se are nevoie de oraș

8-06-2018, 14:04
Viziuni: 730
  
Versiunea de tipar   
Nu se are nevoie de orașDupă cum se și presupunea, proaspătul primar general al Chișinăului nu intenționează să se ocupe de problemele Chișinăului
 
Fără a aștepta ca, cel puțin, să fie confirmat în funcție, Andrei Năstase, liderul Partidului «Demnitate și Adevăr», a început să-și planifice viitoarele proiecte politice.

La recentul său brieffing, el a explicat celor nepricepuți că nu visa deloc să cutreiere subsolurile cu cheie reglabilă în mîini, să bătătorească străzile cu ruloul ori să măture trotuarele. Nu pentru asta a avut nevoie de victorie. Victoria care a obținut-o el e pentru altceva. În concepția dumnealui, ea a pus temelia alianței proeuropene în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare, la care noi cu toții, mai zice dumnealui, trebuie să depunem toate eforturile, pentru a cîștiga alegerile și a elibera țara din captivitate.

Iată ce e! Da oare pînă acum nu ne-am săturat atît de tare noi de aceste alianțe, că nici nu vrem să mai auzim de ele?! De ce el nu a spus acest lucru înainte de alegeri — că are nevoie de cîrma orașului doar în calitate de trambulină pentru viitoarele alegeri parlamentare?

Deși, pe de altă parte, pălăvrăgeala asta despre punerea la alegerile locale a fundamentului platformei necesare pentru alegerile în organul legislativ al țării nu face nici cît două parale. Și asta pentru că raioanele votează conform logicii și schemei lor, conducîndu-se de propriile considerente. Iar victoria unui sau altui candidat la alegerile de la Chișinău sau Bălți nu e nimic mai mult decît o biciușcă și strigătul «hi!» pentru formațiunea politică cîștigătoare. Și, desigur, un motiv pentru piar.

Tărăgănînd vremea pînă la alegerile parlamentare, Năstase-primarul numaidecît li se va plînge orășenilor de faptul că i se pun piedici ca să facă ceva pentru oraș. Și dacă aceste piedici nu i le vor pune tancurile rusești, i le vor pune funcționarii liberali oploșiți în primărie (printre altele, Năstase le-a promis că, în cazul în care va învinge la alegeri, le va păstra sinecura), apoi și oligarhii vicleni, apoi și o clasă care se numește culăcime, ba chiar și islamiștii ortodocși.

Noul primar al Chișinăului a promis că va răsturna actualul regim din Moldova și va elibera țara de președintele Dodon. Intențiile sînt dintre cele bune, însă știm cu toții încotro duce drumul acoperit cu un asemenea pavaj.

În cadrul sesiunii foto, cei din anturajul lui Năstase radiau de bucurie și zîmbeau. Fețele lor exprimau plăcerea anticipată a momentului cînd își vor băga mîinile lor hrăpărețe în vistieria orașului.

Într-o disonanță evidentă cu ei era liderul Partidului «Acțiune și Solidaritate», Maia Sandu. Fața dumneaei arăta tristă, ca fundul unei fîntîni secate. Posibil, în acele clipe ea medita asupra neînduplecării lui Octavian Țîcu, pe care a vrut să-l înainteze la funcția de primar general din partea PAS. El a renunțat, de aceea Maia Sandu a fost nevoită să i se adreseze lui Năstase cu ideea unui candidat unic. Victoria a întărit foarte mult pozițiile președintelui Platformei «DA» pe ringul politic, slăbind, în schimb, autoritatea Maiei Sandu.

Și chiar dacă Andrei Năstase declară că va merge la alegerile parlamentare împreună cu PAS și cu PLDM, în conformitate cu acordul încheiat de aceste partide la sfîrșitul anului trecut, vînturile politice sînt, după cum bine știm, schimbătoare. Pe lîngă asta, la ziua de astăzi, în tandemul Năstase-Sandu primul rol a început să-l joace de acum Andrei Năstase.

Faptul că Năstase nu va face nimic pentru oraș era limpede și mai înainte. Chiar și de ar vrea să facă, totuna nu va reuși. Vara e perioada concediilor, deci, nu e posibil să întreprinzi ceva cu adevărat eficient. Iar în septembrie de acum va fi necesar să înceapă o pregătire activă pentru alegerile parlamentare. Și, de fapt, actualul primar va putea deține acest fotoliu doar timp de vreo zece luni. Așa că, bucurați-vă, orășenilor, în următorul an vom avea noi candidați la acest fotoliu. Pînă atunci, ne mai odihnim!

Ivan Lecarevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: