Toţi la alegeri!
РУС. MOLD.
» » Toţi la alegeri!

Toţi la alegeri!

24-04-2016, 12:11
Viziuni: 1 945
  
Versiunea de tipar   
Toţi la alegeri!Oficial, campania electorală prezidenţială încă n-a început, dar unii candudaţi de acum au început să facă unele mişcări agitatorice


Despre planurile lor de a se include în cursă au făcut declaraţii multe partide, precum şi unii candidaţi independenţi. A vorbi în mod serios despre şansele planctonului politic de tipul liderului mişcării «Antimafie», Sergiu Mocanu, sau ale exilatului din PLDM, Valeriu Ghileţchi, este ridicol, dar şi unii politicieni cunoscuţi şi chiar agreaţi se pot pomeni la margine de drum.

 

Aşa ceva se poate întîmpla, să zicem, cu ex-ministrul Educaţiei, Maia Sandu, care un timp a lucrat în SUA. Iar potrivit unei cerinţe faţă de candidat, acesta trebuie să fi trăit pe teritoriul Moldovei pe parcursul ultimilor 10 ani. Pe de altă parte, în situaţia cînd îi avem pe manipulatorii cu experienţă din Curtea Constituţională şi din Comisia Electorală Centrală, respectiva cerinţă poate fi pur şi simplu ignorată. Pentru dumnealor, asta nu e o problemă.


E cu totul de neînţeles comportamentul pasionaţilor noştri «luptători pentru fericirea poporului«. Mai ales dacă ne amintim cu cîtă insistenţă cereau ei să fie organizate alegeri parlamentare anticipate. Din cauza acestora, îşi pierduse chiar şi pofta de mîncare. Deci, conform logicii lucrurilor, acum Dodon, Usatîi şi Andrei Năstase cu spumă la gură ar trebui să-i îndemne pe adepţii lor să boicoteze alegerile prezidenţiale. De două ori nu e preşedintele — o dată nu e Parlamentul. Dar... şi Dodon, şi Năstase visează să se aşeze în fotoliul de preşedinte. Şi dacă-i aşa, Armaghedonul socialist temporar este anulat, iar Apocalipsa DA e contramandată.


Totodată, Andrei Năstase face apel ca la 24 aprilie să fie începute proteste şi aceste proteste să continue «pînă la căderea regimului«. Probabil, se are în vedere hoinăreala fără sens prin oraş a mulţimilor de oameni, respectiva hoinăreală fiind însoţită de urlete şi fel de fel de ieşiri asemănătoare cu nişte scamatorii. Cît priveşte Usatîi, lucrurile sunt clare — fiindcă n-a ajuns la majorat şi nu are dreptul să pretindă la preşedinţie, în acest mod îşi exprimă nemulţumirea şi supărarea. Pe cînd Andrei Năstase a declarat cu toată seriozitate că este sigur de propriile sale forţe şi vrea să candideze la funcţia de preşedinte.


Există doar o singură explicaţie: creşterea ratingului personal, ceea ce poate fi de folos la 30 octombrie. Aşa că protestul va purta un caracter pur populist, iar cît priveşte speranţele poporului, de acestea lui Andrei Năstase ni-i pasă. De altfel, cum nu i-a păsat nici pînă acum.


Dodon a hotărît s-o facă pe fariseul şi, de ochii lumii, să pună miza pe sentimentul de religiozitate. Chipurile, fiind un adevărat creştin, el nu poate să-şi permită să iasă la proteste în Duminica Floriilor. Cine ar spune-o! Referitor la conştiinţă, noi cu toţii ştim foarte bine că dl Dodon nici nu prea ştie ce înseamnă asta, iar cît priveşte credinţa în Cel de Sus — pînă acuma dumnealui nu a arătat prin nimic că ar fi dintre cei merşi la biserică. În caz contrar, aşa cum se cuvine unui om cu adevărat credincios, ar respecta poruncile dumnezeieşti. Ceea ce nu observăm să facă.


În plus, dl Dodon are temerea ca nu cumva renunţarea la luptă, boicotul sau neparticiparea la posibilele alegeri prezidenţiale, precum şi dezbinarea premeditată vor mări considerabil şansele atît ale unioniştilor de dreapta, ale forţelor antistatale, cît şi ale candidatului-marionetă din partea regimului oligarhic. Dar, în primul rînd, dacă tu, aşa cum declari, eşti atît de sigur pe sprijinul poporului, boicotează alegerile şi trage nădejde că alegerile parlamentare anticipate, posibil, îţi vor da ţie, precum şi PSRM ceva mai important decît preşedinţia, funcţie care în Moldova nu are nici o greutate. Iar în al doilea rînd, e prea tîrziu să vorbeşti despre «sciziune» — Andrei Năstase de acum strigă la toate colţurile că, la apropiatele alegeri parlamentare, Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor, este «candidatul lui Plahotniuc». Aşa că e puţin probabilă o colaborare între un băieţandru şi un ţipălău. Cel puţin, pînă la 30 octombrie.

 

Eugeniu Marian

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: