Guvernarea a înscenat un show ieftin cu denumirea «majorarea / ieftinirea prețurilor la carburanți»
Alegerile parlamentare se apropie, iar ratingul de popularitate al actualei guvernări nicidecum nu crește, ci, dimpotrivă, se prăbușește. Respectivul fapt l-a demonstrat în cel mai evident mod înfrîngerea la alegerile locale de la Chișinău a protejaților ei — Silvia Radu și Alexandru Usatîi. După care nu se știe ce se poate întîmpla la toamnă…
Alegerile locale anticipate au demonstrat faptul că sistemul electoral mixt, introdus în mod perfid, pînă la urmă, poate să nu salveze hunta de la putere. De aceea reprezentanții ei din răsputeri încearcă (ce-ai să-i faci, s-au dezobișnuit!) să cîștige puncte în ochii electoratului. Dar fac acest lucru atît de grosolan și neîndemînatic, încît trezesc zîmbetul tuturor oamenilor normali. Cum se spune, clisma în cazul unei diarei este un nonsens…
Un polițist bun și un polițist rău
Pe 29 mai, Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat noi prețuri la benzină și motorină. Prețul la benzina Аи-95 a fost majorat cu 64 de bani — pînă la 19,79 lei pentru un litru, iar la motorină — cu 66 de bani, pînă la 17,75 lei pentru un litru.
Majorarea a fost, în primul rînd, o lovitură asupra sectorului de transporturi și a celui agricol. Dar, în general, a fost un ricoșeu asupra a toate și a tuturor. Și asta pentru că ea va provoca creșterea prețurilor la transportarea încărcăturilor și a pasagerilor, precum și la producția agricolă. Iar dacă e să ne amintim și faptul că ANRE îi place extrem de tare să majoreze în mod exagerat prețurile la energia termică și electrică pentru populație…
Conform legislației, această structură parazitară este un organ independent, care reglementează situația pe piața energetică a țării și aprobă tarifele la gaze, energie electrică și energie termică, dar și prețurile maxime la carburanți.
Dar zvonurilor despre independența ei le-a pus capăt prim-ministrul Pavel Filip. El s-a supărat și pe un ton amenințător i-a cerut agenției explicații în ceea ce privește majorarea prețurilor. Prin acest gest, «premierul nocturn» amintea foarte mult de generalul bonapartist trimis să desființeze fără cruțare Directoriul, care nu mai era bun de nimic.
Trebuie să spunem că nu e primul caz cînd guvernarea își permite să se amestece în activitatea ANRE. În martie, 2016, Filip a declarat posibilitatea scăderii cu 10 la sută a tarifului la energia electrică. La zece zile după asta, ANRE a revizuit respectivul tarif și l-a micșorat cu 11 la sută. În definitiv, o cifră nesemnificativă pentru buzunarele noastre, dar cîtă vorbă și patos au fost! Ceva asemănător s-a întîmplat și anul acesta cu tarifele la gaze.
Deci, premierul proplahotniucist a făcut o mină uimită și i-a cerut ANRE (tot proplahotniucistă și ea) să-i dea dare de seamă. Un joc vechi cît lumea în polițist bun și polițist rău. Ce-i drept, premierul și-a exprimat indignarea sa cu întîrziere, adică nu în ziua cînd ANRE a luat respectiva decizie, ci abia la 31 mai. Pe de altă parte, e lucru de înțeles: premierul este dintre oamenii extrem de ocupați…
În schimb, această întîrziere le-a dat posibilitate să-și facă piar partenerilor mai mici ai democraților — socialiștilor, care la ordinara ședință în plen a Parlamentului și-au exprimat indignarea față de gestul ANRE, ceea ce a constituit unul din episoadele acestui spectacol bine regizat.
Regulatorul «dependent-independent» s-a dovedit a fi ager și punctual, așa încît de acum la 1 iunie a anulat (mai bine zis, a suspendat) decizia privind majorarea prețurilor la carburanți. Și noi, ce să facem într-o atare situație, — să sărim în sus de bucurie?!
O mișcare cu calul
De regulă, cînd guvernarea îi cerea (?) în mod declarativ ANRE să anuleze ordinara (stabilită tot de ea) majorare a prețurilor și tarifelor, regulatorul scria un denunț la un careva subsecretariat al UE, după care cei de acolo le dădeau din deget celor din guvernarea noastră, avertizîndu-i că nu au dreptul să se implice în treburile «independentului». Și ce urma? Guvernarea se căina: iertați-ne, dragi cetățeni, am vrut să vă facem un bine, dar structurile internaționale nu ne-au permis.
De data asta, însă, lucrurile au mers altfel. E ca și cum s-a întîmplat o minune. Și dacă-i așa, acum cineva din conducerea ANRE trebuie să fie scos din funcție (chiar și însuși directorul general, Tudor Copaci) — așa dictează regulile. Și cele scrise, și cele nescrise.
După cum vă dați seama, după cele întîmplate nu mai poate fi vorba de nici un fel de «independență» a ANRE față de juntă. Dar nu s-a lăsat așteptată nici reacția din partea Comunității Energetice Europene. Cei de acolo consideră că s-a făcut o imixtiune evidentă în activitatea regulatorului, care, conform legii, este un organ independent.
Dar cine va lua în seamă opinia europenilor în preajma alegerilor parlamentare? În acest caz, nu mai este luată în calcul nici posibilitatea de a primi niște credite noi, iar dacă-i cazul doar a unor indicații verbale…
Deci, deoarece regulatorul și-a arătat adevărata sa față, tragem concluzia: acest gambit primitiv a fost inventat și pus în acțiune în oficiile Partidului Democrat. Conform raționamentului inventatorilor, în cazul dat, ticălosul regulator a majorat prețurile, iar guvernul, care, chipurile, întotdeauna, în toate cazurile, apără doar interesele poporului, nu i-a permis regulatorului să le majoreze. Astfel, ca și cum nouă, alegătorilor, ni se sugerează cui merită să le dăm voturile la următoarele alegeri. Dacă ni s-ar spune într-o frază scurtă, asta ar fi următoarea: «Votați-ne pe noi!».
Și e de dorit să nu uitați faptul că sistare încă nu înseamnă anulare. Și că prețurile nici pe departe nu sînt «micșorate», după cum încearcă să ne convingă structurile guvernării, ele au rămas la același nivel. La nivelul pe care-l aveau cu două săptămîni în urmă, cînd a avut loc majorarea lor. Pe 15 mai, prețurile la benzină și motorină de acum au fost majorate în mediu cu 30 de bani. Așa că guvernul nostru nu a rămas în mare pierdere, ba dimpotrivă — doar «în cîștig». Pe lîngă asta, mai trebuie să adăugăm că, în ultimul an, prețurile la motorină au crescut în Moldova cu 25 %, iar la benzină — aproape cu 20 %.
Trezirea
Majorarea prețurilor declarată de ANRE i-a indignat pe automobiliști și i-a impus să se mobilizeze. Ei au anunțat prin rețelele de socializare că intenționează să organizeze în ziua de 2 iunie o acțiune de protest în Piața Marii Adunări Naționale. Intenția lor n-a fost în stare s-o oprească chiar nici darnicul gest al lui Pavel Filip. Care, probabil, conta pe faptul că, după amestecul său, automobiliștii se vor comporta asemenea unor pionieri la un careu festiv.
În piață s-au adunat circa o sută de proprietari de automobile. Ei și-au parcat automobilele în Piața Marii Adunări Naționale, claxonînd și scandînd: «Stabiliți prețul la benzină ca cel din Transnistria!». După acest miting stihinic, ei au pornit în coloană pe străzile Chișinăului.
Revenind în piață, protestatarii din nou și-au scandat revendicările sale. Ei insistă să fie scăzute prețurile la carburanți și cer demisia șefului ANRE, Tudor Copaci. Dacă autoritățile nu vor îndeplini cererile lor, protestatarii intenționează să revină la proteste.
Și unde era în timpul acesta zelosul apărător al intereselor poporului — pseudopreședintele nostru, Igor Dodon? Pe unde licărea farul egalității și frăției atotmoldovenești? De ce el n-a protestat împreună cu toți și nu a cerut demisia șefului ANRE? Nu are pentru asta suficiente împuterniciri? Cît privește Tudor Copaci, situația e clară — cum să ceri demisia unei rude de-a tale? Dar cît privește celelalte — ce e cu ele?
Nu au fost văzuți în piață nici Ion Ceban, nici Vlad Bătrîncea, nici alți socialiști.
De altminteri, după cum afirmă în rețelele de socializare unul din participanții la proteste: «Printre noi au încercat să se bage și de-ai lui Năstase, și de-ai lui Usatîi în frunte cu Cașu, și chiar unii socialiști… Noi pur și simplu nu le-am permis să se implice. Nu ne-a fost ușor, dar am reușit fără ei ceea ce ne-am dorit».
Și asta de acum bucură. Este o mărturie a faptului că în oameni se trezește tot mai mult cetățeanul. Și cetățenii care s-au trezit în oamenii noștri din ce în ce mai puțin permit să fie manipulați de țipălăii politici de toate culorile.
Acțiunea automobiliștilor (iar înainte de aceasta, votarea protestatară împotriva candidaturii Silviei Radu) indică faptul că cetățenii Moldovei posedă un potențial protestatar. Atîta doar că el trebuie orientat în direcția necesară. Chiar dacă guvernarea își închipuie că noi am lăsat mîinile în jos. Pentru că nu este așa: noi ne-am aplecat ca să luăm ceva în mîini.
Dmitri Crîmovскачать dle 10.6фильмы бесплатно