Fosta președintă a companiei ”Gas Natural Fenosa Moldova”, Silvia Radu este noul primar interimar al capitalei.
Vladimir Plahotniuc, încă o dată, a depășit ”dodoniștii”. Acum, referendumul lor pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă devine o bulă de săpun. Pentru că noi avem, acum, un nou șef în capitală, iar faptul că ea este interimar este doar un mic detaliu neimportant. Pentru că de la ilar pînă la măreș, de asemenea, e doar un singur pas.
Pe unda prezidențialelor
Oficial, Silvia Radu nu face parte din niciun partid. Doar că atunci cînd, cu ajutorul colegilor noștri de la ”Ziarul de gardă”, a izbucnit un mini-scandal cu privire la proprietățile neînregistrate ale lui Radu – iazul din satul Fîrlădeni (plus 33 ha de viță de vie și livezi), primarul acestei localități, membru al PDM – Pavel Barbos, o apăra înflăcărat pe ”această femeie”, de parcă ea ar fi fost secretarul organizației sale primare de partid.
Fie, lăsăm iazul și podgoriile, în actuala Moldovă, acest lucru nu mai uimește pe nimeni. Însă, locuitorilor capitalei, absolut, nu le este indiferent cine le este primar și ce se pot aștepta de la el. Orice chișinăuian a avut de a face cu Silvia Radu timp de șapte ani, chiar dacă unii nici măcar nu au bănuit acest lucru. Or, anume ea a condus compania ”Gas Natural Fenosa” în perioada anilor 2008 – 2015, fiind succesorul lui Ignacio Ibarra – ducă-se cu noaptea.
Silvia Radu a ieșit în evidență în fața poporului în 2016 în cadrul alegerilor prezidențiale ”generale”, atunci cînd pretindea la această funcție. Ea s-a memorat măcar prin faptul că și-a achitat campania electorală din propriul buzunar. (Și de ce nu, din moment ce numai salariul lunar oficial constituie – nici mai mult, nici mai puțin – 430 de mii de lei).
În cadrul alegerilor prezidențiale, Silvia Radu devenise candidatul care cheltuise cei mai mulți bani. Potrivit unor calcule, un singur vot a costat-o 830 de lei. Iar dumneavoastră vă întrebați de ce s-a scumpit energia electrică. De asta s-a și scumpit...
De altfel, chiar dacă Radu s-a pomenit într-un anumit dezavantaj, acum, odată făcută primar interimar (iar în perspectivă – edil cu acte în toată legea), ea-și va scoate banii pe care i-a cheltuit pe cea mai scumpă campanie preelectorală.
În ceea ce privește personalitatea candidatului la Președinție, voi cita o opinie din mediul online: ”Nu știu cine o forțează, dar campania electorală a demonstrat că este că este o toantă isterică”.
A obosit caraula
Nistor Grozavu, care pînă lunea trecută a exercitat obligațiunile primarului, a declarat că renunță la această funcție. Chipurile, a obosit. Și totuși nu are de gînd să plece din primărie, ci rămîne în calitate de viceprimar. Acolo el nu simte atîta oboseală.
”Eu nu mai pot îndeplini obligațiile care au fost puse pe umărul meu. Eu am salvat situația în primăria în perioada de criză, mai mult nu mai pot”, a declarat Grozavu. Doar că nu este clar – îi dăm medalie or ne trecem cu termen convențional?
În calitate de viceprimari au fost numiți Silvia Radu și Ruslan Codreanu – prima – cu dreptul de a exercita obligațiile primarului general. În cazul lui Codreanu totul este clar – ”popular european” a lui Leancă, ”substituentul” lui Oazu Nantoi în Consiliul Municipal Chișinău, respectiv, pusul PDM-ului.
Despre apărătorii Silviei Radu am vorbit deja. Între altele, în intervalul de timp de la renunțarea la funcția sa în cadrul ”Gas Natural Fenosa” și candidarea în prezidențiale, ea intenționa să constituie propriul partid politic. Însă, din cîte se pare, la Global Buisness Center i s-a explicat foarte clar că un Partid Democrat este suficient pentru mica Moldovă, apariția unei alte formațiuni va frapa societatea. Cît ține de președinte, a fost numit Dodon în calitate de ”ales de tot poporul”, tu, însă, dragă Silvia, mai rabdă – va fi și pe strada ta Ziua orașului. Din cîte se pare, desemnarea lui Radu și Codreanu în calitate de viceprimari, nu este nimic altceva decît un atac raider asupra primăriei, organizat de Partidul Democrat.
De altfel... ”Eu sînt o persoană neafiliată politic, cu experiență managerială bogată în spate, care-mi va permite să colaborez fructuos cu fiecare fracțiune a CMC pentru a identifica soluțiile necesare în gestionarea capitalei”, a comunicat Silvia Radu după desemnarea sa.
Foarte adevărat – nimic personal – doar business! Or, nimic sfînt ...
Cum se îngrijea Radu de oameni
Perioada în care Silvia Radu era în fruntea companiei ”gas Natural Fenosa”, s-a remarcat nu doar prin multiplele solicitări în vederea majorării tarifelor la energia electrică, dar și amenințări cu judecata în cazul în care acestea nu vor fi satisfăcute de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
În martie 2013, publicația ”Adevărul Moldovei” scria că ”Gas Natural Fenosa” în Moldova a cerut majorarea tarifelor la energia electrică pentru populație cu circa 14 %, în pofida faptului că în 2012 a înregistrat un profit net în mărime de 29 milioane de euro.
Încă o solicitare de majorare a tarifelor la energia electrică a fost înregistrată în 2015. În martie, compania ”Gas Natural Fenosa” a cerut o nouă majorare cu 51 la sută, adică, pînă la 2 lei și 30 de bani kw/h. Atunci, furnizorul de energie electrică și-a motivat solicitarea prin devalorizarea leului în raport cu dolarul american.
Patru luni mai tîrziu, pe 1 iulie, furnizorul de energie electrică a solicitat majorarea tarifelor cu 60 la sută. Atunci, ”Gas Natural Fenosa” amenința că dacă în următoarele două săptămîni tariful nu va fi majorat, s-ar putea asigura doar 30 la sută din necesarul de energie electrică al țării.
”Noi sperăm că nu vor fi niciun fel de abateri, însă, ele se pot produce n orice moment, dacă tarifele nu vor fi majorate”, a spus atunci Radu. Cît de ”corecte” nu ar fi cuvintele cu care se acoperă acest lucru, esența rămîne sigură – șantajul statului de către o companie monopolistă. Involuntar, se cere concluzia despre faptul că Silvia Radu nu-și va schimba metodele fiind fotoliul de primar și nu va înceta să șantajeze locuitorii capitalei.
Cui pe cui se bate
”Eu sînt convinsă: ceea ce avem, astăzi, în Republica Moldova, este un stat n care politicienii au uitat că trebuie să slujească poporului. Noi avem instituții de stat capturate de politicieni care nu înțeleg că funcțiile lor constau în faptul de a sluji cetățenii Republicii Moldova”. Nu vă mirați, asta tot Silvia Radu a spus și tot după desemnare. Pînă acum ea nu s-a prea gîndit la statul capturat din motive lesne de înțeles.
”Ați venit pe mult timp aici ?” – principala întrebare a chișinăuienilor adresată Silviei Radu. ”Cred că acum este prea devreme pentru a vorbi despre asta. Vom vedea cum va evolua în continuare activitatea pentru gestionarea primăriei. Am venit în această funcție pentru că m-a rugat domnul Grozavu”.
Păi da, domnul Grozavu este atît de independent că poate numi un primar interimar atunci cînd îi trăsnește lui prin cap acest lucru.
”Mie nu mi s-a propus să devin primar, cel puțin acum, și să particip ulterior n alegeri, dar, atunci cînd va veni momentul noi vom examina această chestiune”, a spus Radu.
Cum s-a exprimat Van Damm în ”Patrula Timpului”? ”Ce poate fi mai rău decît un polițist corupt?”, a întrebat retoric senatorul. Iar Van Damm i-a răspuns purul adevăr: ”Cel care l-a cumpărat”. În cazul nostru concret – cine?
Eugeniu Marian скачать dle 10.6фильмы бесплатно