Într-un cerc vicios
РУС. MOLD.
» » Într-un cerc vicios

Într-un cerc vicios

3-06-2017, 12:20
Viziuni: 1 495
  
Versiunea de tipar   
Într-un cerc viciosSe vor desfășura oare la Chișinău alegeri anticipate în Consiliul Municipal Chișinău?
 
Capitala demult nu mai are stăpîn. A fost un primar care a făcut uz de poziția sa în propriul său beneficiu și unor persoane alese, fapt care, de altfel, se știa demult.
 
Așa că nu este deloc de mirare faptul că Dorin Chirtoacă a fost arestat. Este uimitor faptul că acest lucru nu s-a întîmplat mai devreme. Au ajuns în vizorul Legii viceprimarul Nistor Grozavu și secretarul CMC, Valeriu Didenco. Orașul a rămas fără conducere. Din cauza imperfecțiunii legislative, este blocată și activitatea Consiliului Municipal. Consilierul municipat din partea fracțiunii PCRM, Natalia Vîsotina a relatat corespondentului Ziarului «Comunistul» de ce s-a întîmplat
acest lucru.

— Natalia Dmitrievna, acum, cînd primarul general Dorin Chirtoacă, viceprimarul Nistor Grozavu (la momentul interviului — nota red.), șeful Direcției transport Igor Gamrețchi se află în arest la domiciliu, iar secretarul Consiliului Municipal Chișinău, Valeriu Didenco se află în izolatorul Penitenciarului Nr. 13, în primărie și CMC este o anarhie absolută?

— Conducerii primăriei capitalei i-au fost înaintate învinuiri, așa că nu are cine conduce primăria. În ceea ce ține de consilierii municipali, toți aleșii locali, în afară de cei reținuți, sînt pe loc. Există o altă problemă — ședințele CMC sînt blocate pentru că secretarul Consiliului, Valeriu Didenco se află în arest. Legea prevede că secretarul trebuie să fie angajat al primăriei. În lipsa secretarului noi nu putem continua, nu putem încheia și nici nu putem convoca ședințele CMC.

— Respectiv, atît timp cît secretarul va fi anchetat, nu vor fi desfășurate ședințe?

— Ședințele pot fi desfășurate în cazul în care va fi numit un secretar interimar. Însă, acest lucru îl poate face doar primarul general, care se află în arest la domiciliu. Juriștii sînt confuzi. S-a creat o situație de blocaj, ne-am pomenit într-un cerc vicios. În afară de aceasta, legea prevede că dacă primarul general ajunge să fie anchetat, în decurs de cinci zile, Consiliul Municipal alege un primar general interimar, care va ocupa această funcție pînă la următoarele alegeri ordinare sau anticipate. Acum reiese că nu poate activa nici primăria și nici CMC. Este o scăpare a Legii cu privire la statutul municipiului Chișinău și Legii cu privire la administrația publică locală.

— Reiese că atunci cînd au fost adoptate aceste legi, nimeni nu a prevăzut că se va crea o atare situație? Ceea ce înseamnă că se impune revizuirea lor.

— Modificările la Legea cu privire la statutul municipiului Chișinău au fost adoptate, relativ recent, de către Parlament. Și noi ținem minte că acest proiect a fost promovat de liberali și personal de Mihai Ghimpu. La propunerea lui, din CMC a fost exclusă o unitate importantă cum era președintele Consiliului Municipal Chișinău. Dacă ar fi existat un președinte, o asemenea situație putea să fie evitată. Acum, înainte de fiecare ședință, noi alegem un președinte din rîndul consilierilor, dar ședința este deschisă de secretar. Liberalilor, însă, le-a fost convenabil să reducă această funcție pentru a controla mai bine acțiunile consilierilor, întrucît secretarul CMC este angajatul primăriei, adică un om al lor. Liberalii au scris această Lege pentru ei, mai exact pentru Dorin Chirtoacă, iar președintele Nicolae Timofti a promulgat Legea. În consecință avem ce avem.

— În lipsa primarului s-ar fi desfășurat ședințele CMC?

— Noi deja de circa doi ani desfășurăm ședințele în lipsa primarului. El își face apariția doar atunci cînd se examinează chestiuni legate de buget sau contractarea unui nou credit de la Banca Europeană de Reconstrucția și Dezvoltare. Adică, el vine atunci cînd se examinează chestiuni financiare și care-l vizează pe el personal. El niciodată nu a fost interesat de problemele cetățenilor.

— Dacă juriștii nu vor identifica o ieșire din situația creată, în scurt timp, CMC se poate pomeni în inactivitate?

— Acest lucru poate dura cel mult trei luni de zile. La expirarea acestui termen, așa cum se menționează în Legea cu privire la administrația publică locală, în cazul în care CMC nu se convoacă și nu adoptă nicio decizie, forul este dizolvat automat și se stabilesc alegeri anticipate.

— Dorin Chirtoacă nu a fost suspendat încă din funcția de primar general, iar la această funcție pretind, deja, mai mulți candidați, printre care și socialistul Ion Ceban. Cum puteți evalua activitatea acestuia în CMC?

— Pe Ion Ceban, întotdeauna, îl văd doar pentru cîteva minute după deschiderea ședinței Consiliului Municipal Chișinău, după care el undeva dispare. Iar atunci cînd trebuie să-și facă reclamă, să iasă cu vreo declarație, iar declarațiile se fac la sfîrșit de ședință, el apare. Și seara, la toate posturile TV, pe care le administrează socialiștii, rulează aceste cadre. Iar oamenii consideră că ei le rezolvă problemele, lucrează, la fel ca și toți socialiștii. Ar fi interesant să-i întrebăm pe reprezentanții Partidului Socialiștilor cîte decizii concrete legate de problemele cetățenilor, au fost adoptate de ei în ultimii doi ani? Voi răspunde eu: niciuna. De asemenea, Ion Ceban nu a înaintat nicio inițiativă legată de interesele orășenilor.

Natalia Ustiugovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: