Fiecare măgărie cu decența ei
РУС. MOLD.
» » Fiecare măgărie cu decența ei

Fiecare măgărie cu decența ei

7-07-2018, 09:20
Viziuni: 433
  
Versiunea de tipar   
Fiecare măgărie cu decența eiAndrei Năstase și Maia Sandu amețesc oamenii pentru a-și atinge propriile scopuri
 
«Sînt legioane de huligani pe limba cărora stă «statul», iar în minte — checul cu umplutura bunului statului», scria clasicul. Cred că la categoria acestor «huligani» îi putem atribui pe liderii partidelor «Acțiune și Solidaritate» (PAS), Maia Sandu și «Demnitate și Adevăr» (DA), Andrei Năstase.

Alianța pe care au formato (care a reușit deja să capete, în popor, porecla disprețuitoare PAS cu DA) protestează, chipurile, împotriva anulării ilegale a rezultatelor alegerilor locale din capitală. Însă, protestele au o conotație politică atît de vizibilă că nu poate rămîne neobservată.

Și dacă componenta politică a protestelor ar fi orientată spre lichidarea regimului de la guvernare, nu ar fi atît de rău. Însă, la toate acțiunile de protest organizate de Năstase și Sandu, scrie cu litere mari: «Vrem la treucă! Lăsați-ne și pe noi!».

Ei, spune-ți, vă rog frumos, a auzit cineva măcar ceva clar și eficient în timpul acestor proteste, inclusiv, în cadrul celui mai mare care s-a desfășurat pe 1 iulie? Nimic concret — doar declarații de serviciu, care au rămas încă din 2015. La care se mai adaugă și paralizarea completă a circulației rutiere din oraș. Deci, precum vedem, efectul creativ lipsește cu desăvîrșire. Respectiv, la ce bun se mai adună oamenii?

Pentru că atît Sandu cît și Năstase au nevoie de PR ca de aer înaintea alegerilor parlamentare ce urmează, au nevoie de posibilitatea de a-și etala musculatura politică în fața actualei guvernări.

Or, foarte mult se aseamănă cu faptul că Washingtonul vrea să scape de liderul compromis al PDM, Vladimir Plahotniuc și să-l înlocuiască cu Maia Sandu. Adică îl substituie pe «al nostru» pe un «al nostru».

Societății i se creează iluzia că anume asta înseamnă democrația și ea este gata să mai aștepte cinci-zece ani ca să vadă ce va ieși din asta. Oare nu este acesta renumitul scenariu armean de care se crucesc politologii de la noi?

* * *
Duminica trecută s-a desfășurat cea mai mare acțiune de protest organizată de PAS și DA. Potrivit diferitor estimări, la acțiune au participat de la 4 pînă la 7 mii de oameni. Dacă e să-i calculăm pe cei veniți. Peste mulțime planau pancarte cu denumirea localităților: Strășeni, Orhei, Drochia, Rezina... A fost oarecum neclar, ce treabă au locuitorii acestor orașe cu alegerile primarului din Chișinău, ei fie: au venit — au venit, nu-i poți alunga înapoi...

Așa că numărul chișinăuienilor (cu tot cu alde gură cască) nu a fost atît de mare. Ceea ce înseamnă un singur lucru — oamenii s-au săturat de jucat cu aceleași jucării și nu-și mai doresc să continue circul. Mai ales dacă în arsenalul păpușarilor acestor manifestații se regăsesc îndemnurile standard și vrăjitoriile vechi.

De altfel, a fost și ceva nou. Maia Sandu a îndemnat cetățenii Moldovei să se unească. «Noi sîntem diferiți, avem viziuni diferite, însă, cu toții ne dorim o democrație adevărată, pentru ca cu votul nostru să putem influența ceea ce se petrece în țară», a declarat ea. O atare echilibristică verbală din gura unei rusofobe, care urăște tot ce este rusesc și care pledează pentru lichidarea statalității Republicii Moldova, poate însemna un singur lucru — are tare mare nevoie.

Cei adunați au susținut îndemnul «Unitate!». Însă, următorii oratori au schimbat rapid sloganul «unitate» pe «unire». Liberalul Octavian Țîcu — «istoric» și fost ministru a început cu glorificarea ultimelor evenimente în cele mai patetice expresii: «Acum o sută de ani (în 1918 — nota red.), noi, săraci și agramați, ne-am răsculat pentru a schimba regimul care ne amenința identitatea și am ales viitorul românesc european!».

Și abia după a adăugat personal pentru vorbitorii de limbă rusă: «Acest regim nu are identitate, acest regim are o singură identitate — să ne umilească și să ne lase fără viitor. De aceea, noi trebuie să ne unim împotriva acestui regim». Cu alte cuvinte, oriunde nu ai scuipa — numai identitate în jur. Persoanele fără identitate nu sînt invitate în viitorul luminos. Dacă e să mai luăm în calcul și faptul că Năstase este susținut de odiosul Dorin Chirtoacă, susținerea acestei companii pestrițe de către vorbitorii de limbă rusă este foarte dubioasă.

Apropo, Dorin de asemenea a venit, duminica trecută, în PMAN în ciuda neînțelegerilor cu liderul DA. În cadrul mitingului precedent, Năstase l-a limitat pe vicepreședintele PL de la microfon și a dat de înțeles că principalul erou al evenimentelor trebuie să fie anume el. În legătură cu acest fapt, Chirtoacă s-a văicărat mult în emisia unui post de televiziune, dar a venit, totuși, la următorul protest — speranța de a reveni la bani și putere este mai importantă decît suprimarea propriului orgoliu.

La putere vrea să revină nu doar el. Această sete îl chinuie și pe devastatul PLDM a lui Filat, care nu mai știe ce să facă pentru a-și vedea visul împlinit. Respectiv, duminică, reprezentanții liberal-democraților erau de vază. Șutat din rîndurile lor, Ion Terguță așa a și strigat: «Ne cerem țara înapoi!». Trebuie să înțelegem că atunci cînd țara va fi întoarsă lui Terguță și co-tovarășilor săi, vor curge rîuri de ciocolată și «fără sărăcie».

Așa deci, facem concluziile: la putere se «rup», din nou, cei de-a lui Filat cărora le încurcă cei a lui Plahotniuc. Și unii și alții sînt hoți, unioniști și rusofobi. Așa că schimbările nu vor aduce și rezultate.

* * *
La final, protestatarii au adoptat o rezoluție: de a recunoaște rezultatele alegerilor primarului de Chișinău și mandatul lui Andrei Năstase, de a anula sistemul electoral mixt, de a atrage la răspundere judecătorii care au anulat rezultatele scrutinului. Iar dacă autoritățile vor refuza, «toate localitățile și diaspora vor începe acțiunile pașnice de nesupunere — proteste, blocarea activității structurilor statului și drumurilor, greve».

Interesant, unde vor realiza trucurile expuse mai sus cei din diasporă? Și cui nu i se vor supune — autorităților din țara gazdă?»Masivitatea», «generalizarea» și impulsul unic al protestatarilor generează o serie de întrebări.

Atunci cînd s-a furat miliardul și s-a pus pe umerii poporului obligația de a-l restitui, nimeni nu a ieșit la proteste. Dar îndată ce Năstase a fost lipsit de mandatul de primar general — ca să vezi, toată lumea a fost deranjată.

Protestatarii au tăcut despre salarii, pensii, plăți sociale, asemenea partizanilor la interogatoriu, în schimb, au scandat prietenește lozinci care li se transmiteau de la tribună. Oare nu vorbește asta despre faptul că în PMAN s-au adunat clakerii, care pentru mită sau sub presiune administrativă, sînt gata să scandeze orice, măcar și pentru vacanța de vară în Antarctica.

* * *
Protestele organizate de Sandu și Năstase nu vor duce la nimic. În afară de faptul că organizatorii vor primi niște bonusuri politice dubioase. Actuala guvernare a obținut succese considerabile în ceea ce privește scindarea societății după criterii etnice, lingvistice, sociale și viziuni politice și geopolitice.

Eugeniu Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: