Spălătoria «Chișinău Arena»
РУС. MOLD.
» » Spălătoria «Chișinău Arena»

Spălătoria «Chișinău Arena»

13-07-2018, 12:35
Viziuni: 1 161
  
Versiunea de tipar   
Spălătoria «Chișinău Arena»Construcția complexului sportiv «Chișinău Arena» continuă să intrige cu nuanțele sale
 
Cred că edificarea acestui obiect, în timpul apropiat, se va transforma într-un fel de epic popular, un fel de «Saga despre cei ce ies pe «Arenă»». Care iese, dar care rămîn în umbră.

Concursul pentru desemnarea partenerului privat pentru proiectarea și construcția complexului sportiv s-a desfășurat în bază alternativă. Alternativă în actualele realități moldovenești. Este atunci cînd există un singur participant la concurs — asemenea lui Robinson pe insulă, iar vizavi — nimeni.

«La concurs a participat o singură companie și a cîștigat», au anunțat sursele media proguvernamentale. Scuzați, colegi, însă, ceva nu este în regulă cu logica voastră. Dacă participantul la concurs a fost unul singur, nu poate fi vorba despre niciun fel de «victorie». Lui, pur și simplu, i s-a oferit pe tava dreptul de a construi. De aceea, nici nu este greu să ne dăm seama cui i se afiliază această companie.

A propos, despre ce fel de companie este vorba, cine este fericitul, care va realiza construcția secolului? Din păcate, numele și denumirile nu se fac publice «din considerente legate de confidențialitate». Dar la ce a fost nevoie de confidențialitate? Pentru ca nimeni să nu-și dea seama cum a cîștigat compania? Păi, oricum, se va afla.

Ei bine, vom risca să presupunem că această confidențialitate este la fel ca cea care înconjoară raportul Kroll-2, iar concursul a fost cîștigat de aceeași oameni «buni și foarte onești». Iar banii, mai ales cei spălați adoră liniștea.

Veți întreba cum vor fi spălați? Elementar. Compania–învingătorul investește banii (îi spală), iar statul va restitui cheltuielile acesteia pe parcursul a 10 ani din veniturile obținute din activitatea arenei și din bugetul statului. Iată un așa fel de spălătorie pentru o parte din «miliardul» furat.

Totodată, de la Stăuceni s-au luat 69 de ha de teren pentru construcție, iar «Chișinău Arena» va ocupa doar 10 ha. «Restul 59 de ha vor fi în gestiunea statului — ca și rezervă pentru dezvoltarea potențială și foarte probabilă a zonei», ne spune «ministrul fără diplomă» Chiril Gaburici. Mă tem doar că «dezvoltarea probabilă a zonei» se reduce la construcția banală a castelelor suburbane.

* * *
«Minciuna repetată de o mie de ori devine adevăr», spunea Joseph Goebbels. Se pare că cei de la guvernare au studiat minuțios metodele de propagandă hitleriste și înțeleg perfect rolul publicității pentru proiectul lor barbar.

A început chiar de la nivelul statului. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a depus o solicitare corespunzătoare la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA). În consecință, ultimul a decis (univoc evident!) să «recomande» posturilor TV și radio să plaseze gratuit spoturi, care promovează ideea Partidului Democrat de la guvernare pentru construcția «Chișinău Arena». Iar acum, radiodifuzorii, benevol și cu de-a sila, sînt obligați să plaseze cîte cinci spoturi fiecare în perioada 11 iunie–15 decembrie, nemijlocit înaintea și în timpul campaniei electorale.

La posturile proguvernamentale a apărut o întreagă rubrică cu denumirea «Învățăm din exemple», unde, pe parcursul a cinci minute, ni se bagă cu insistență pe gît arena similară din orașul românesc Cluj-Napoca, iar directorul acesteia le explică «basarabenilor proști» tot beneficiul unei asemenea construcții. Cu toate acestea, nu se spune niciun cuvînt despre proiectul francez «Arena Dunkirk» (pe care l-a furat cu nerușinarea guvernarea moldovenească și, în rezultat, a avut probleme pe marginea acestei chestiuni). De asemenea, nu se spune nimic nici despre faptul că francezii au considerat că proiectul este prea scump și au renunțat la el.

Și, la drept vorbind, la ce ne trebuie nouă această arenă? Sport în țară nu avem, muzicieni remarcabili — nu, drumuri nu avem, infrastructura în oraș lipsește, și încă foarte multe nu avem și, iată, construim arene. De ce nu am construi noduri în două nivele? De ce să nu construim parcări moderne? La urma urmei, avînd în vedere sectorul agricol, indiferent de cum este el, de a edifica o piață închisă a culturilor — nu în centru, dar în suburbie, cu infrastructură, parcări, filiale bancare ș. a. m. d. așa cum este oriunde, inclusiv, în Rusia — atît de mult detestată de această guvernare.

Îmi aduc aminte, acum patru ani, liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a vorbit, înainte de ultimele alegeri parlamentare, despre posibilitatea de a transforma Moldova într-un «tigru economic» și a dubla PIB-ul ei pe parcursul a zece ani de zile, în cazul în care țara își va păstra guvernarea europeană. Guvernarea a fost menținută, minunea, însă, nici măcar nu a început. Cum credeți, oare de ce?

Eugeniu Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: