Stai puțin, frate judecător!
РУС. MOLD.
» » Stai puțin, frate judecător!

Stai puțin, frate judecător!

12-02-2016, 16:02
Viziuni: 1 550
  
Versiunea de tipar   
Stai puțin,  frate judecător!Mihai Poalelungi a fost reales în funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție, în pofida a toate și indiferent de toți 


Deși reprezentanții societății civile au organizat un protest împotriva realegerii acestei candidaturi implicate în mai multe scandaluri de corupție, chiar dacă și unii judecători s-au pronunțat împotriva numirii lui Poalelungi, guvernarea a mers pe calea, deja, bine bătătorită.

 

Alegerea rapidă a lui Poalelungi la șefia CSJ amintește despre învestirea fulger a Guvernului Filip. Aici, cu siguranță, este momentul de a vorbi despre amprentele digitale ale guvernării.

 

Reforma în format moldovenesc

 

Și cît ne-a grăbit Bruxelles-ul să realizăm, în sfîrșit, reforma sistemului judecătoresc! De cîte ori reprezentanții Moldovei se băteau cu pumnul în piept și se jurau că aceasta va fi realizată! Și au început exact pe 9 februarie.

 

Așa cum se cuvine în actuala Moldovă democratică, în lista candidaților pentru funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție, a figurat un singur nume — a lui Poalelungi, care nu a avut absolut nici un contracandidat. Vrei — votează pentru el, vrei — votează pentru umbra tatălui lui Hamlet. Pe noi, deja, nu ne mai miră nimic. Recent, deputatul transfug din PCRM, Boris Golovin și-a înaintat propria candidatură pentru funcția de șef al spitalului de urgență. El, de asemenea, a fost unica candidatură din listă, asemenea lui Robinson pe insulă pînă să apară Vineri. Evident, a fost «ales». Totuși, nu a renunțat la mandatul de deputat, fapt ce contravine legislației în vigoare. În popor, o atare situație se caracterizează în felul următor. «Mănînci peștele și mai primești tot beneficiul». Nici de responsabilitate nu trebuie să-ți fie frică — în caz de ceva, Poalelungi nu va da cu piciorul în ai lui.

 

Dar să revenim la tema noastră. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, fluturînd din mîini, încerca să dea o explicație pentru lipsa candidaților de alternativă, o explicație rară reieșind din absurditatea sa: «Doar nu puteam să respingem candidatura lui Poalelungi pentru că nimeni nu a mai vrut să participe în concurs?» Micu se crucea că acel concurs de selectare a candidatului pentru funcția de președinte al CSJ s-a desfășurat deschis pentru toți doritorii — de la Vulcănești pînă la Ocnița, însă, nimeni nu s-a decis să-și asume o asemenea responsabilitate. «Munca în această funcție nu este chiar atît de simplă. Dacă cineva nu știe, Mihai Poalelungi este doctor habilitat în domeniul de drept», a subliniat Micu.

 

Tare vreau să sper că doctorii habilitați din Moldova nu au dispărut așa cum s-a întîmplat cîndva cu dinozaurii, și a rămas unul singur — Poalelungi. Iar în ceea ce privește numărul doritorilor, așa cum se spune în filmul clasic «nu spune nimănui, nu trebuie…».


Alegerea șefului CSJ în baza lipsei totale de alternativă a indignat nu doar comunitatea moldovenească dar și … Washington-ul, în persoana Ambasadorului SUA în Moldova — James Pettit. «Ce se înîmplă în Consiliul Superior al Magistraturii? Unicul candidat din interior? Așa trebuie să arate reforma sistemului judecătoresc?», a scris el pe pagina oficială la cîteva minute după anunțarea rezultatelor concursului și alegerea lui Mihai Poalelungi.


Iată cum! Ei bine, acum trebuie să ne urce pe baricade Ambasadorul american, el, de asemenea, a fost criticat.

Încă o nuanță pur moldovenească în realizarea reformei sistemului judecătoresc — chestiunea cu privire la desemnarea lui Poalelungi în funcția de șef al CSJ a fost examinată în secret, presa nu a avut acces la ședință. Nici asta nu ne mai miră.

 

Reprezentanții presei, demult nu mai sunt lăsați în sala de ședințe a Parlamentului, nu au fost invitați la ceremonia de depunere a jurămîntului de către membrii Guvernului Filip, ce să mai vorbim de un oarecare Poalelungi?

 

Agentul de pază al CSM a cerut să prezentăm acreditarea eliberată de serviciul de presă al instituției vizate. Deși de dimineață nu era vorba despre nici un fel de acreditare. Același Victor Micu a înaintat o altă «scuză»: chipurile, legea interzice membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să voteze în prezența persoanelor din afară. Democrație masonică, de altfel. Cît despre dreptul cetățenilor de a fi informați cu privire la activitatea structurilor statului, doctorul (poate nu este doctor) Micu a preferat să tacă.

 

În rezultat, unicul candidat la șefia CSJ — Mihai Poalelungi, acuzat de corupție și implicare în scheme de tip raider prin intermediul sistemului judecătoresc, a fost reales în această funcție cu 9 voturi din 11. Judecătoarea Tatiana Răducanu a fost unicul membru al Consiliului Superior al Magistraturii care a votat împotrivă. Judecătorul Dumitru Visterniceanu nu a participat la procesul de vot.

 

Raportul cu privire la lupta eficientă împotriva corupției și reforma sistemului judecătoresc a fost expediat la Bruxelles.

 

Cine sunteți, doctor Poalelungi?

 

Întîi de toate, trebuie să reamintim că anume în perioada celor patru ani cît Poallungi a stat în capul justiției moldovenești, Moldova a fost acuzată de subminarea încrederii în sistemul judecătoresc, iar partenerii externi au sistat finanțarea Moldovei din cauza corupției în justiție. Deși, el personal a încercat să pară alb ca neaua.

 

Într-un interviu realizat de jurnalistul Ion Toma, Poalelungi a declarat că pentru restabilirea imaginii justiției în societate, el are de gînd «să se adreseze Parlamentului și Guvernului pentru stabilirea unei remunerări adecvate a judecătorilor și personalului instanțelor de judecată». Ce presupune «remunerare adecvată» nu este foarte clar. În schimb, este clar altceva — dacă în bordel e tărăboi, nu paturile trebuie aruncate, ci personalul schimbat. Vom remarca, de asemenea, că în baza «salariului său neadecvat», Mihai Poalelungi a reușit să achiziționeze, în afară de un imobil impresionant, două Mercedes-uri în valoare de peste 1,3 milioane de lei și un «Subaru Forester», care costă 304 mii de lei. Fapt despre care informează Ziarul de Gardă.

 

În perioada mandatului, numele său a fost implicat în mai multe scandaluri. Regretatul deputat din partea PLDM, Ion Butmalai declara, acum trei ani, cu trimitere la informația oferită de SIS, că Mihai Poalelungi a participat, în 2012, la elaborarea legalizării schemelor de atac asupra BEM. Judecătorul a negat implicarea sa. Adevărat, inițial el a declarat că nu a fost în țară în ziua în care, potrivit lui Butmalai, a fost elaborat planul cu pricina. Însă, total nepotrivit, au apărut în peisaj reprezentanții poliției de frontieră care au infirmat această declarație. Așa că Poalelungi s-a văzut nevoit să facă ocolișuri.

 

Totodată, informația lui Butmalai, care știa prea multe, este destul de interesantă. Potrivit lui, în comisia parlamentară pentru securitate națională și ordine publică, secretarul căreia era, a parvenit o scrisoare în care se spunea despre faptul că președintele Curții Constituționale — Alexandru Tănase și președintele Curții Supreme de Justiție — Mihai Poalelungi sunt complici în atacurile raider asupra BC Banca de Economii, care au fost comise în anul 2011. Scrisoarea a fost semnată de reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate.

 

«Serviciul de Informații și Securitate dispune de informații potrivit cărora, pe 7 aprilie 2012, schema de legalizare a anumitor acțiuni de tip raider a fost stabilită în cadrul unei întîlniri secrete, care a fost organizată în biroul lui Dorin Damir de pe strada A. Lăpușneanu și la care a participat Alexandru Tănase (președintele Curții Constituționale), Mihai Poalelungi (președintele CSJ), Victor Berlinschi (reprezentantul acționarilor minoritari de la Banca de Economii) și o judecătoare de la Curtea de Apel Chișinău. Ultima, cunoscută ca fiind protejata lui Mihai Poalelungi, a refuzat categoric să decidă cu privire la anularea interdicțiilor impuse de Banca Națională, drept urmare, pe 27 aprilie, vicepreședintele BNM a semnat permisiunea pentru deținerea cotei de participare pentru patru companii din Rusia, în baza ordonanțelor eliberate de judecătorii Plugaru și Orndaș», a comunicat Butmalai cu trimitere la scrisoarea ofițerilor SIS, referindu-se la atacul raider asupra BC Banca de Economii, atunci cînd pachetul de acțiuni a fost preluat de la două companii moldovenești și împărțit între patru firme rusești.

 

«Este de remarcat faptul că la întoarcerea sa din Strasbourg, Mihail Poalelungi a continuat să ofere servicii de logistică și consultanță celor care obțineau beneficii de pe urma atacurilor raider, indicîndu-le cum trebuie să procedeze pentru ca victimele atacurilor raider să nu-și poată returna proprietatea furată prin intermediul instanțelor moldovenești, de asemenea, pentru ca ei să fie condamnați la închisoare prin decizie definitivă, tergiversînd, cu ajutorul influenței sale, examinarea dosarelor în instanțele internaționale», se menționează în declarația deputatului.

 

Există dovezi precum că președintele reales al CSJ și-a acoperit nepoții care sunt implicați în trafic de droguri. S-a vorbit și despre un credit nerambursat în valoare de cinci milioane de lei, pe care l-a contractat de la Victoriabank. Dar și amintirea pe cît de abil acoperea Mihai Poalelungi dosarul pe marginea «vînătorii domnești» din Pădurea Domnească, este încă vie în memoria noastră.

 

Post Scriptum

 

Iată în acest fel refacem și reformăm justiția noastră. Acum, investirea lui Mihai Poalelungi urmează să fie confirmată de Parlament. Și dacă acest lucru se va produce, înseamnă că este timpul să introducem în Codul Penal al RM următorul articol: «Lupta împotriva corupției în Moldova înseamnă atentarea la sistemul statului și implică după sine pedeapsă aspră pînă la detenție pe viață».

 

Eugeniu Marian 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: