Vladimir Voronin: Pledăm pentru o revoluție socială
РУС. MOLD.
» » Vladimir Voronin: Pledăm pentru o revoluție socială

Vladimir Voronin: Pledăm pentru o revoluție socială

12-02-2016, 17:02
Viziuni: 1 362
  
Versiunea de tipar   
Vladimir Voronin: Pledăm pentru  o revoluție socialăEa este necesară pentru a-i mătura pe toți — inclusiv gorlanii din stradă implicați în chestiuni dubioase — și a desfășura alegeri generale la nivel național 

pentru schimbarea totală a puterii 


 

 

Despre premisele unei revoluții sociale de care are nevoie Moldova, despre trădători și oportuniști, despre perspectivele țării și eventualele alegeri anticipate s-a expus, în cadrul unei emisiuni televizate, cel de-al treilea președinte al Republicii Moldova, liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin.

 

Ziarul «Comunist» publică principalele teze ale discuției televizate. (Emisiunea înregistrată poate fi urmărită pe site-ul comunist.md).

 

Cu privire la situația din țară

 

Situația este una ieșită din comun. Criza guvernamentală a durat prea mult — nicidecum nu se putea formarea Cabinetului de miniștri. În structurile statului se atestă carențe foarte mari. Acum, este foarte important ca structurile puterii să-și îndeplinească obligațiunile — pentru ca Parlamentul, președintele, Guvernul să lucreze organizat și sistematic.

 

Însă, acest lucru nu se întîmplă deocamdată. Eu, în calitatea mea de deputat, nu pot să înțeleg ce-i încurcă organului legislativ să treacă la o activitate sistemică, care este prevăzută în regulamentul Parlamentului? Parlamentul nu activează în regim normal, iar vacanța inexplicabilă nu se mai încheie. Există atîtea probleme nesoluționate, atîtea proiecte așteaptă examinare, însă, nimic nu se discută și nimic nu se decide.

 

De patru ani, Președinția este, de facto, nefuncțională. Crizele guvernamentale interminabile, schimbările guvernelor…

Nimeni nu se preocupă de guvernarea țării. Acest lucru influențează negativ activitatea organelor puterii locale, influențează activitatea sistemului de drept.

 

Cel mai rău este că cei care se numesc politicieni — o parte din ei stau în Parlament, o parte protestează în stradă dar încearcă din răsputeri să ajungă în Legislativ — folosesc această situație în care s-a pomenit țara pentru a acutiza și mai mult starea social-economică, dar nu pentru consolidarea tuturor forțelor și depășirea crizei.

 

În domeniul social-economic se atestă o situație catastrofală. Nici economia, nici componentele sale de bază — mediul de afaceri, agricultura — nu se dezvoltă. Se acutizează problemele în sfera bancară. Încep să apară probleme în ceea ce privește achitarea salariilor, pensiilor și indemnizațiilor — acestea nu doar că nu sunt majorate, dar există riscul ca oamenii să nu le mai primească în general. Cresc facturile pentru energia electrică și agentul termic.

 

Criza nu a început de ieri și nu odată cu învestirea acestui Cabinet de miniștri, însă, în actualul Guvern, 70 la sută dintre miniștri sunt cei care s-au regăsit și în componențele anterioare ale puterii executive. De aceea, în mulți dintre ei nu am încredere — nu în ei ca oameni, ci în profesionalismul lor. Nu cred că ei sunt capabili să organizeze ceva. Pe de altă parte, puterea nu este formată doar din membrii Guvernului. Puterea trebuie să fie construită pe verticală, pentru că ministerul nu înseamnă doar ministrul, există un număr anumit de funcționari, executanți, iar ei, de cele mai multe ori, nu fac altceva decît să privească protestatarii de peste geam.

 

Dacă e să vorbim despre actualul Guvern — eu văd că ei vor să rezolve foarte rapid anumite probleme. Dar asta nu va da nici un rezultat pentru că totul este haotic. Fiecare problemă în parte impune măsuri complexe. A acționa concomitent pe mai multe direcții înseamnă a risipi în vant forțele. Deși observ că noul Cabinet de miniștri începe să propună cîte ceva din practica guvernării PCRM. De exemplu, limitarea funcțiilor organelor de control pentru trei luni de zile. Noi, atunci, în general am renunțat la controale. Dar, așa cum i-am spus și noului prim-ministru, este necesar de a limita verificările acelor agenți economici care nu au datorii față de stat, însă, cei care ascund veniturile, nu achită impozitele — de ce să nu fie verificați.

 

Dacă e să rezumăm, Moldova dispune de potențial, sunt profesioniști, sunt oameni normali care doresc ca situația să se îmbunătățească. Nu putem afirma că în jur sunt doar persoane corupte. Însă, toate structurile puterii trebuie să-și îndeplinească obligațiunile.

 

Despre proteste

 

Partidul Comuniștilor nu va coborî la nivelul lui Dodon pentru că noi suntem un partid de tip parlamentar, noi avem fracțiune. Noi nu putem să mergem aiurea pe străzi și să strigăm întrucît formele de luptă parlamentară nu s-au epuizat. Noi punem în uz acele forme de luptă parlamentară care sunt stipulate în Constituție. Piața nu poate soluționa problemele de dezvoltare a țării și statului — acesta nu este un lucru serios, nu este responsabil și nu este pentru mult timp. Piața poate exercita presiune, însă, soluțiile responsabile trebuie să fie adoptate la nivel legislativ.

 

Eu nu susțin acțiunile de protest care nu au nici început și nici sfîrșit. Dacă tot protestezi atunci o faci rațional — împotriva a ceva concret, îți propui scopuri reale. Asta lipsește în actualele acțiuni de protest.

 

Alternativa protestelor există, sunt cîteva variante. Prima — organizarea unui forum civil, să se așeze cu toții la masa discuțiilor — funcționarii guvernamentali și protestatarii — cu scopul de a ajunge la un consens. A doua variantă — revoluția socială. Noi, comuniștii, considerăm că revoluția socială este posibilă. Ea este necesară pentru a-i mătura pe toți — inclusiv gorlanii stradali, care, de asemenea, sunt implicați în multiple chestiuni dubioase — și organizarea alegerilor naționale generale pentru schimbarea totală a puterii. Pentru noi, ambele variante sunt optime pentru a depăși actuala stare de lucruri care se atestă în țară. Dar ceva este necesar de a fi întreprins. Această situație durează prea mult — unii în piață, alții — în corturi, al treilea strigă în microfoane la toate posturile de televiziune, al patrulea își rupe gîtul să ajungă în Parlament, iar rezultat zero. Ceva trebuie să se decidă o dată și pentru totdeauna.

 

Despre alegerile anticipate

 

PCRM activează în cadrul legislației moldovenești și Constituției Republicii Moldova. Dacă vor apărea premise pentru organizarea alegerilor anticipate, evident, noi ne vom implica în desfășurarea lor. Asemenea premise, mai ales după formarea Guvernului Filip, nu există la ziua de astăzi. De aceea, toți trubadurii din piață nu fac altceva decît să strige pentru a justifica cheltuielile celor care finanțează șederea lor în stradă și corturi.

 

Oamenii care s-au montat pe ideea fixă a alegerilor anticipate — nu vor fi de acord cu nimic altceva. Nici în Parlament la adoptarea legilor — vorbesc despre socialiști — nici în piață ei nu vor cădea de acord asupra nici un fel de măsuri. Nu vor accepta nimic nici în cadrul meselor rotunde ale forumurilor civice pentru că au o idee fixă clară. Noi, însă, vorbim despre un dialog constructiv normal, despre o activitate constructivă.

 

Ei bine, vor mai protesta încă, se va mai schimba un Guvern, vom organiza alegeri — vom desemna, în aceleași condiții, conducătorii statului, asemenea precedenților… Eu nu sunt împotriva alegerilor, eu pledez pentru ca să ieșim cumva din această prăpastie.

 

Despre trădători

 

Faptul că ei (grupul celor 14 deputați transfugi — red.) au comis această josnicie, se numește trădare, anume așa a fost calificat gestul lor de către Comitetul Central, ei au fost excluși din partid. Nu a existat nici un fel de perturbare în activitatea formațiunii. Gestul lor a fost dictat de lipsa de răbdare, dorința de a se evidenția, de a fi promovați în anumite funcții pe care nu toți le merită.

 

Trădătorii, întotdeauna, își caută scuze, ei inventează orice — cei care vînd și se vînd, și trădează. Ei au trădat partidul, au trădat cursul, scopurile și sarcinile noastre comune.

 

Însă, trădarea lor nu a făcut decît să consolideze partidul. PCRM continuă să activeze în regim normal. Partidul Comuniștilor se dezvoltă, aderă noi membri. În perioada campaniei de dare de seamă și alegeri, în rîndurile formațiunii s-au înscris 285 de proaspeți comuniști. Precum afirmă experții serioși, din toate partidele, doar în PCRM există procesul de fixare a membrilor.

 

Iar acest lucru cuiva nu-i convine. Acum cîțiva ani, în Moldova a apărut Partidul Socialiștilor… Însă, trebuie să înțelegem faptul că pentru formarea unui partid este nevoie de timp, partidul înseamnă oameni vii, cu fiecare de ei trebuie de muncit serios.

 

Socialiștilor nu le convine acest lucru, ei vor să soluționeze problema dezvoltării partidului prin creșterea rapidă a numărului de membri, cu ajutorul corupției politice; cumpără partinici gata crescuți. Din cele 16 persoane care au participat la «conferința de presă» de luni, 8 februarie, unii «părăsesc» PCRM pentru a treia oară.

 

Activistul care a citit declarația și care, apropo, nu era semnată — nici nu a fost niciodată membru al Partidului Comuniștilor, însă, cu regularitate «părăsește» formațiunea noastră pentru că el este plătit pentru asta. Unii dintre ei au făcut parte din partid dar au fost excluși în 2014 și în 2015. Unul sau doi din cei 16 erau, cu adevărat, membri ai PCRM.

 

De ce au specificat un număr de 500 de persoane care chipurile au ieșit din PCRM odată cu ei? Socialiștii ar fi putut să nu fie atît de modești și să zică că au ieșit, de exemplu, 5 mii de comuniști.

 

Despre următorul președinte

 

Următorul președinte va fi ales în chinuri grele și scandaluri de proporție. Din cauza confruntării ambițiilor și intereselor. Există interesele străzii, există interesele grupării majoritare, care a fost creată datorită trădătorilor. Dar poate exista și o altă variantă — totul depinde de candidaturi.

 

Despre fuziunea PCRM — PDM

 

Fuziunea PCRM cu PDM nu va avea loc. Ei au o cu totul altă doctrină. Între noi există o diferență mult prea mare. Fuziunea nu trebuie să se producă între partide, ci între forțele constructive ale statului în Parlament, delegate cu competențe reprezentative de către alegători. 

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: