Puterii – după merit
РУС. MOLD.
» » » Puterii – după merit

Puterii – după merit

16-10-2015, 16:30
Просмотров: 1 102
  
Версия для печати   
Puterii – după merit Fracţiunea PCRM a început sesiunea de toamnă în Parlament cu cerinţe dure faţă de putere 

Parlamentarii din actuala legislaţie trebuie să răspundă sincer, serios şi responsabil la următoarele întrebări:  pentru ce se pronunţă ei, asupra căror probleme insistă să fie rezolvate şi ce doresc să facă pentru ţara lor? Şi nu doar să răspundă, ci şi în fapt să-şi demonstreze capacitatea de a percepe nevoile poporului moldovenesc şi de a acţiona în interesele ţării.

 

Cu acest îndemn, în timpul primei şedinţe plenare a sesiunii de toamnă li s-a adresat  al treilea Preşedinte al ţării, Vladimir Voronin, preşedinte al Partidului Comuniştilor din Moldova.

 

Tot ceea ce s-a întîmplat cu Moldova în perioada celor şase ani ai guvernării de coaliţie demonstrează faptul că partidele care au venit la putere de la 2009 încoace şi care pînă în prezent au format de acum a treia alianţă de guvernare, nici pe departe nu se conduc de interesele Republicii Moldova, ci doar de interesele lor personale. Şi, pentru a-şi satisface respectivele interese personale, în tot acest răstimp ei au promovat diferite scheme de manipulări şi hoţii.


Da la pogromuri pînă la hoţie


Vladimir Voronin a amintit că actualele partide ale puterii au ajuns la guvernarea ţării prin încercarea cu forţa a unei lovituri de stat, întreprinsă la 7 aprilie 2009, care nu le-a reuşit doar pentru că  conducătorii de atunci au ţării au dat dovadă de stăpînire de sine. Tot atunci, pe 7 aprilie, seara, în luarea de ccuvînt la televiziune,  Preşedintele Voronin i-a numit pe organizatorii dezordinelor în masă şi ai încercării de lovitură de stat —  Filat, Ghimpu, Urechean. Adică anume cei care, venind după aceea la guvernarea Moldovei, au uzurpat puterea; cei datorită cărora, astăzi, ţara noastră este cunoscută întregii lumi ca stat capturat.


Dar ceea ce a fost cel mai îngrozitor, a subliniat şeful Partidului Comuniştilor, este faptul că s-a dereglat mecanismul de guvernare a ţării, s-a modificat ordinea de schimbare a puterii pe calea unor alegeri democratice libere. Toate acestea au creat condiţii în care au devenit posibile multe lucruri nedorite, inclusiv furtul miliardului de dolari, comis, practic, în ochii tuturor.


Astăzi, în pofida indignării întregii societăţi, puterea încearcă să şteargă urmele acestui furt. Şi una din încercările de a o face este atragerea la căutarea banilor a companiei străine Kroll.

 

«De unde a apărut ideea că miliardul poate fi găsit de o organizaţie care nu are nimic comun cu Republica Moldova?», şi-a exprimat nedumerirea Vladimir Voronin. El a indicat faptul că  «această organizaţie este menită să facă audit  în firme, ci nu în state». «Noi ce suntem — stat sau firmă, societatea cu răspundere limitată «alianţa nr.»?», s-a adresat Parlamentului liderul PCRM. El a declarat că însărcinarea sus-numitei firme  de a îndeplini lucrul de care trebuie să se preocupe organele de drept din ţara noastră nu e altceva decît «încă o schemă de furt a încă vreo 300 milioane de dolari».


Vorbind în numele fracţiunii PCRM, Vladimir Voronin a cerut Parlamentului ca Vladimir Filat şi Iurie Lancă să fie lipsiţi de imunitatea de deputat, deoarece în perioada aflării lor în funcţia de şef al cabinetului de miniştri au avut loc maşinaţii şi furturi în sectorul bancar.

 

Să nu mai luăm credite!


În luarea sa de cuvînt, Vladimir Voronin a supus unei critici dure şi activitatea actualului guvern sub conducerea lui Valeriu Streleţ. Cel mai mare lucru prin care s-a proslăvit acest cabinet de miniştri au fost încercările de a lua credite de pestetot de unde aera posibil.  «Dacă FMI nu mai colaborează cu noi, haideţi să luăm credite de la alţii!»— anume aşa, în cîteva cuvinte, a caracterizat preşedintele PCRM principiul de activitate al guvernului Streleţ.

 

«Dar cine poate să trăiască toată viaţa în datorii?  Mie nu-mi face absolut nici o plăcere să văd cum noul prim-ministru Streleţ caută de unde să ia împrumuturi», a spus dl Voronin, amintind că, pe timpul său,  Partidul Comuniştilor, venind la putere, s-a ciocnit de de condiţii de guvernare extrem de  nefavorabile: datoria Moldovei faţă de creditori alcătuia 85 procente din PIB; reţinerea salariului ajungea pînă la 16 luni, iar a pensiilor – pînă la 12 luni, şi deseori, în loc de bani, se achita cu galoşi, detergenţi, săpun. Dar, chiar şi în astfel de condiţii, profesionalismul guvernării comuniste, responsabilitatea şi atenţia faţă de interesele sociale, ci nu personale au contribuit la scoaterea Moldovei din criză.


Reieşind din cele relatate, preşedintele Partidului Comuniştilor a anunţat că, în continuare, fracţiunea parlamentară a PCRM nu va vota proiectele legate de obţinerea de către Moldova a unor credite.  «Categoric nu vom vota! Noi vom sprijini doar ceea ce va fi orientat spre dezvoltare, spre consolidarea statalităţii, integrităţii şi independenţei ţării noastre», a spus Vladimir Voronin.

 

Încă nu e tîrziu


«Dar dacă acum noi nu ne vom întoarce cu faţa spre problemele ţării, situaţia va deveni şi mai proastă decît atunci.

 

Problemele se rezolvă nu pe seama creditorilor, ci printr-o serioasă activitate de zi cu zi. Şi eu nu văd nimic în activitatea chiar şi a noului guvern  — nici profesionalism, nici atitudine responsabilă», a constatat Vladimir Voronin.


În acest context, preşedintele PCRM a declarat că fracţiunea Partidului Comuniştilor consideră oportun ca în actualele condiţii să fie cerută demisia întregului guvern. «Noi insistăm la demisia unor anumite persoane», a subliniat Vladimir Voronin, indicînd asupra faptului că «Ministerul Educaţiei se ocupă de romвnizarea ţării; nu se ştie ce se întîmplă în economie; ce-i cu finanţele statului; nu se fac pregătiri pentru adoptarea bugetului pentru anul viitor» şi aşa mai departe.

 

La încheierea luării sale de cuvînt, vorbind despre necesitatea unei munci constructive, Vladimir Voronin i-a îndemnat pe deputaţi  «să procedeze, în sfîrşit, la o activitate fructuoasă!».

 

Iurii Diatlov 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: