Cronica unui ianuarie compromis
РУС. MOLD.
» » » Cronica unui ianuarie compromis

Cronica unui ianuarie compromis

30-01-2016, 10:03
Просмотров: 711
  
Версия для печати   
Cronica  unui  ianuarie compromisPrima lună a noului an bisect este aproape pe sfîrșite și ar fi bine să aruncăm o privire asupra ultimelor zile. Cu atît mai mult că luna ianuarie a fost bogată în evenimente politice 

Candidații pentru funcția de prim-ministru s-au schimbat atît de repede de parcă acțiunea se derula într-o comedie italiană a măștilor, președintele Timofti se tot văicăra, iar conducătorii circului ambulant îl purtau tot orașul — de la Curtea Constituțională pînă la Ministerul Apărării. Mai pe scurt impresiile au fost de neuitat.

 

Din penibil mai penibil

 

Moldova a întîmpinat noul an fără premier și fără Guvern. Aceste funcții au fost substituite de tot felul de «măgăruși interimari» în frunte cu Gheorghe Brega. Însă, fără un Guvern legal învestit nimeni în lume nu va discuta cu tine. De exemplu, dacă un oarecare «interimar» va solicita ajutor unei structuri financiare internaționale, la el se vor uita cu privirea reginei Angliei.

 

Din cîte se pare, pseudo-președintele nostru, Nicolae Timofti s-a scărpinat la ceafă și a decis să-l înainteze în calitate de candidat la șefia Guvernului pe cunoscutul Ion Sturza. Cunoscut în special pentru faptul că nu achita salarii muncitorilor și substituia lefurile cu diverse produse, în special galoși din cauciuc. Tot el s-a făcut cunoscut și pentru faptul că prin intermediul lui Filat a avansat în funcții. Atunci cînd Sturza era ministru al Economiei, Filat a devenit șef la privatizări, iar cînd Ion Mihailovici s-a făcut prim-ministru — Filat a avansat pînă la ministru de stat. Judecînd logic, corect ar fi ca, acum, Sturza să împartă cu Filat aceeași celulă, însă, cum se spune în anumite cercuri: important e să te retragi la timp. Așa deci, Sturza s-a pomenit în România vecină de unde tot dădea sfaturi «înțelepte» în ceea ce privește guvernarea Moldovei. După cum spunea Shota Rustaveli: «Fiecare se crede strateg luptînd la distanță».

 

Și iată că Nicolae Timofti (care, de asemenea, este considerat omul lui Filat) l-a înaintat pe Sturza în calitate de candidat la funcția de premier. Pe 4 ianuarie, Sturza urma să prezinte în Parlament programul și componența cabinetului său. Probabil el aștepta critici și întrebări înțepătoare, însă, cu siguranță, nu ceea ce s-a întîmplat de fapt. Și anume — lipsa de cvorum în Parlament. La ședința plenară s-au prezentat doar 47 de deputați, asta în condițiile în care doar pentru a fi examinată chestiunea, în sală urmau să fie prezenți cel puțin 51 de deputați.

 

În acest fel, Sturza «a încălțat galoșii» — acei cu care a substituit cîndva lefurile muncitorilor.

 

Apropo, în ajun, antreprenorul Viorel Țopa, despre care presa scrie că ar finanța protestele platformei DA, a îndemnat adepții platformei să se retragă din «lista miniștrilor lui Sturza». «Sunt convins că reprezentanții platformei «Demnitate și Adevăr» și adepții acesteia trebuie să se retragă din listă pentru a nu-și păta reputația», a scris Țopa pe pagina sa de Facebook. Deși în ceea ce privește «pătarea reputației» — ar putea vorbi oricine numai nu Viorel Țopa — condamnat la opt ani de închisoare pentru furturile anterioare de la BEM.

 

Fata cu solidaritatea

 

Fosta ministră a Educației, Maia Sandu a decis să-și creeze propriul partid cu denumirea «Partidul Acțiunii și Solidarității». Sandu a explicat de ce a decis să-și numească anume așa formațiunea în felul următor: «Acțiune este ceea de ce are nevoie societatea moldovenească. Vorbesc despre o formațiune activă care va putea mobiliza societatea pentru a schimba clasa politică și soluționa problemele comune. Solidaritatea este valoarea necesară pentru existența unei societăți».


Ei bine, «terebentina» este un lucru bun. Pentru distracția comună. De facto, însă, despre ce fel de solidaritate vorbește Sandu — o persoană cu cetățenie dublă?! Cu cine are ea de gînd să se solidarizeze? Cu moldovenii sau românii? În schimb perioada în care s-a aflat la conducerea Ministerului Educației a demonstrat că nu există nici un fel de solidaritate între emisfera stîngă și dreaptă a creierului Maiei.

 

«Trage, Gheorghevici!»


În ziua a zecea s-a concentrat și partidul Democrat și l-a propus la funcția de premier pe Vlad Plahotniuc. Este greu să faci cea mai proastă alegere avînd în vedere ratingul negativ de amploare al acestui candidat.

 

Imediat au reacționat adepții lui Filat, or, anume Plahotniuc l-a trimis pe ultimul la dubă. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase a anunțat organizarea unei acțiuni de protest în centrul Chișinăului pentru a nu permite înaintarea lui Plahotniuc. Se pare că, în opinia lui Năstase, cei doi hoți — Victor și Viorel Țopa se potrivesc mai bine pentru această funcție.

 

Aici totul este clar — Năstase se grăbește să ajungă în Parlament. Recent, cei din Platforma DA strigau ca din gură de șarpe că Timofti trebuie să-și dea demisia, se supărau pe el că nu vine la ei în PMAN. Acum vectorul s-a schimbat. Timofti a respins propunerea majorității parlamentare și nu l-a înaintat pe Vladimir Plahotniuc în calitate de candidat la șefia Guvernului. O mișcare politică frumoasă pentru a determina țara să creadă că președintele nostru este «băiat de treabă» pe măsură să rezolve anumite probleme.

 

De altfel, de la bun început era clar că democrații vor propune o altă persoană și nu vor scăpa din mîini controlul asupra puterii executive. Ceea ce s-a și întîmplat.

 

Poziția noastră

 

Președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin a declarat că Republica Moldova se află într-o adevărată criză, iar acest lucru poate avea urmări imprevizibile. Într-o declarație oficială se menționează următoarele: «Republica Moldova s-a pomenit într-o adevărată criză, care amenință Patria noastră cu urmări imprevizibile. În perioada 2001-2008, noi cu dumneavoastră am trecut prin asemenea crize de cel puțin trei ori».


Cu experienţa mea de preşedinte, pot spune că soluţionarea unei asemenea situaţii poate fi realizată doar în cadrul unui compromis, bazat pe lege şi Constituţie. Soluţia nu poate fi găsită în stradă prin presiuni şi confruntarea oamenilor în manifestaţii, care au scopuri diferite, dar acelaşi rezultat în final, adică crearea unei situaţii de haos în ţară. Acest scenariu corespunde cu ceea ce noi numim «Maidan».


Ambiţiile, învinuirile, care nu au decizii legale, demonizarea unora, ridicarea altora în slăvi nu va duce la soluţionarea crizei, ci la un «maidan» moldovenesc. Important este să identificăm soluţia pentru interesele ţării noastre, dar nu a unor grupuri restrânse sau scopuri personale.


Asemenea soluţie poate fi identificată doar în Parlament, prin consultaţii ale fracţiunilor şi luând în considerare părerea poporului şi a organizaţiilor neguvernamentale. Strada poate servi drept loc de exprimare a opiniilor, dar nu a presiunii asupra reprezentanţilor puterii.


Scopul nostru este de a găsi soluţia care va restabili funcţionalitatea Guvernului şi ordinea în ţară.

 

Domnule Timofti! Îndepliniţi-vă obligațiunile astfel încât să nu admiteți evenimente neprevăzute».

 

Scheletele din dulap

 

Următorul candidat la șefia Guvernului trebuia să fie înaintat pe 14 ianuarie pînă la ora 12.00. La rînd era secretarul general al Aparatului președintelui, Ion Păduraru. Respectiv, a mirosit, din nou, a Filat. Anterior, Păduraru a ocupat funcția de ministru al Justiției în cel de-al doilea Cabinet a lui Ion Ciubuc și Guvernul Sturza. El a fost implicat în scandalul legat de banca de Economii alături de fostul premier Vlad Filat și ex-președintele Consiliului de Administrație al BEM, Ilan Șor. Atunci, Șor a declarat procurorilor că i-a transmis lui Filat 500 mii de dolari pentru a influența decizia instanței, iar Păduraru a avut calitatea de intermediar.

 

Merită oare de menționat faptul că președintele Platformei DA, Andrei Năstase s-a pronunțat ferm pentru această candidatură? Însă, Păduraru aproape că imediat a dat înapoi și s-a autorecuzat. Ulterior, epopeea prim-ministerială, în general, a căpătat o conotație ofensatoare.


La urechea președintelui Timofti s-a făcut auzită șoapta democraților: «desemnează-l pe Filip!». Și acesta a semnat decretul de rigoare. «Considerăm că candidatura domnului Pavel Filip este una de compromis, ea poate fi aprobată iar Guvernul format cu scopul de a evita alegerile parlamentare anticipate», a comunicat…secretarul general al președintelui, Ion Păduraru. Cred că aici, nici maestrul Stanislavski nu putea spune «nu cred».

 

La această etapă, lebăda, racul și știuca politicii moldovenești (platforma civică DA, partidul lui Usatîi și socialiștii lui Dodon) au urlat asemenea unui motan călcat brutal peste coadă sau altă parte a corpului. Și s-a început…

 

Deși, pe cine să mai certăm? Cum suntem noi, așa este Guvernul și Parlamentul. Ei nu au fost aruncați la noi dintr-o galaxie învecinată…

 

 

Eugeniu Marian

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: