Nici gînd să dăm înapoi
РУС. MOLD.
» » » Nici gînd să dăm înapoi

Nici gînd să dăm înapoi

13-11-2015, 12:30
Viziuni: 2 063
  
Versiunea de tipar   
Nici gînd  să dăm înapoiVeaceslav Bondari: «Pe comunişti n-o să-i sperii cu probleme»


 

În programul său electoral, pe atunci candidatul din partea PCRM, iar acum primar al oraşului Anenii Noi, Veaceslav Bondari a conturat un şir de probleme de primă importanţă. Pentru soluţionarea lor, există posibilităţile necesare, însă din Consiliul Orăşenesc fac parte consilieri pentru care este mai bine să nu facă nimic.


Nu e greu de înţeles că nu e deloc uşor să lucrezi în astfel de condiţii. Dar pe conducătorii care sunt adevăraţi comunişti tocmai asta îi şi deosebeşte de alţi oameni că nu cedează în faţa greutăţilor. În orice condiţii, ei promovează şi fac tot posibilul pentru realizarea unor proiecte menite să schimbe în bine viaţa oamenilor, a poporului.


Cum dodoniştii fac politică pe contul deşeurilor

 

La Anenii Noi, una din sarcinile de primă importanţă este construirea unui nou poligon de depozitare a deşeurilor menajere. După închiderea gunoiştii de la Ţînţăreni, oraşul a început să se înece în propriile deşeuri. Problema în cauză a apărut nu astăzi, însă rezolvarea ei a revenit pe seama actualului primar. Încă pe timpul fostei conduceri, Ministerul Mediului a organizat o masă rotundă cu respectiva temă, la care au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai organizaţiilor ecologice obşteşti, primarii din Anenii Noi, Ţînţăreni şi Chişinău, însă problema a rămas fără soluţie din cauza neprezentării principalului personaj în această situaţie, şi anume primarul municipal. Şi asta în situaţia în care administraţia locală din Ţînţăreni era dispusă să negocieze la tema abordată. Problema poate fi soluţionată şi la nivel local, însă, pentru a găsi pînă la urmă soluţia optimă, este necesar sprijinul Consiliului Orăşenesc.


«Din cei 23 de consilieri ai Consiliului Orăşenesc, 5 sunt din partea comuniştilor, 5 — din partea partidului lui Usatîi, 8 — a socialiştilor, 2 — a PLDM, 2 — a PL şi un consilier din partea partidului lui Leancă, povesteşte Veaceslav Bondari. Dar consens nu există. Reprezentanţii aşa-numitelor partide de stînga, la care se atribuie pe sine şi socialiştii, doar la Chişinău strigă în gura mare cît de «mult» fac ei pentru popor, dar în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Toate iniţiativele noastre, orientate spre îmbunătăţirea nivelului de trai al oamenilor, nu pur şi simplu sunt blocate, ci şi întîmpinate cu duşmănie. Probabil, consilierii locali din partea lui Dodon au ordin «de sus» să procedeze în această manieră, chiar dacă s-ar părea că, de fapt, partidele de stînga ar trebui să fie unitare în ceea ce priveşte politica lor socială. De exemplu, eu în repetate rînduri am propus să fie aprobat locul ales pentru poligonul de deşeuri solide. Şi de fiecare dată această chestiune era scoasă de pe ordinea de zi a şedinţei».

 

Dacă e să examinezi situaţia creată din punctul de vedere al unui observator imparţial, poţi trage concluzia că, la Anenii Noi, consilierii din partea Partidului Socialiştilor în mod special procedează astfel ca în oraş să se creeze, cum se exprimă ei înşişi, «o situaţie revoluţionară». Ceea ce se face pentru ca, după aceea, ei să se bată cu pumnul în piept, să instaleze noi corturi cu protestatari şi să strige şi mai tare că duc «o luptă pentru dreptate».

 

S-ar părea că problema utilizării deşeurilor este una dintre cele mai obişnuite, care ţine de viaţa de toate zilele a tuturor. Dar şi în cazul ei socialiştii încearcă să-şi facă piar, să obţină dividende politice. Doar că acest piar, s-ar putea spune, cam miroase urît, la fel cum deşeurile. Şi cine va avea de pătimit în urma obrăzniciei lor?! Primarul comunist, care din toate puterile încearcă să stabilizeze situaţia din oraş. După cum a menţionat Veaceslav Bondari, dacă nu se va reuşi ca problema construirii unei gunoişti să fie soluţionată în cadrul Consiliului Orăşenesc, va fi nevoit să apeleze la Ministerul Mediului.

 

Situaţia în oraş e dificilă, inclusiv în ceea ce priveşte finanţarea. Bugetul lui e doar de 11 milioane de lei. Mijloacele au fost distribuite încă la sfîrşitul anului trecut. Acum nu mai sunt bani chiar nici pentru reparaţia gropilor formate pe drumuri, deşi, dacă s-ar dori, ar putea fi găsiţi. Mai mult decît atît, primarul din partea PCRM propune soluţii concrete de atragere în buget a unor mijloace suplimentare. Dar pe reprezentanţii partidelor Alianţei şi pe cei ai socialiştilor îi interesează, se vede, cu totul alte lucruri, decît cele care se referă la dezvoltarea oraşului.

 

Plată pentru nechibzuinţa predecesorilor

 

Veaceslav Bondari e şi prim-secretar al comitetului raional de partid. Şi acum, în perioada fierbinte a adunărilor de dare de seamă şi alegeri în organizaţiile primare, lucrează fără zile de odihnă. Pînă la începutul lui noiembrie, adunări de dare de seamă şi alegeri au avut loc în 17 organizaţii primare din cele 35 existente. Potrivit datelor verificării efectuate, din organizaţia raională fac parte 346 de comunişti. Numărul membrilor PCRM întrucîtva s-a micşorat, însă în rîndurile lui au rămas doar oameni devotaţi, care au venit în partid nu pentru ca să obţină aici funcţii. Bucură şi faptul că rîndurile partidului sunt completate de tineri.


«După ridicarea imunităţii ex-premierului Filat, apoi şi a demisiei guvernului Streleţ, oamenii şi-au recăpătat curajul şi speranţa, spune primarul oraşului Anenii Noi. Situaţia creată în ţară este discutată cu mult interes în organizaţiile primare, oamenii pun întrebări, fac propuneri. Comuniştii din teritoriu sunt convinşi că imaginea partidului nu doar că se va păstra, ci şi se va întări, în pofida dezinformării totale a populaţiei prin intermediul posturilor TV supuse puterii. Oamenii sunt capabil să vadă, să înţeleagă. Şi ei văd totul, ei înţeleg totul. Astăzi, după amara experienţă a conducerii ţării de către partidele Alianţei, cetăţenii Moldovei tot mai des îşi amintesc anii de guvernare a PCRM, îşi amintesc despre ceea ce s-a făcut pentru ei în acei ani». În afară de necesitatea unei gunoişti, la Anenii Noi există şi multe alte probleme. Nu sunt mijloace suficiente pentru reparaţia drumurilor. E necesar de a schimba urgent colectorul, deoarece oraşul riscă să rămînă fără canalizare. Primarul s-a adresat la Ministerul Mediului şi la fondul ecologic. Acum, proiectul depus e supus unei expertize ecologice, însă costul lui alcătuieşte aproape 2,8 milioane de lei.


Există probleme şi cu încălzirea oraşului. Acum cîţiva ani, fostul primar a construit în oraş o cazangerie centralizată, însă chiar de la început a devenit clar că ea nu va funcţiona nici la jumătate din capacitatea sa. Pentru construcţia acesteia primăria a luat un credit. Anul acesta, creditul a început să fie rambursat. Prima tranşă a fost de circa un milion de lei, iar datoria în total va urma să fie întoarsă pe parcursul a opt ani. Dar acum, cînd gazul s-a scumpit, în scopuri de economie, fiecare tinde să aibă încălzire autonomă. Deci, numărul agenţilor economici conectaţi la încălzirea centralizată se reduce. Pînă la urmă, se poate întîmpla că în mod centralizat vor fi încălzite doar obiectele care se află la balanţa primăriei. Situaţia creată demonstrează că precedenta conducere a decis să construiască această cazangerie fără chibzuiala necesară în asemenea cazuri. Iar conducerea de acum e nevoită să-şi bată capul de rezultatele nedorite ale acestei nechibzuinţe.


Probleme sunt multe, greutăţi întotdeauna au fost şi vor fi, dar, după cum spune comunistul Veaceslav Bondari, «nu vom da înapoi în faţa lor».

 

Natalia Lujina

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: