Scrisoare deschisă adresată lui Mihai Poalelungi, președinte al Curții Constituționale
Adresarea mea către Dumneavoastră a fost provocată de sentimentul de neprietenie față de cei a căror rațiune a fost întunecată de aiureala unionistă, care, de dragul puterii și al îmbogățirii personale, s-au dezis de propriul popor, de propria limbă, de propriile nume, de mamele lor, și au trădat Patria ce i-a crescut.
Pentru mine, Moldova, în care s-au născut și străbunii mei și m-am născut și eu, nu este o hartă politică, ci un spațiu spiritual, pe care îl păstrez în suflet pe parcursul celor 85 de ani ce i-am trăit pînă acum pe acest pămînt — pămînt cu care mă mîndresc și la care țin cu toată făptura mea.
Nu se poate, domnule Poalelungi, să taci atunci cînd deasupra țării tale planează pericolul unionist, cînd independența ei se află în primejdie, cînd actuala guvernare coruptă, prin politica sa trădătoare, distruge statalitatea noastră.
Așa-numitele partide proeuropene au pierdut toate alegerile parlamentare, însă, datorită instanțelor judiciare de buzunar, inclusiv datorită Curții Constituționale, au capturat puterea și au adus cîndva prospera Republică Moldova pînă la o catastrofă națională, iar poporul ei l-au aruncat în groapa sărăciei.
* * *
Alegerile parlamentare din anul 2014 au fost cele mai falsificate și cele mai nedemocratice în toată istoria independenței noastre. După rezultatele în urma desfășurării lor, Partidul Democrat s-a plasat pe al patrulea loc în rîndul celor cinci partide parlamentare, fapt ce excludea posibilitatea ca el să preia în mîinile sale întreaga putere din țară. Dar, fără a ține seama de voința alegătorilor, de îngrădirile constituționale și morale, așa-numiții democrați au aplicat un șir de tertipuri atît în Parlament, cît și în afara Parlamentului anume pentru a-și realiza acest vis ascuns: uzurparea.
Pe calea unei răsturnări în interiorul partidului, în locul lui Marian Lupu, un om lipsit de principii și fricos, la funcția de conducător al partidului a venit multimilionarul Plahotniuc, care, cu ajutorul unor coruperi, a cumpărat mai mulți transfugi din alte formațiuni parlamentare, mărindu-și fracțiunea sa cu 23 de noi membri. Astfel, de la 19 mandate cîștigate în cadrul alegerilor parlamentare din anul 2014, ea, — în mod nelegitim! — a ajuns să aibă 42 mandate de deputat. Majoritatea parlamentară înjghebată de Plahotniuc în acest mod a transformat Parlamentul într-o mașină de votare, iar actuala etapă în istoria țării — într-o perioada de samavolnicie totală.
În țară, legile nu funcționează. Majoritatea parlamentară «democrată» a transformat sistemul justițiar într-un instrument pentru folosire în scopuri personale și în activitatea sa aplică forța sunetului telefonic. Reforma sistemului justițiar actuala guvernare o percepe nu ca pe o posibilitate de îmbunătățire a vieții poporului, a respectării drepturilor lui, precum și a legislației în vigoare, ci ca pe un instrument de menținere a puterii sale și de îmbogățire personală.
Au fost create premise pentru pătrunderea corupției în toate instanțele judecătorești, lucru ce se reflectă în toată plinătatea în nivelul «echității» justiției moldovenești. Conform rapoartelor institutelor externe, ea, «justiția» noastră, e cea mai coruptă din lume.
* * *
Nu funcționează, domnule Poalelungi, nici Legea Fundamentală a statului. Pe cînd nenorocirile dau peste noi nu din cauza «Constituției proaste», ci din cauza că întreaga putere în țară este concentrată în mîinile majorității parlamentare criminale conduse de oligarhul Plahotniuc, care ignorează opoziția ca principala forță motrice a dezvoltării societății, nu acceptă pluralismul politic și atcivează bazîndu-se pe legi anticonstituționale. Totodată, judecătorii Curții Constituționale, care au depus jurămînt de credință altui stat, nu numai că nu asigură supremația Legii Fundamentale, ci, prin tot felul de «portițe», izbutesc să transforme orice ilegitimitate în «legitimitate».
Printre altele fie spus, Curtea Constituțională nu dispune de competență juridică pentru modificarea principiilor Constituției. De acest lucru e în drept să se preocupe Parlamentul și poporul. De aceea, în particular, decizia din 4 iunie, 2018, de a recunoaște ca învechită Legea cu privire la funcționarea limbilor în teritoriul RM a fost luată încălcîndu-se legislația țării. Respectiva decizie contravine articolului 13 al Constituției, legii din 2002, care corespunde Convenții Europene «Cu privire la protecția minorităților naționale» și Legii cu privire la drepturile minorităților naționale din Republica Moldova.
Dar deoarece dumneavoastră rusofobia v-a fost mai dragă decît Legea, ați anulat, de fapt, statutul limbii ruse, astfel aducînd un mare prinos la dezbinarea oamenilor după principiul național. Și, — ceea ce de asemenea e foarte important, — prin asta, ați mai contribuit și la complicarea procesului de negocieri cu Transnistria.
Curtea Constituțională nu găsește de cuviință să țină cont de faptul că limba rusă este limbă de lucru în cadrul unei asemenea organizații, ca ONU, iar pe lîngă asta, și unica modalitate prin care poate fi depășită bariera lingvistică între cetățenii Moldovei multinaționale. Mai mult de 22 la sută din informația cu tematică științifică difuzată în lume este în limba rusă. Eliminarea limbii ruse din uzul oficial și neoficial îngrădește accesul la realizările și valorile culturii și științei mondiale.
În acest context, ar fi util ca dumneavoastră să vă amintiți că nu limba română, ci limba rusă a educat și a crescut primul eșalon al intelectualității noastre naționale, intelectualitate care, în timpul ocupației române, practic, nu exista. Limba rusă i-a deschis poporului moldovenesc acces la valorile comune întregii omeniri și la supraviețuire. Dar uite că și de asta s-a uitat!..
* * *
Actualii noștri guvernanți au transformat Constituția, la fel ca și întregul sistem justițiar, într-un instrument pe care-l aplică în scopuri personale, iar institutele de stat au devenit slugile lor ascultătoare. Puterea și banii, care au devenit pentru ei sensul vieții, le-au întunecat și rațiunea, și conștiința. De aceea ignorarea Legii Fundamentale a statului în numele propriilor interese este pentru dumnealor absolut admisibilă.
Plahotniuc, adică cel care, încălcînd Constituția, a capturat, de fapt, toată puterea în Moldova, încearcă să ne convingă la toate posturile sale de televiziune că guvernarea țării noastre este democratică și că toate reformele pe care le promovează ea sînt direcționate în exclusivitate spre creșterea bunăstării poporului.
Adevărul constă în faptul că fiind lipsit de capacitățile necesare pentru un politician, prin nivelul intelectului pe care-l posedă, Plahotniuc în general nu este capabil de a gîndi politic, cu atît mai mult de o gîndire politică nouă. Dorind să-și cucerească faima de mare reformator, el mereu ne vorbește despre reforma administrativă pe care o efectuează împreună cu echipa sa. Pe cînd, în realitate, această reformă administrativă, în afară de schimbarea unor funcționari cu alții, aceștia cu nimic mai buni decît cei vechi, în a fară de majorarea salariilor pentru noii funcționari și de readucerea în Guvern a celor care anterior au fost izgoniți de acolo, nu a dat nici un rezultat vizibil.
În fiecare lună, uneori chiar și în fiecare zi, actualii conducători ai țării săvîrșesc un act de trădare, — mai mic sau mai mare, — a poporului. Lor le sînt proprii ura față de Patrie, disprețul față de noi, moldovenii, și slugărnicia față de Occident, care continuă să trăiască după criteriile și legile «războiului rece».
Deoarece nu posedă o gîndire independentă, ei îi ascultă în toate pe curatorii de peste hotare și, manifestînd o rîvnă de lacheu, fără a ține seama de ceea ce dictează Legea Fundamentală a țării, execută tot ceea ce li se ordonă din afară. În acest sens, drept exemplu poate servi expulzarea foarte grăbită a diplomaților ruși din Moldova. Domnul Filip a argumentat-o prin obligațiile Moldovei față de Uniunea Europeană (care, printre altele, s-a transformat într-o sursă de instabilitate în Europa), iar Plahotniuc, ținînd isonul SUA, unde se află mai că mai mult timp decît în Moldova, a îndreptățit-o prin faptul că diplomații ruși, chipurile, prezintă pentru noi un pericol. Totodată, el îl consideră ca prieten al său pe Băsescu, care a declarat că, mai devreme sau mai tîrziu, Moldova va fi desființată și unită la România. Iar docila majoritate parlamentară, fără nici o teamă de careva sancțiuni, a adoptat Legea cu privire la lupta împotriva propagandei ruse — propagandă despre care cetățenii noștri nici n-au știut că există. În acest context, este la fel de important că, prin respectiva lege, ei, cetățenii noștri, au fost privați de dreptul lor constituțional de a avea acces la informație.
* * *
După cum se cunoaște și după cum consfințește Constituția, devotamentul și fidelitatea față de țara ta sînt sfinte. Dar președintelui Parlamentului, Andrian Candu, nu-i pasă de asta, de aceea el declară cu mult patetism că e român și că destinul Moldovei este de a fi parte componentă a României. Iar după asta mai declară că este gata să dărîme toate monumentele noastre istorice. Declarație care nu numai că a trezit un sentiment neplăcut, ci și un dispreț față de dumnealui. Înfăptuind acest vandalism, el va servi drept exemplu clasic al acelui nivel de cădere de care poate fi capabil un om în josnicia sa.
…În pofida vîrstei mele înaintate, eu, domnule Poalelungi, avînd studii academice, continuu să mă întîlnesc cu cetățeni de-ai noștri. De la aceste întîlniri cunosc îngrijorarea lor de situația în care sistemul justițiar de la noi, inclusiv Curtea Constituțională, se află sub controlul total al lui Plahotniuc.
Ei sînt nedumeriți de declarațiile făcute de deputatul democrat Diacov, care a spus că, așa sau altfel, Partidul Democrat va participa la formarea viitoarei guvernări. Ei sînt indignați de siguranța cu care Andrian Candu, încă pînă la decizia CC, afirma că anume el va desemna ministrul său al Apărării. Pe lîngă asta, ei întreabă de unde are Plahotniuc numeroasele sale bogății? Și cum personal dumneavoastră, un judecător, ați adunat bani, pentru ca, în 2012, să vă cumpărați o casă cu suprafața de 112 metri pătrați, plătind pentru ea 2 295 742 lei?
Întreabă și de alți milionari. Eu le răspund că nu cunosc de unde actualii «stăpîni ai vieții» au acești bani, în schimb, eu știu foarte bine că nici unul din ei, inclusiv dumneavoastră, n-ați lucrat pentru cîștig în regiunile nordice sau în mine de cărbuni, unde munca omului e plătită scump.
În final, aș vrea să aflu răspuns și la o asemenea întrebare: e posibil oare să respecți Constituția în care guvernarea a intervenit de vreo cincisprezece ori, adoptînd legi antipopulare, și e posibil oare să respecți o Curte Constituțională ca a noastră — antimoldovenească?!
Constantin Balaban, politolog, Chișinău
скачать dle 10.6фильмы бесплатно