Ciuma copiilor în Moldova
РУС. MOLD.
» » Ciuma copiilor în Moldova

Ciuma copiilor în Moldova

8-10-2018, 10:08
Viziuni: 1 658
  
Versiunea de tipar   
Ciuma copiilor în MoldovaVaccinarea: discriminarea copiilor sau protecția lor?
 
Subiectul vaccinării, în special răspîndirea rujeolei în Moldova, este abordat pe toate rețelele de socializare și s-a ridicat pînă la nivel guvernamental. Opiniile s-au divizat. Unii sînt pro cu ambele mîini, alții — împotrivă. Societatea este scindată din nou. Cu toate acestea, problema respectivă nu poate fi privită univoc.

Relativ sănătoși

De la începutul anului, în Moldova s-au înregistrat circa 300 de cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă. Este mult sau puțin? Comparativ cu vecini noștri — Ucraina și România, — unde s-au înregistrat mii de cazuri de îmbolnăvire și zeci de decese în rîndul copiilor, țara noastră arată relativ sănătoasă.
 
Ultima epidemie de rujeolă s-a înregistrat în Moldova în anul 2002. Atunci, au fost înregistrate 5386 de cazuri. Epidemia s-a reușit a fi stopată doar cu ajutorul vaccinării, care este unica sursă de profilaxie a maladiei. Tot atunci a fost revizuit calendarul vaccinării. Dacă anterior se făcea un singur vaccin la vîrsta de un an, ulterior, pentru asigurarea unei protecții sigure, a fost inclusă vaccinarea împotriva rujeolei la vîrsa de 6-7 ani și 14-15 ani.

În acest fel, începînd cu anul 2007, pe parcursul a zece ani, în Moldova au fost înregistrate doar 50 de cazuri, iar țara a primit certificatul OMS pentru eliminarea rujeolei. Documentul cu pricina confirmă absența transmiterii secundare a bolii pe parcursul unui an, chiar dacă au fost fixate cazuri unice «de import».

Pe parcursul a două mii de ani, rujeola a curmat viața a milioane de oameni. În secolul XII, din cauza mortalității înalte în rîndul copiilor, boala a fost numită ciuma copiilor. Vaccinul împotriva acestei boli a fost creat la începutul anilor 60. Pînă atunci, anual, se îmbolnăveau de rujeolă pînă la 140 de milioane de copii, dintre care 5-7 milioane mureau. Vaccinarea, însă, din diverse motive, nu se implementa rapid. În mare parte, din cauza lipsei vaccinurilor. În anul 1980, rujeola a curmat viața a 2,6 milioane de copii.

Situația s-a schimbat atunci cînd majoritatea țărilor lumii au stabilit prin lege programul de vaccinare. Rata mortalității scăzuse, însă, rujeola continua să facă victime. Potrivit estimărilor experților, în anul 2015,134 200 de mii de oameni din întreaga lume au murit de rujeolă, majoritatea victimelor au fost copii de pînă la 5 ani. În 2016, rujeola a ucis 90 000 de oameni, cea mai înaltă rată a mortalități s-a înregistrat în Nigeria, India și Pakistan — țări cu cel mai mare număr al copiilor nevaccinați.

Unde este adevărul?

Rujeola este periculoasă din cauza complicațiilor pe care le poate dezvolta. Boala lovește în toate organele și sistemele organismului. Conform datelor statistice, din patru oameni care se îmbolnăvesc de rujeolă, unul are nevoie de spitalizare. Pentru o persoană dintr-o mie, rujeola este fatală.

Dacă în apropiere de dumneavoastră a strănutat o persoană bolnavă de rujeolă și nu sunteți vaccinat, veți dezvolta boala cu o probabilitate de 96 la sută. Se poate molipsi și o persoană vaccinată, doar că boala va evolua într-o formă ușoară, fără complicații grave. Însă, anume acest fapt trezește dispute în rîndul mamelor.

În acest an, din cauza îmbolnăvirilor în masă de rujeolă, în multe școli și grădinițe s-a solicitat certificatul ce confirmă vaccinarea ROR (rujeolă, oreion, rubeolă). În caz contrar, copiii nu erau admiși la școală. În răspuns la aceste măsuri, mamele copiilor nevaccinați au început să-și exprime indignarea și să vorbească despre discriminare. Că este dreptul lor să decidă dacă-și vaccinează sau nu copiii. Și ele, au dreptate în felul lor.

În replică, și-au exprimat indignarea mamele ale căror copii au fost vaccinați. De ce copiii lor trebuie să fie supuși riscului pentru că cineva nu a vrut, pur și simplu, să administreze vaccinul? De ce copiii lor trebuie să suporte boala, chiar dacă și într-o formă ușoară? Și aceste mame — care constituie majoritatea, au dreptate în felul lor.

Fiecare copil are dreptul la educație, dar, totodată, există dreptul la fel de prioritar la viață și sănătate. Care din aceste drepturi este mai important? Și cum procedăm pentru a respecta drepturile?

Imunitatea colectivă

Rujeola a apărut în Moldova în ianuarie-februarie la copiii veniți de peste hotare, atunci au fost înregistrate două cazuri. La acel moment, epidemia de rujeolă în România și Ucraina era în toi. Ulterior, 35 de cazuri au fost înregistrate în mai-iunie. Și aceste cazuri au fost atribuite a fi «de import». Însă, o explozie a îmbolnăvirilor în masă s-a produs în august-septembrie. Focarul a fost o tabără neautorizată. Purtătorul virusului era o fetiță din Ceadîr-Lunga, care nu a fost vaccinată și fusese în Ucraina. La tabăra cu pricina se odihneau copii din cîteva raioane și, în acest fel, boala s-a răspîndit în toată țara.
 
Totodată, mai există copii care nu pot fi vaccinați din considerente medicale. Acești copii sînt protejați de așa numita imunitate colectivă, care reflectă numărul copiilor vaccinați în colectivul dat. Pentru ca virusul să-și stopeze circuitul, rata de vaccinare trebuie să constituie 95 la sută. Potrivit datelor statistice, astăzi, în Moldova, rata de vaccinare împotriva rujeolei variază la nivelul de 90 %.

Motivele refuzului la vaccin

La începutul anului 2018,13 914 copii din Moldova nu au fost vaccinați împotriva rujeolei. Ceea ce denotă faptul că acea imunitate colectivă menționată mai sus, se distruge treptat. Părinții refuză să-și vaccineze copiii din diverse motive. În primul rînd, din cauza convingerilor religioase. Deși, în realitate, numărul acestor «convinși» nu este atît de mare. Și ceea ce este paradoxal — atunci cînd familiile de credincioși se mută cu traiul în afara țării, își schimbă radical convingerile.

În multe țări civilizate, una dintre condițiile impuse la emigrare este vaccinarea copiilor împotriva virușilor de bază. Și iată că se întîmplă așa că copilul nu are niciun vaccin, dar familia trebuie să plece. Părinții fug repede la doctor și cer administrarea vaccinurilor, unde mai pui că le vor pe toate odată. Ar fi fost foarte comic dacă nu era așa de trist.

Unii părinți «cumpără» certificatul de vaccinare, însă, își asumă riscuri foarte mari în acest caz. În primul rînd, copilul lor într-adevăr se poate îmbolnăvi. În al doilea rînd, în unele țări se face testul la prezența anticorpilor în organism. Și în primul și în al doilea caz, părinții vor plăti scump. Doar în țara lor își pot permite să calce legile în picioare. De ce nu, dacă reprezentanții puterii își șterg picioarele de Constituție, ce să mai vorbim despre cetățenii de rînd. În țările civilizate, însă, statul cere respect pentru lege, iar pentru minciună riscul nu presupune doar deportarea.

Încă un motiv se ascunde într-un paradox banal. A fost vaccinarea, boala nu-i. Și dacă nu există boala, la ce-ar mai trebui vaccinarea? Dar Moldova nu este o țară închisă, aici pot fi aduse tot felul de lucruri, inclusiv, viruși periculoși. Așa cum s-a și întîmplat în acest an.

Încă un motiv — neîncrederea în medici. Ce să mai ascundem, întru îndeplinirea planului de vaccinare, unii medici fără scrupule nu examinează detaliat copiii și, drept consecință, după vaccinare unii micuți au de înfruntat complicații. A fost pedepsit vreun medic pentru asemenea greșeală medicală? Probabil, procentul acestor erori nu este mare. În zilele noastre, aceste greșeli sînt mai degrabă o excepție, decît o regulă. Dar niciun părinte nu vrea ca copilul lor să se pomenească în acea cotă mică a «excepțiilor». Cine le va veni în ajutor dacă din cauza unei greșeli, familia se pomenește în necaz? Țările civilizate, la care încercăm să ne aliniem, abordează procedura de vaccinare mult mai larg. Spre exemplu, în SUA există un program național de compensare pentru vătămările provocate de vaccin și este creat un fond în care se varsă 75 de cenți din costul fiecărui vaccin vîndut. Timp de 20 de ani, instanțele americane au satisfăcut circa 6 mii de cereri legate de erorile în procesul de vaccinare.

Cîștiguri în baza vaccinului

Încă un motiv al discreditării procesului de vaccinare — neîncrederea în vaccinuri. Potrivit angajaților Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în Moldova există întotdeauna o anumită rezervă de vaccinuri pentru situații extraordinare. Anual, conform planului de vaccinare, se numără cantitatea vaccinurilor necesare. În Moldova există tot ce este necesar pentru transportarea și păstrarea acestora. Vaccinurile sînt procurate prin achiziții internaționale. Controlul este asigurat de OMS și UNICEF. Însă, oamenii noștri nu mai au încredere nici în aceste organizații.

O doză de vaccin ROR costă circa 45 de lei și se oferă gratuit. În Moldova, însă, se aduc vaccinuri mult mai scumpe și nu doar cele care sînt incluse în calendarul național de vaccinare. Dar cei care le importă, întotdeauna, încearcă să iasă în avantaj. În statul nostru corupt nu mai poți avea încredere în nimeni.

Boala în afara politicii

Fiecare stat își creează propria bază legislativă reieșind din condițiile social-economice, norme etice și alți factori. Legile ce vizează sistemul de ocrotire a sănătății trebuie să fie întocmite de oameni care cunosc bine această sferă. Și nici de cum nu poate fi încadrată în politică lupta împotriva virușilor periculoși.

Apropo, dacă e să ne aliniem țărilor civilizate, trebuie să remarcăm că în multe dintre acestea, refuzul de administrare a vaccinului este sancționat prin aplicarea amenzilor. Copiii nevaccinați nu sînt admiși în colectivele de copii în Canada, SUA, Germania, Franța, Italia, Australia, Slovenia și alte state. În cazul în care un copil nevaccinat a ajuns într-un colectiv, amenzile sînt foarte mari. Cele mai considerabile amenzi sînt stabilite în Australia — 4000 de dolari SUA, în Franța — 3750 de euro, Germania — 2500 de euro, Canada — 1000 de dolari canadieni.

În afară de aceasta, în Germania, dacă un copil nevaccinat ajunge să facă parte dintr-un colectiv de copii, acesta este exclus. În Australia, în cazul în care părinții refuză să-și vaccineze copilul, nu beneficiază de indemnizație — este vorba despre 11 000 de dolari australieni. În Franța se procedează altfel. Părinților li se dă dreptul la alegere, ei decid dacă-și vaccinează sau nu copilul. Dar, dacă copilul rămîne invalid în rezultatul bolii care putea fi evitată cu ajutorul vaccinului, părinții vor trebui să achite o amendă de pînă la 30 de mii de euro și chiar riscă închisoare pe termen de pînă la 2 ani.

Cu cît mai mică este rata de încredere față de guvernare, cu atît mai mică este încrederea în structurile sale guvernamentale, în cazul dat — Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Asta la general, iar la particular — oamenii au mai puțină încredere în vaccinare, inclusiv, vaccinarea împotriva rujeolei. Așa că, problema vaccinării, care a împărțit oamenii în două tabere opuse, se ascunde în cabinetele ministeriale.

Natalia Ustiugovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: