Orice capriciu pe banii dumneavoastră
РУС. MOLD.
» » Orice capriciu pe banii dumneavoastră

Orice capriciu pe banii dumneavoastră

19-11-2018, 11:30
Viziuni: 462
  
Versiunea de tipar   
Orice capriciu pe banii dumneavoastrăÎn cursul autoreclamei, Partidul Democrat confundă propriul buzunar cu cel al statului
 
Partidul Democrat și-a început demult, deja, campania electorală. Ei, democrații, ar fi lansat chipurile proiecte sociale menite să îmbunătățească viața populației de la mic la mare. Nu au uitat de nimeni — pensionari, oameni de afaceri, familiile tinere, nou născuți.

Noi știm foarte bine, însă, care este rezultatul reformelor desfășurate de Partidul Democrat. Și despre reforma sistemului de pensii în contextul căreia pensiile au fost recalculate și majorate nu pentru toți, și despre majorarea salariilor, și despre programul «Drumuri bune pentru Moldova» pentru care, doar în acest an, s-au alocat peste 2 miliarde de lei din bugetul Fondului Rutier.

Guvernatorii descreierați

Democrații prezintă programele guvernamentale, realizate din banii statului, drept realizări proprii și le folosesc în scop de PR preelectoral. Și, totodată, banii noștri, care și completează bugetul de stat, sînt cheltuiți de democrați absolut fără niciun raționament. Aceleași drumuri, construite în cadrul programelor lor, nu suportă nicio critică. Se știe demult că circa o treime din valoarea bugetului de stat constituie banii colectați de la persoanele fizice din impozite, plățile pentru arendă, accize, amenzi și alte plăți. Peste 5 miliarde de lei care ajung în buget constituie accizele incluse în prețul pentru alcool, tutun și produse petroliere.

Noi finanțăm medicina și fondul de pensii, însă, guvernarea așa și nu revizuiește pensiile părinților noștri, iar pentru servicii medicale de calitate trebuie să plătim. De ce se întîmplă așa? Deoarece guvernarea folosește irațional banii noștri, îi cheltuie pe implementarea reformelor dubioase și autoreclamă. Mai mult decît atît, ei trăiesc pe banii noștri, ridică salarii impunătoare, folosesc transport de serviciu și alte facilități, pleacă în deplasări peste hotare atunci cînd este și nu este nevoie.

Dar oricum le este puțin. Ei vînd pe nimic bunurile statului și-și bagă veniturile în propriile buzunare. Dar să avem în vedere că multe întreprinderi de stat ar fi putut aduce venit pentru noi toți, nu doar pentru o clică de proprietari. Dacă liderul democraților și-ar fi gestionat afacerile tot așa cum el, de rînd cu miniștrii lui de buzunar, guvernează statul, demult ar fi dat faliment. Din păcate, la noi nu se pedepsește prin lege gestionarea defectuoasă. Da ce să mai vorbim... la noi nu se pedepsește nici măcar furtul în proporții deosebit de mari în cazul în care cel care guvernează statul este implicat în schemele criminale.

PR pe seama copiilor

În realitate, banii, pe care îi folosesc acum democrații în «beneficiul poporului», mai exact — a unei părți din popor, au fost prevăzuți în buget. Au fost incluși pentru că noi toți cu dumneavoastră împreună am completat acest buget. Altă parte a surselor statul, în figura democraților, o accesează din credite oferite de diverse structuri financiare internaționale, dar, așa cum bine înțelegeți, tot poporul va trebui să restituie aceste credite. Deja acum, fiecare cetățean al Moldovei, de la cei mai în etate pînă la nou născuți, este dator cu circa 300 de euro, poate și mai mult, creditorilor străini. Pentru că despre suma unor credite noi putem doar presupune. Așa deci, care este meritul democraților? Liderul democraților, Plahotniuc, vorbește atît de sincer despre faptul că Partidul Democrat lucrează în beneficiul poporului de parcă ar cheltui pentru acest popor proprii săi bani. Se pare că el însuși începe să creadă acestui fapt. Deja de mai mulți ani peste țară plutește spiritul fundației sale de binefacere «Edelweiss». Orice pas al reprezentanților fundației se tirajează pe larg în presa oligarhului. În special, acest lucru se referă la cadourile pentru nou născuți.

La sfîrșitul primăverii, Guvernul a declarat că de la 1 iunie 2018, la nașterea unui copil, familiei i se poate propune un set de obiecte necesare micuțului în primele luni de viață. Setul include zece obiecte, fiecare — într-un singur exemplar. Este vorba despre un body, pantalonași, tricou, căciulă, ciorapi, plapumă. De asemenea, se va oferi un set de lenjerie intimă și set cosmetic — șampon, spumă, ulei de corp pentru copii și șervețele umede, o jucărie și o cutie în care toate acestea vor fi împachetate. Mai tîrziu, presa a comunicat că seturile achiziționate din sursele statului au început să fie distribuite. În consecință, presa ce aparține guvernatorului neîncoronat al Moldovei, nu mai știau cînd trebuie să spună că darurile pentru nou născuți sînt oferite de Guvern și cînd de fundația lui Plahotniuc. De altfel, în realitate, accest lucru nu este foarte important, pentru că și într-un caz și în altul, tinerele mămici care se uitau în obiectiv, oricum, aduceau mulțumiri liderului Partidului Democrat. Orice cadou, așa cum bine știți, este ceva plăcut indiferent de cine-l oferă.

La sfîrșitul lunii octombrie, decizia guvernamentală a fost servită cu alt «sos». S-a anunțat, din nou, despre programul de susținere a familiilor cu copii nou născuți și chiar a fost inventată o denumire — «O viață nouă». Evident, în centrul atenției a fost, din nou, figura lui Plahotniuc. Programul presupune că începînd cu 1 decembrie, tuturor nou-născuților li se va oferi seturi cadou cu valoarea de circa două mii de lei. Pentru realizarea programului, în acest an va fi nevoie de 5,6 milioane de lei, iar în 2019 — circa 6,8 milioane de lei. O sumă nu chiar atît de mare pentru bugetul statului. Și, cum putem presupune, este vorba despre unul și același proiect. Apropo, ideea seturilor cadou pentru nou născuți nu este nouă și funcționează în mai multe state. Un program similar, spre exemplu, funcționează în multe regiuni din Federația Rusă. În Moscova, familiilor li se acordă ajutor din ianuarie 2018. Setul include 44 obiecte, prețul orientativ al setului este de circa 20 de mii de ruble (circa 5 mii de lei).

Lipsa copiilor generată de sărăcie

Încă din primăvară, cînd a fost prezentat programul pentru susținerea familiilor cu copii nou născuți, în nota explicativă a Guvernului se indica că, în acest fel, guvernarea intenționează să îmbunătățească situația demografică din Moldova. Pentru că, potrivit statisticii, numărul nou născuților se reduce cu fiecare an. Spre exemplu, în 2017 s-au născut 3 343 de copii, cu 8,9 % mai puțin decît în 2016. Totodată, persoanele care educă copii mici sînt șocate de naivitatea guvernării. Poate oare un set cadou să schimbe decizia de a naște sau nu un copil? O cutie de scutece se va epuiza foarte repede... și ce urmează?

Pe acest fundal, sună foarte bizar declarațiile făcute în cadrul unui raport al fundației lui Plahotniuc «Edelweiss», în care se spune că grație programului de susținere a nou născuților la Centrul mamei și Copilului, numai în decurs de patru luni de zile, numărul nașterilor s-a triplat. Ca să vezi... cum ar fi trebuit să crească natalitatea în Moldova timp de doi ani de funcționare a fundației!

În realitate, totul arată mult mai transparent. Experții estimează că rata natalității în Moldova se va reduce, anual, cu cel puțin 4 %. Conform sondajelor, cetățenii Moldovei nu-și doresc mulți copii din cauza sărăciei, inclusiv, din cauza salariilor mici și lipsa locurilor de muncă. Potrivit Raportului ONU cu privire la populație, Moldova face parte din grupul țărilor cu cel mai mic coeficient al natalității. Din cauza natalității reduse, se estimează că spre anul 2035, numărul populației în Moldova va fi mai mic de 2 milioane de oameni.

Din momentul proclamării independenței, anul trecut, în Moldova s-au născut cei mai puțini copii. În ciuda afirmațiilor lui Plahoniuc cu privire la creșterea natalității stimulată de fundația sa, studiile denotă că cei mai puțini copii s-au născut la Chișinău, Bălți și Ocnița.

Experții remarcă că pentru a atinge nivelul substituirii generațiilor, cuplurile trebuie să aibă cel puțin doi copii. În cazul în care situația va rămîne neschimbată și guvernarea nu va întreprinde niciun fel de măsuri, situația se va înrăutăți.

Așa că, situația demografică nu poate fi îmbunătățită cu ajutorul seturilor cadou — oricît de plăcute și utile ar fi acestea. În cazul dat se impun măsuri mult mai serioase. Începînd cu majorarea indemnizațiilor pentru mame pînă la oferirea studiilor și serviciilor medicale accesibile.

Ana Vetrova
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: