Dovezi contestabile
РУС. MOLD.
» » Dovezi contestabile

Dovezi contestabile

29-11-2017, 14:48
Viziuni: 588
  
Versiunea de tipar   
Dovezi contestabile Actuala guvernare continuă să-și apere  progenitura – sistemul electoral mixt, cu un instinct animalic
 
Pentru că în cazul în care se revine la sistemul proporțional, rezultatul viitoarelor alegeri parlamentare este foarte previzibil pentru Partidul Democrat – fiasco, prăbușire totală.  Din acest considerent, inițiativa cu privire la organizarea referendumului pentru anularea sistemului mixt (pe care a susținut-o PCRM) acționează în raport cu ei ca și pînza roșie la taur. 

Reacția negativă a Partidului Democrat la inițiativa societății civile cu privire la organizarea unui referendum legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt, denotă faptul că activiștii publici au nimerit în țintă, consideră analiștii politici raționali. 

Oho, nu doar în țintă! Democrații s-au zburlit asemenea unui motan călcat pe coadă sau altă parte sensibilă a corpului său. Ei, așa cum se zicea în epoca  vremea petrin-ecaterină, au căzut în agitație enormă, mai simplu spus – s-au speriat.
 
Secretarul de presă al PDM, Vitalie Gamurari, explica înecîndu-se că această inițiativă nu este altceva  decît o conjunctură și utopie.  Totodată, conform tradiției democrate, a denaturat faptele încercînd să prezinte propria perversitate drept dovezi. 

Prima ”dovadă”. Potrivit secretarului de presă al democraților, această lege nu poate fi anulată pentru că ea are, deja, ”consecințe juridice”. Care sînt ele ?  Iată-le: sistemul electoral nu poate fi modificat cu mai puțin de un an înainte de alegeri. Adică, implementarea hoțească a sistemului electoral mixt și a circumscripțiilor uninominale cu mai puțin de un an înaintea alegerilor – poftim, se poate. Iar anularea – nicidecum nu. Vine bau-bau și ne ia în sac. 

A doua ”dovadă”. Gamurari a învinuit membrii societății civile de imixtiune în politică în complot cu unele formațiuni politice care nu trec pragul electoral. Incluzînd în această listă PCRM, partidul lui Usatîi și partidul ”DA” a lui Andrei Năstase. Deocamdată, însă, inițiativa a fost susținută deschis doar de Partidul Comuniștilor, formațiune (care în ciuda sondajelor de opinie la comandă) trece pragul electoral. Alte formațiuni politice nu-și anunțase poziția clară  pînă la momentul scrierii acestui material.

În ceea ce privește ”complotul”, nu democrații sînt în drept să vorbească despre el. Ei înșiși, nu doar o dată, au fost în complot cu liberalii și liberal-democrații, formînd alianțe numerice. Rezultatul a fost trist de tor pentru ”aliați”: PLDM a fost exclus de la guvernare, iar PL se află în preajma unei atare sorți. Democrații au fost în complot cu socialiștii și l-au cocoțat în fotoliul prezidențial pe maniabilul Igor Dodon, iar ulterior, au votat în Parlament renumitul ”sistem mixt”.  Așa că, domnule Gamurari, așa cum spune proverbul german: ”Nu-i învăța pe alții să-și spele mîinile, dacă însuși ești în noroi pînă la urechi”. 

A treia ”dovadă”. Sursele necesare pentru organizarea referendumului nu pot fi alocate din bugetul statului. ”Moldova nu are nici posibilitate, nici dorință de a cheltui o atare sumă de bani”, a declarat Gamurari. 

Doar că nu trebuie de confundat Moldova cu conducerea PDM.  Pentru că surse pentru judecătorii, procurorii ci colaboratorii MAI devotați lui Plahotniuc s-au găsit. Pentru MAI s-au alocat 88 milioane de lei, judecătorilor – 26,5 milioane, CC (pentru devotament personal) – 500 de mii, Procuraturii Generale – 18 milioane, SIS – 23,5 milioane, Serviciului pază de stat – 2,5 milioane. 

”Aceste ONG-uri să desfășoare referendum pe banii proprii, ca să știe de cheltuieli”, a conchis Gamurari. Dar colectarea semnăturilor pentru implementarea sistemului mixt, care au fost chipurile un milion, s-a desfășurat de democrați din banii lor proprii? 

A patra ”dovadă”. Secretarul de presă a remarcat că inițiativa este ”absurdă” și pentru că ar fi în contradicție cu recomandările Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei. 

La acest capitol, în general, totul este întors cu susul în jos. Poziția Comisiei de la Veneția este foarte clară: implementarea sistemului electoral mixt în țara noastră nu se recomandă insistent. Recomandările Comisiei de la Veneția au fost publicate în sursele media naționale și internaționale, așa că nu este cazul să mințiți atît de nerușinat. 

Democrații au ignorat cerințele Comisiei de la Veneția fapt pentru care au fost lipsiți de ajutorul macroeconomic în mărime de 100 de milioane de euro. Cine nu ține minte, să se intereseze la premierul Pavel Filip, care a fost recent la summit-ul ”Parteneriatului Estic” la Bruxelles. El va confirma. 

Apropo, Comisia de la Veneția ar putea elabora un nou pachet de recomandări, care vor juca rolul primordial în viitoarea politică a Uniunii Europene în raport cu Moldova. 

Deci, așa precum înțelegem, discursul lui Vitalie Gamurari din numele Partidului Democrat, este o nouă încercare de a minți cinic și nerușinat cetățenii. Din păcate, s-a dovedit că ”ecourile”secretarului de presă al PDM sînt foarte slabe. Doar politologul de buzunar, Anatol Țăranu, l-a susținut atent – chipurile, inițiativa cu privire la organizarea referendumului ”nu este gîndită pînă la capăt”. 

Pardon, de ce oare tace ”președintele ales de tot poporul” ? În calitate de campion mondial la promulgarea-bliț a legilor, trebuie să sară imediat în apărarea sistemului electoral mixt. Cu atît mai mult că în toată această afacere el este implicat mai mult decît ”coordonatorul suprem”. 

Ivan Lecarev 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: