Declarația Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova
РУС. MOLD.
» » Declarația Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova

Declarația Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova

28-11-2017, 16:16
Viziuni: 437
  
Versiunea de tipar   
Declarația Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica MoldovaReprezentanții Partidului Democrat au supus astăzi, pe 28 noiembrie, unei critici aspre inițiativa societății civile cu privire la organizarea unui referendum legislativ de anulare a sistemului electoral mixt, inițiativa fiind susținută de PCRM și de un șir de alte partide.
 
PCRM a fost primul partid care și-a expus poziția sa argumentată referitor la modificarea sistemului electoral din Moldova, demonstrînd în cel mai convingător mod că așa-numita reformă electorală a fost pornită cu un singur scop – de a menține la putere actualul regim oligarhic. Ulterior, la această poziție s-au alăturat majoritatea partidelor de opoziție din Republica Moldova, iar argumentele PCRM au putut fi găsite inclusiv în avizul negativ al Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei, care cu insistență nu recomanda autorităților noastre ca, în actualele condiții din țară, să treacă de la sistemul electoral proporțional la sistemul electoral mixt.

Și totuși, amendamentele la Codul electoral au fost votate, acesta fiind rezultatul unei evidente înțelegeri între Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor.

Prompta reacție negativă de astăzi, argumentarea confuză a poziției prezentate și aluziile la netemeinicia și imposibilitatea de realizare a ideilor referendumului indică faptul că respectiva inițiativa civică și sprijinul oferit ei de către partidele de opoziție a nimerit exact în țintă – a creat o posibilitate reală de unire a societății moldovene în jurul ideii de a opune rezistență în fața intenției uzurpatorilor.

Dîndu-și seama de nelegitimitatea introducerii sistemului electoral mixt, de atitudinea critică față de acesta atît din partea cetățenilor, cît și din partea structurilor internaționale, partidul de la guvernare reacționează cu nervozitate la încercarea de a fi pus în aplicare un mecanism care e greu să fie influențat – sfatul cu poporul. Ținînd sub controlul său Parlamentul, Curtea Constituțională, Guvernul, președintele țării și mass-media, gruparea politico-oligarhică nu e, totuși, capabilă, să-și supună în totalitate societatea civilă, mințile oamenilor, precum și organizațiile politice ce reprezintă opoziția reală a regimului actual. Guvernarea conștientizează faptul că, în cazul desfășurării cu succes a unui asemenea referendum legislativ, nu-și va putea garanta la alegeri rezultatul necesar ei.

Anume asta și provoacă reacția ei plină de nervozitate, reacție ce demonstrează frica pe care o generează conștientizarea propriei nedreptăți, sau, spus în limbaj mai popular, a strîmbătății ei.

Argumentele partidului de guvernare, adică ale PDM, nu rezistă nici la cea mai nevinovată critică. De exemplu, unul din argumente se bazează pe vulnerabila teză despre, chipurile, lipsa de legitimitate a acestui referendum legislativ. Dar e lucru știu că, prin plebiscit, poate fi soluționată orice problemă care se referă la viața societății. Jonglarea cu date, la care apelează Partidul Democrat, de asemenea e neconcludentă. Într-adevăr, plebiscitele nu pot fi organizate cu un an înainte de alegeri, însă data alegerilor parlamentare încă nu a fost stabilită! Ceea ce înseamnă că pregătirea desfășurării referendumului cu privire la anularea sistemului electoral mixt se face în mod absolut legal.

Și mai ridicol e argumentul că referendumul e o acțiune prea costisitoare. Și asta ne-o spun oamenii, în timpul guvernării cărora a fost irecuperabil furat un miliard de euro! Adică, nu se poate să fie cheltuite mijloace pentru realizarea dreptului cetățenilor de a-și exprima voința referitor la o problemă de importanță vitală, iar a fura miliarde fără să urmeze nici o pedeapsă pentru crimă – se poate?!

Noi suntem profund convinși de faptul că cetățenii Republicii Moldova au tot dreptul să-și expună părerea care sistem de alegere a Parlamentului îl consideră mai potrivit. Așa sau altfel, asta va fi mult mai onest și mai obiectiv, decît cîrdășia așa-numiților democrați cu așa-numiții socialiști.

În afară de nervozitate, reacția reprezentanților Partidului Democrat scoate în vileag și intenția lui de a depune toate eforturile pentru a nu admite organizarea plebiscitului, pentru a nu le da cetățenilor posibilitatea de a-și exprima opinia în ceea ce privește o atît de importantă chestiune, cum este cea a sistemului electoral. Ținînd cont de caracterul statului capturat, aproape e sigur că aceste acțiuni vor începe chiar din ziua de astăzi. Guvernarea, de facto, a recunoscut că va împiedica realizarea dreptului constituțional al cetățenilor de a-și exprima propria voință.

Și totuși, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova nu are de gînd să renunțe la ideea organizării unui referendum, idee lansată de societatea civilă, și-i îndeamnă pe toți cetățenii țării să se unească în jurul acestei, poate, ultime posibilități de a readuce situația din Moldova în albia legalității și democrației. Îi chemăm pe toți cetățenii conștienți și pe politicienii responsabili să nu cedeze în fața amenințărilor guvernării și să participe activ la pregătirea și desfășurarea referendumului legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt, impus țării de către Partidul Democrat și partenerii lui în persoana Partidului Socialiștilor și a președintelui neconstituțional Igor Dodon.

Comitetul Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova
28 noiembrie, 2017
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: