Operi de doi bani
РУС. MOLD.
» » Operi de doi bani

Operi de doi bani

21-11-2018, 16:25
Viziuni: 847
  
Versiunea de tipar   
Operi de doi baniImpresii de dezgust total a lăsat în urma sa farsa cu denumirea «ancheta parlamentară» pe marginea Fundației Otwarty Dialog
 
Dezgust provoacă, în primul rînd, aroganța fățișă, cu care regimul uzurpatorilor puterii din Moldova, a demonstrat încă o dată că-și permite să facă ce vrea în țara noastră. Nu doar că nu atrage atenția la niște norme, standarde, practici — care, într-un stat normal, se numesc democratice — ba chiar șochează prin convingerea absolută în impunitatea sa.

O altă concluzie importantă constă în faptul că, în țara noastră, a început vînătoarea de vrăjitoare: în preajma alegerilor parlamentare, Partidul Democrat a lui Vladimir Plahotniuc a purces la înlăturarea concurenților politici. Și sînt ajutați în acest sens de socialiștii lui Dodon. Cei care de fiecare dată, la prima comandă, oferă servicii politice actualului regim. Chiar dacă jertfesc, în acest fel, imaginea lor de opozanți de vitrină.

Atitudinea față de Sandu și Năstase poate fi diferită. Mulți au dubii mari atît în legătură cu calitățile lor personale, cît și în ceea ce ține de capacitățile și chiar dorința lor de a face viața din Moldova nu doar altfel, ci mai bună pentru tot poporul. Nu putem să nu atragem atenția la faptul cum, cu cine și cu ce au venit ei în politică.

Se pot enumera multe chestiuni generatoare de antipatie față de aceste persoane. Inclusiv faptul că Occidentul colectiv i-a ales în calitate de substituenți ai actualului regim. Dar, indiferent de atitudinea față de Sandu și Năstase, față de partidele lor, nu poți să nu te revolți în legătură cu debandada fățișă prin intermediul căreia guvernarea și-a pus scop să-i distrugă. Vom repeta — acționînd vulgar, acoperindu-și fărădelegea cu sintagma «combaterea finanțării ilegale a partidelor de peste hotare».

* * *
Fundația Otwarty Dialog («Dialogul deschis»- în continuare FOD) cu reședința în Varșovia, este una din zecile dacă nu sutele de organizații din Europa, în a cărei documente de înregistrare este declarat scopul «protecția drepturilor și libertăților omului, democrației și supremației legii». Avînd în vedere anumite informații, se poate presupune că fundația se ocupă, inclusiv, de promovarea intereselor unor anumite persoane concrete, care au nimerit sub incidența legislației penale în anumite țări.

Apelînd în acest scop, pe lîngă altele, la organizațiile străine ce merită atenție. În special, Parlamentul European, unde, în mai 2017, Fundația Otwarty Dialog a reușit să desfășoare conferința «Moldova la intersecție de drumuri».

În cadrul conferinței a fost abordată situația politică și respectarea drepturilor omului în Republica Moldova. La reuniune au participat reprezentați ai tuturor fracțiunilor Parlamentului European, de asemenea, politicieni și activiști din Moldova. Printre care — Maia Sandu și Andrei Năstase.

* * *
Peste un an și jumătate, în octombrie-noiembrie 2018, participarea celor doi la conferința sus menționată este folosită de regimul de la guvernare din Moldova în calitate de pretext pentru acuzarea opozanților respectivi de trădare de patrie și acțiuni subversive împotriva statului moldovenesc.

În acest scop, pe 4 octombrie anul curent, în cadrul ședinței parlamentare a fost creată o comisie specială «pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundaţiei «Otwarty Dialog» și a fondatoarei acesteia Ludmila Kozlowska în treburile interne ale Republicii Moldova și privind finanțarea unor partide politice din Republica Moldova».

Însăși denumirea comisiei de anchetă sună, deja, ca și o constatare de încălcare a legii, nu ajung doar două-trei «circumstanțe de facto» depistarea cărora a și fost pusă pe seama comisiei.

Încă un moment: după laitmotivul său, raportul final al comisiei respective, prezentat în cadrul ședinței parlamentare din 16 noiembrie, coincide sută la sută cu propunerea creării acesteia și pe care a vociferat-o, cu o lună și jumătate mai devreme, unul dintre autorii inițiativei de desfășurare a anchetei parlamentare de rigoare — turistul politic și lingătorul de blide a democraţilor Sergiu Sîrbu.

Încă la etapa formării comisiei, mulți deputați au atras atenția asupra adevăratului motiv al celor ce se întîmplă. «De ce această inițiativă legislativă are o denumire atît de lungă și neîndemînatică? — S-a întrebat Vadim Pistrinciuc. — Numiți-o simplu: «Inițiativa cu privire la execuția politică în Republica Moldova».

Deputata Maria Ciobanu a atras atenția asupra faptului că autorii proiectului cu privire la crearea comisiei sînt cei care nu o dată s-au vîndut și și-au trădat alegătorii, așa că o comisie de anchetă trebuie să fie creată în legătură cu ei — pentru identificarea sumelor percepute pentru trădare.
 
Deputatul Lilian Carp, la rîndul său, a reamintit pe bună dreptate în acest caz, despre Dodon care a devenit chiar președinte de la bojică și despre care, la fel, se spun multe referitoare la finanțarea partidului său și campaniei electorale de peste hotare.

Evident, fracțiunea PCRM nu și-a înaintat reprezentanții în componența acestei comisii.

Socialiștii lui Dodon au lipsit din sală, la fel ca și comuniștii. Dar și-au delegat proprii lor deputați în comisie — Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi.
 
Pe fundalul criticilor anterioare cu privire la crearea comisiei, o atare reacție a socialiștilor lui Dodon a fost mai mult decît elocventă. Participarea lor a conferit legitimitate acestei comisii pentru răfuiala împotriva incomozilor — ceea ce nu avea să fie dacă din componența ei făceau parte doar deputați din partea PDM și grupului parlamentar de buzunar al «pur și simplu premierului» de nimic Iurie Leancă.

* * *
Raportul final, prezentat pe 16 noiembrie, a fost expus în peste 30 de pagini. Raportul este constituit din două părți — confidențială și neconfidențială. Partea confidențială a fost transmisă doar deputaților sub semnătura de nedivulgare a tainei.

Cu toate acestea, imediat ce raportul a fost transmis parlamentarilor, ambele părți ale sale au fost publicate pe unul din site-urile informaționale și poate fi găsit tot acolo pînă în prezent. Pentru că autoritățile nu s-au îngrijit să sustragă conținutul confidențial din accesul public, putem concluziona că o atare scurgere de informații îi este convenabilă și toată această «secretizare» nu este altceva decît praf în ochii societății civile pentru a conferi mai multă greutate acuzațiilor aduse. Cea mai mare parte a raportului este dedicată Fundației Otwarty Dialog, fondatoarei organizației, rudelor sale, firmelor și legăturilor lor.

Este de remarcat că capitolele respective se citesc asemenea unui detectiv. Se simte mîna unui profesionist în domeniu, care deține bine arta cuvîntuli și expunerii dinamice. Este puțin probabil să putem bănui pe cineva din membrii comisiei de capacitatea de a scrie asemenea texte. Adică, pentru întocmirea raportului au fost atrași profesioniști din afară. Dar nu este vorba despre profesioniști anchetatori, ci profesioniști în arta scrierii.

Atenția atît de sporită față de această fundație și descrierea colorată a ceea ce este legat de ea se explică prin dorința autorilor raportului de a demonstra alegătorilor depravarea absolută a fundației finanțarea căreia se produce din surse dubioase. Principala concluzie — orice legătură cu Otwarty Dialog reprezintă în sine dovada comiterii crimelor grave, cum ar fi trădarea de patrie.

Anume așa și nu altfel! Se putea presupune că în cele cîteva zeci de pagini trebuie să-și găsească locul măcar un fapt. Dar nu. Doar cumpărarea biletelor la conferință, nimic mai mult. În acest caz, cum să înțelegem condamnarea referitoare la trădarea de patrie?

* * *
Dar să revenim la «opozanții constructivi» — deputații socialiști. Nu este oare straniu faptul că deputații din partea «principalei forțe de opoziție» — PSRM, care luptă, chipurile, împotriva uzurpatorului în regim non stop; care văd, așa cum vede toată lumea, ața albă cu care s-a cusut raportul, nici măcar nu au clintit în legătură cu acuzațiile împotriva oponenților lui Plahotniuc? Tăceau cu toții, asemenea șoarecilor de sub mătură, pe tot parcursul dezbaterilor.

Și, totuși, socialiștii au participat în tot acest balagan. Au participat și încă cum: membri ai comisiei de anchetă au semnat documentul final, au fost de acord cu conținutul acestuia, concluziile și recomandările sale. Printre care se recomandă Procuraturii Generale să examineze constatările raportului în contextul implicării Fundației și persoanelor asociate la acțiunile care prejudiciază securitatea națională a Republicii Moldova și care pot fi calificate drept trădare de patrie, spionaj ș. a. m. d. cu atragerea la răspundere conform legii.

Afișîndu-se drept complici ai democraților în crearea unui asemenea precedent, socialiștii și-au pus, în primul rînd, lor ștreangul în gît. Problema constă în faptul că anume grație lor, acum, această soartă îi amenință pe toți cei care vor îndrăzni să critice actualul regim corupt.

(La scrierea materialului s-au folosit informații de acces public plasate pe pagina portalului deschide.md).

Iuri Dzeatcovschi
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: