Pentru curățenia ideii
РУС. MOLD.
» » Pentru curățenia ideii

Pentru curățenia ideii

24-11-2018, 11:15
Viziuni: 1 041
  
Versiunea de tipar   
Pentru curățenia ideiiPiotr Bancov: «Comuniștii niciodată nu i-au mituit pe alegători. Noi mergem la oameni cu ideea echității, ca unică ideologie corectă, și cu un cuvînt onest»
 
Piotr Bancov, secretar pentru ideologie la CR Cimișlia al PCRM, este un om ce are un scop bine determinat. Întreaga sa viață de pînă acum el s-a străduit să muncească pentru binele oamenilor și a reușit să facă multe pentru ei. Planurile lui de astăzi de asemenea sînt direcționate spre apărarea drepturilor omului, spre îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Deci, poziția lui civică întru totul coincide cu poziția de comunist.

Ai carte, ai parte

— Se știe că locul nașterii omului imprimă asupra caracterului său o amprentă specifică. Dumneavoastră unde v-ați născut?

— Într-un sat bulgăresc nu prea mare, dar frumos — Maximeni din raionul Cimișlia. În trecut, în acest sat am avut un colhoz bogat, cu o infrastructură bine dezvoltată. Tata lucra în calitate de inginer principal, iar mama — la bibliotecă. Eu am învățat în școala de opt ani, care acum a fost închisă. Cînd eram în clasa a șaptea, cei mai buni elevi, printre care și eu, primii am fost primiți în rîndurile comsomolului. Eram foarte mîndru de asta.

— Putem presupune că o mamă bibliotecară avea un fiu la care îi plăcea să citească…

— Da, citeam mult. Mama știa ce mă interesează și mă ajuta să aleg cărțile necesare. În copilărie mă atrăgeau romanele detective, iar cînd m-am maturizat, am început să citesc literatură filosofică și politică.

— Şi ce profesie v-ați ales pentru viață?

— Am intrat la sovhozul-tehnicum de mecanizare a agriculturii din Moldova. Acesta era pe atunci o instituție de învățămînt foarte solidă, care se afla la baza unei mari întreprinderi agricole, în plus, aveam sectorul nostru de producție. Așa că am învățat nu numai teorie, am însușit și multe cunoștințe practice. Pe atunci, față de pregătirea cadrelor se manifesta o atitudine foarte serioasă. Iar în 1986 mi-am susținut proiectul de diplomă la facultatea Mecanică a Institutului Agricol de la Chișinău. În timpul anilor de studii în această instituție, am vizitat multe uzine constructoare de mașini din Uniunea Sovietică. Mai tîrziu mi-am apărat un alt proiect de licență la Universitatea Tehnică din Moldova.

— Nu v-ați săturat de atîtea studii?

— Eu și acum studiez. În activitatea mea de muncă, am lucrat în diferite funcții. Timp de 20 de ani — în sistemul cooperației de consum, ca director de bază, după aceea director al pieței din Cimișlia. Am fost șef al sectorului de alimentare cu apă la întreprinderea municipală și consilier al consiliului orășenesc Cimișlia. Și pretutindeni mă ciocneam de probleme cu caracter juridic. Astfel, m-am convins: dacă nu ești competent din punct de vedere juridic, pierzi foarte mult. Asta m-a făcut să intru la secția serală a Institutului de Relații Internaționale la facultatea Economie și Drept. Iar acum lucrez într-o instanță judiciară din municipiul Chișinău. Cum se spune, îmbin teoria cu practica.

— Și mulți dintre studenții de astăzi sînt atît de maturi?

— Trei din cei 12 studenți din grupul nostru au aceeași vîrstă ca a mea. Oamenii conștientizează faptul că niciodată nu e tîrziu să înveți. În timpurile noastre este importantă nu diploma de studii, sînt importante cunoștințele pe care le posezi. Acum, cînd în țară permanent se schimbă legile, este foarte important să te orientezi corect în cîmpul juridic. Însăși justiția moldovenească nu activează la nivelul cuvenit. Dacă în Moldova ar fi respectată legea, noi am trăi astăzi într-o cu totul altfel de țară.
20 de ani în PCRM

— Dumneavoastră ați fost în rîndurile PCUS?

— Eu am intrat în rîndurile acestui partid în anii cînd îmi satisfăceam serviciul militar. Atunci eram pregătit pentru a intra la Institutul de Stat de Relații Internaționale de la Moscova. Dar după aceea regimentul a fost desființat și aceste planuri s-au prăbușit. Iar peste un timp s-a prăbușit și Uniunea Sovietică, s-a destrămat Partidul Comunist. În rîndurile PCRM am intrat în anul 1998, cu 20 de ani în urmă.

— Pe ce s-a sprijinit decizia Dumneavoastră de a intra în PCRM?

— Eu studiam filosofia, economia politică, lucrările lui Lenin. Și ideea creării unei societăți a echității sociale s-a dovedit a fi cea mai apropiată mie din punct de vedere spiritual. Cînd am intrat în rîndurile Partidului Comuniștilor, mulți cunoscuți m-au întrebat: la ce-ți trebuie asta? Pentru că eu, ca fire umană, sînt luptător pentru dreptate, iar împreună cu tovarășii care împărtășesc ideea echității sociale e mai ușor să lupți pentru idealul tău. Cu toții împreună, prezentăm o forță reală. Și mie îmi mai place foarte mult să fac lucruri bune. Eu iubesc oamenii și le iert greșelile.

— Dar ce nu ați putea ierta?

— Perfidia și trădarea. Nu-i pot ierta nici pe oamenii care fac rău în mod conștient. Deseori, răul se naște din lucruri mărunte. Dar, în general, eu m-am obișnuit să am încredere în oameni.

— Credulitatea excesivă poate conduce la urmări imprevizibile…

— Mi s-au întîmplat și asemenea situații. Îl crezi pe om, ai încredere în el, iar el te induce în eroare, te trage pe sfoară. Din cauza credulității mele, deseori pierd mult. Dar altfel nu pot și nici nu vreau să trăiesc.

— Ce calități prețuiți în oameni?

— În primul rînd, profesionalismul. Eu mă conduc de următorul principiu: dacă te-ai apucat de un lucru, fă-l bine. Dacă simți că nu-l vei putea face bine, nu te apuca să-l faci. Eu îi respect pe oamenii care își apreciază în mod realist capacitățile. Respect onestitatea, dreptatea, ajutorul reciproc. Oamenii trebuie să se ajute unii pe alții, indiferent de statutul lor social. Omenirea a trecut prin milenii, noi trăim în secolul XXI, iar oamenii continuă pînă acum să facă ticăloșii mici și rele mari. Această degradare a omului și a omenirii mă îngrijorează și mă doare foarte mult.

— În rîndurile PCRM, iar mai înainte în ale PCUS, cu regret, de asemenea s-a întîmplat să nimerească oameni nedemni…

— Au fost asemenea cazuri izolate. Partidul e o comunitate de oameni uniți de aceeași idee. Și în orice comunitate poate nimeri un om egoist, cu intenții nu dintre cele curate. Dar cel mai important este faptul că însăși ideea rămîne curată. Este imposibil ca ea să fie pîngărită.

Om și comunist

— La serviciu, față de apartenența partinică a Dumneavoastră ce atitudine se manifestă? Sau Dumneavoastră separați activitatea de partid de munca pe care o faceți?

— La serviciu nu mă ocup de politică, acolo am alte lucruri de făcut. Dar dacă e să luăm situația în ansamblu, apartenența de partid și serviciul totuna se intercalează una cu alta. La serviciu față de multe probleme deseori am avut o atitudine ce a reieșit din principiile mele partinice. Este vorba despre educație, instruire, dreptate, respect față de muncă și față de om. Și, desigur, aceasta, într-un fel, este o muncă de civilizare, de umanizare. E ceea ce noi, comuniștii, facem și ceea ce putem face. Dacă omul e comunist, el e comunist pretutindeni.

— Ce atitudine are familia față de apartenența Dumneavoastră de partid?

— Oamenii apropiați mie sînt în afara politicii. Dar și soția, și copiii mă sprijină, îmi respectă poziția mea civică.
În apărarea drepturilor omului

— Copiii v-au crescut, profesii aveți mai multe, aveți și o bogată experiență de muncă în diferite funcții. Iar careva planuri pentru viitor aveți?

— Am cîteva idei. În primul rînd, aș vrea să contribui mai mult la înnobilarea orașului meu natal — Cimișlia. Pe cînd am fost consilier în consiliul orășenesc, am promovat insistent propuneri legate de amenajarea localității. Și s-au fost făcut multe lucruri în această privință. Mă mai atrage tema protecției drepturilor consumatorilor. Este interesant să lucrezi cu legislația privind sfera prestării de servicii. Noi cu toții ne folosim de careva servicii. Cumpărăm produse alimentare, mărfuri industriale, medicamente. Beneficiem de serviciile medicinii și ale sistemului educațional. Călătorim în transportul public, mergem la cinema, luăm masa la cafenea etc. Toată viața sa omul vine în contact cu sfera de servicii și foarte des drepturile lui de consumator sînt încălcate. Și el se împacă cu asta.

— Degrabă își va lua startul campania electorală. Cum vă pregătiți de acest important eveniment?

— Eu am făcut de acum primul pas în această direcție — am abonat la ziarul «Comunistul» toate primăriile din raion.

— Credeți că primarii vor citi ziarul sau îl vor da altor oameni să-l citească?

— Oamenilor le este specific un sentiment care se numește curiozitate. Așa că, într-un mod sau altul, totuna cineva o să citească ziarul, o să împărtășească informația aflată cunoscuților. Chiar și dacă oamenii numai vor vedea ziarul, totuna e un plus. Doar neprietenii noștri îi insuflă populației că noi, comuniștii, nu mai existăm. Noi niciodată nu i-am mituit pe alegători. Noi mergem la oameni cu ideea echității, cu ideologia justă și cuvîntul. Calea spre inima omului trece prin conștiința lui. Dacă omul se va pătrunde de ideea noastră, el ni se va alătura. Iar partidele care îi cumpără pe alegători își recunosc prin asta propria lor slăbiciune.

Natalia Ustiugova
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: