În interesele minorității
РУС. MOLD.
» » În interesele minorității

În interesele minorității

7-12-2018, 11:59
Viziuni: 952
  
Versiunea de tipar   
În interesele minoritățiiCetățenii țării consideră că alegerile în Moldova nu pot fi numite libere
 
Sondajele sociologice sînt ingrate, însă, într-o oarecare măsură, reflectă totuși poziția locuitorilor Moldovei. Despre ce cred oamenii referitor la viitoarele alegeri parlamentare, despre viața lor și dezvoltarea țării vorbesc cifrele «Barometrului Opiniei Publice» (BOP) realizat de Institutul de Politici Publice.

Guvernarea împotriva poporului

Sondajul a fost realizat în perioada 9 — 23 noiembrie 2018 și au participat 1115 respondenți. Păcat doar că nu se indică raportul procentual al locuitorilor din sate și orașe. Pentru că, de regulă, orășenii sînt cetățeni mult mai informați și activi.

Potrivit sondajului, 49 la sută dintre respondenți au declarat că încă nu au decis cu cine vor vota sau nu vor vota în genere. 37,5 % au declarat că vor merge cu siguranță la vot. Dar pentru ca alegerile să fie considerate valide, conform regulamentului stabilit de guvernarea liberal-democrată, este suficient să voteze doar o treime din alegători. Cu alte cuvinte, dacă e să credem sondajului, soarta Moldovei va fi decisă de minoritate.

Apropo, potrivit BOP din luna mai, doar 34 la sută din respondenți declarau că nu vor participa la alegeri sau nu știau, atunci, pentru cine să voteze. În acest fel, cu cît mai aproape este data scrutinului, cu atît mai puțini cetățeni își doresc să participe. Alegerile li se asociază cetățenilor cu mita, șantajul și minciuna.

De altfel, poziția cetățenilor este de înțeles, pentru că 83,7 % din respondenți consideră că alegerile din Moldova nu pot fi numite libere, iar guvernarea nu conduce țara în interesele cetățenilor. În afară de aceasta, populația are tot mai puțină încredere în politicienii care se află, acum, la conducerea statului. Doar 9 la sută dintre respondenți afirmă că guvernarea acționează în interesul poporului.

Ce «animal» este sistemul mixt?

Sistemul mixt, implementat de democrați, duce alegătorii în eroare. BOP denotă că 57,5 % dintre cei intervievați nu știu cum funcționează sistemul electoral în baza circumscripțiilor uninominale și ce înseamnă, în general, acest lucru. În acest fel, putem să ne așteptăm la faptul că o parte din buletinele de vot vor fi stricate sau necompletate, ceea ce va face și mai ușoară falsificarea rezultatelor alegerilor. Doar 37,6 la sută dintre respondenți au declarat că știu pentru cine trebuie să voteze.

Alegătorii au fost duși în eroare de înșiși democrați, care au promovat intensiv sistemul uninominal, apoi s-au oprit la cel mixt, iar acum, în general, au renunțat la orice fel de explicații. Cel mai probabil, ei vor face muncă explicativă direct în incinta secțiilor de votare. Doar nu în zadar au votat pentru anularea zilei tăcerii. Acum, se poate face agitație și în ajunul alegerilor și, nemijlocit, în ziua desfășurării scrutinului.

Despre Partidul Democrat, ca despre un defunct

De asemenea, în opinia cetățenilor, Moldova nu a obținut, deocamdată, stabilitate politică. Circa jumătate din numărul respondenților consideră că în politica moldovenească, în general, nu există niciun fel de stabilitate. Doar 6,8 la sută dintre persoanele intervievate au opinat că situația politică în țară este stabilă.

În cea mai neplăcută situație s-au pomenit angajații sferei bugetare, asupra cărora se fac presiuni din partea șefilor numiți de democrați. Majoritatea respondenților au declarat că nu-și pot exprima liber opinia despre guvernare. 31 la sută dintre respondenți se simt intimidați în acest sens, iar 28,5 % declară că, în general, nu se pot expune.

29 la sută dintre respondenți se simt absolut liberi în exprimare. Doar 6,7 la sută dintre cetățeni califică absolut libere acțiunile guvernării. Totodată, doar 6,2 % au spus că protesta liber împotriva deciziilor autorităților. 33,4 la sută, în general, nu văd posibilitatea de a protesta liber, iar 29,6 % consideră că acest drept le este limitat. În acest fel, despre guvernarea Partidului Democrat se poate vorbi doar ca despre un răposat — fie de bine, fie nimic.

Fără dreptul la informație

Studiul a mai demonstrat că cetățenii Moldovei se izolează de viața politică și, în general, puțin se interesează despre ceea ce se întîmplă în țară. Mai bine de jumătate dintre locuitori, mai exact 55,4 % consideră că televiziunea este principala sursă de informație. Circa o pătrime din respondenți află informații prin intermediul rețelelor de socializare. 3,7 la sută au declarat că se informează de la radio.

Înainte în trecut

Statistica demonstrează că oamenilor le este dor de stabilitate și-și amintesc cu tristețe de timpurile cînd pensiile și salariile creșteau stabil și nimeni nu punea accent pe acest lucru.

Potrivit ultimului sondaj BOP, 72,7 la sută dintre respondenți consideră că țara merge într-o direcție greșită. Totodată, 44,9 la sută se arată convinși că, în comparație cu anul trecut, situația economică a țării nu s-a schimbat, iar 29,4 % consideră că aceasta s-a înrăutățit. Oamenii vorbesc despre faptul că pentru îmbunătățirea situației economice este necesar, în primul rînd, de a schimba conducerea țării și a combate corupția.

A treia parte dintre participanții la sondaj au declarat că nu le ajung bani nici măcar pentru strictul necesar. Peste 42 la sută au comunicat că banii de care dispun le ajung exclusiv pentru strictul necesar. Doar 5,6 la sută dintre respondenți își pot permite cheltuieli cu anumite limite sau fără.

Și mai puțini alegători

Potrivit sondajului, tot mai mulți cetățeni ai Moldovei vor să plece din țară. Dacă în luna mai anul curent, 21 la sută dintre cetățeni își exprimau dorința să plece din Moldova pentru totdeauna, acum, 24,5 % își doresc acest lucru. Cea mai mare parte dintre ei — 77,4 % au explicat că motivul emigrării este înrăutățirea situației economice.

Este mare și procentul celor care vor să plece la muncă peste hotare. Doar circa 40 la sută dintre respondenți se arată convinși că vor rămîne acasă.

(La realizarea materialului s-au folosit informații de pe site-ul NewsMaker.md)

Natalia Ustiugova
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: