Ostap Bender se odihnește
РУС. MOLD.
» » Ostap Bender se odihnește

Ostap Bender se odihnește

21-12-2018, 11:03
Viziuni: 5 677
  
Versiunea de tipar   
Ostap Bender se odihneșteLa noi a venit, la noi a venit... (Despre raportul lui Filip în Parlament)
 
Pentru prima dată în trei ani de zile, premierul Pavel Filip a binevoit să se prezinte în Parlament. Filip, care e Pavel. În general, el trebuie să raporteze în fața deputaților anual. Dar el este foarte ocupat. În mare parte, cu studierea componenței propriului sînge. El a descoperit în componența acestuia, în afară de leucocite, eritrocite și plasmă, altă structură chimică pe care a calificat-o drept «element românesc». Și acesta este motiv de mare mîndrie pentru el. De asemenea, el a studiat conținutul creierului. Acest lucru i-a permis să spună cu certitudine că el gîndește «românește». O adevărată senzație. Pentru că, așa cum arată prim-ministrul, după declarațiile și acțiunile sale, în general, nu ai spune că el gîndește. Poate că asta și se numește a «gîndi românește»...

Pentru că doar un adevărat gînditor se putea învrednici să se asigure cu doi brazi de Anul Nou — unul din fața și altul pe lateral de clădirea Guvernului. Acum Filip este în plină sărbătoare. Trebuia să «gîndească românește» vreme îndelungată — cu fața și cu posteriorul — pentru a întîlni bradul românesc (care altul?!) cu orchestra militară. Filip nu găsește timp să raporteze în fața deputaților, în schimb, are timp să se întîlnească cu fostul președinte al României, încă un mare filosof ce gîndește românește — Traian Băsescu. Au discutat pe marginea chestiunilor ce țin de unirea Moldovei cu România. Nu are el timp. Este ocupat. În stil românesc.

* * *
Însă, apropierea alegerilor introduce corective în graficul acestor «socrați». Desigur, s-a produs! Filip a comunicat cu fast că va ferici corpul de deputați cu prezența sa. Cu încălcarea tuturor procedurilor parlamentare, care prevăd prezentarea raportului deputaților cu 10 zile înainte, Filip l-a oferit în ajunul prezentării raportului — la 18.00. Există suspiciunea că nici măcar deputații majorității nu au citit acest foliant de 123 de pagini. Cel mai probabil, nici măcar premierul nu l-a citit.

«Cînd vorbiți, se creează impresia că delirați»

«Raportul» Guvernului nu este, de facto, un raport pe marginea activităților din ultimii trei ani de zile. Filip s-a concentrat pe ultimele trei luni de zile, cînd democrații de la guvernare au început să jongleze cu inițiativele populiste preelectorale. În acest fel, Filip a citit în fața majorității parlamentare care l-a desemnat (restul deputaților au ieșit din sala de ședințe) programul de agitație al Partidului Democrat de 123 de pagini.

În mare parte, nici nu era despre ce vorbi. Pentru că efectele sociale și economice ale acestor propuneri de «unică folosință» nu au fost înregistrate și nici nu vor fi vreodată. Nimeni nu a simțit pe propria piele majorările salariale preelectorale în sănătate și educație. Încă niciun bugetar sau pensionar nu s-a simțit persoană îndestulată. Și nici nu se vor simți degrabă, nu-i de unde. «Drumurile bune pentru Moldova» încă nu au trecut de iarnă. Și nici nu vor trece peste. Încă niciun debitor în cadrul programului «Prima Casă» nu a întors nicio tranșă din credit. Dar va veni și vremea restituirii — oamenii se vor mira foarte mult atunci cînd vor vedea o sumă de două ori mai mare decît cea inițială.

Cifrele creșterii economice, creșterii exportului, datele privind nivelul de viață, veniturile și cheltuielile populației, datele privind prețurile, inflația și rata de ocupare în cîmpul muncii prezentate în raport, nu se bazează pe rezultatele obținute, ci includ în sine rezultate tranzitorii a două sau trei trimestre ale 2018 și care se deosebesc foarte mult de rezultatele finale ale anului. Evident, rezultatele fixează ceea ce și trebuia să se producă: eșecul total al acestui guvern corupt nocturn în frunte cu Pavel Filip — umplut pînă peste cap cu sînge românesc. Manipulatorii nu sînt salvați nici de faptul că au decis să raporteze pe marginea ultimilor trei ani de zile, deși conduc țara deja de 10 ani! Nu vor să-și asume responsabilitatea pentru miliardul furat, distrugerea unicei bănci cu capital de stat, obligarea cetățenilor de a restitui banii furați și nici pentru Maia Sandu în calitate de călău al sistemului de învățămînt al țării.

«Măcar tu vorbește cu mine... »

Premierul este convins că a oferi deputaților explicații — este mai prejos de demnitatea sa. Chipurile, «cifrele vorbesc de la sine». Noi nu excludem că în serile lungi de iarnă, Filip poartă «discuții» lungi și spirituale cu cifrele. Și că, în mare parte, vorbesc cifrele. Pentru că Filip, nu va putea purta o discuție de acest gen la nivel profesionist corespunzător. Așa deci, despre ce vorbesc cifrele. Nu premierului care nu le înțelege, ci nouă — oamenilor de rînd.

Dacă e să-l credem pe Filip, Guvernul a fost preocupat în mare parte de crearea climatului de afaceri și economic benefic. Haideți să facem o comparație. În timpul guvernării comuniste a fost creat un asemenea climat că numai în perioada anilor 2005– 2008, numărul întreprinderilor private a crescut cu 5 300, iar numărul întreprinderilor mici a crescut cu 28 %. Climatul lui Filip, însă, nu este compatibil cu activitatea economică normală: începînd cu anul 2015, numărul întreprinderilor private s-a redus constant, iar în ultimii trei ani, numărul întreprinderilor mici a crescut cu doar 3 la sută.

Chiar și din acest «raport», învăluit de feeria sărbătorilor de iarnă, reiese că renumita creștere economică nu a fost obținută din contul măsurilor stimulatorii ale Guvernului menite să genereze activism economic. Creșterea a fost asigurată de colectorii de impozite care au «stors» din contribuabili tot ce au putut «stoarce». Ca în bancul renumit: «Încă o picătură». Au fost scuturați cu toții — de la producătorii de ciupici de unică folosință, pînă la taximetriști. Așa au și obținut un mic adaos pentru raport. De facto, atestăm o stagnare foarte serioasă a ritmului de dezvoltare. Iar cifrele, acești interlocutori tainici a lui Pavel Filip, nu doar că vorbesc despra asta, dar strigă în gura mare.

Pentru comparație

PIB PE CAP DE LOCUITOR (în dolari SUA):

• Numai pe parcursul a ultimilor trei ani de zile (2005- 2008) din perioada guvernării PCRM, a crescut cu 2,1 ori; timp de trei ani de guvernare a pro-europenilor (2013- 2016) — s-a redus cu 15 %.
• În perioada anilor 2005– 2008, comuniștii au adăugat la venitul național pentru cap de locuitor 920 de dolari, iar guvernul nocturn a lui Filip — de două ori mai puțin, doar 442 de dolari.

EXPORT:

• În perioada guvernării comuniste (2001- 2008) exportul în țările UE a crescut cu 4,5 ori, în perioada guvernării «pro-europenilor» (2009- 2017) — doar cu 95 %.
• În aceeași perioadă, în timpul guvernării comuniștilor, a crescut rata exportului în țările CSI cu 1,8 ori, iar toate cabinetele de miniștri ale celor de dreapta au redus acest indice cu 26 %.
• Cu menținerea și creșterea exportului în CSI, în condițiile comerțul asimetric, în perioada guvernării comuniștilor, deja în anul 2007, în UE se realiza mai bine de jumătate din exportul moldovenesc (52 %).

* * *
Se știe că, în mare parte, economia formează condițiile de viață a oamenilor în țară. Și nu doar. Filip a declarat cu mîndrie că, anterior, doar 8 % din populație aveau încredere în justiție, iar acum, numărul celor care declară că au încredere a crescut pînă la 24 %. Este vorba despre acea justiție care de 11 ori și-a bătut joc de Constituție și a anulat rezultatele alegerilor din Chișinău? Într-o astfel de justiție se încred 24 la sută dintre cetățeni? Acum știm cu exactitate numărul persoanelor care nu au fost nevoiți să se confrunte cu justiția moldovenească capturată. Dar, cel mai probabil, oamenii pur și simplu fac mișto. De ce nu? Justiția ia în derîdere oameni, iar oamenii iau în derîdere justiția. Oamenii rîd din deznădejde. Terifiați de fărădelegea, corupția și procesele la comandă.
 
Despre ouă (fără glumă!)

Premierul a raportat despre creșterile înregistrate în diverse sectoare și, întîi de toate, în sectorul agricol. Potrivit lui Filip, rata de creștere a fost de 28 % pe parcursul a trei ani de zile. Și asta, așa cum consideră el, denotă modernizarea tehnologică a agriculturii. Dar iată ce dilemă. Pentru ultimul an, nu s-a înregistrat nicio creștere. Filip a explicat acest lucru prin condițiile climaterice. Cum să percepem, în acest caz, combinația de cuvinte «modernizare tehnologică» în raport cu agricultura noastră? Pentru că modernizarea tehnologică pentru asta și este necesară — să nu depindem de ploi și înghețuri. Adică — din nou minciuni și invenții.

Despre ce fel de agricultură de înaltă performanță poate vorbi acest ciudat individ din moment ce prețul alimentelor au crescut, în perioada 2013– 2017, cu 45 %!? Inclusiv la carne — cu 18 %, pește — cu 37 %, produsele lactate s-au scumpit cu 30 la sută, ouăle — cu 53 %. (Ouăle s-au scumpit cu 53 %! Se pare că găinile nu au conștientizat încă că Filip le modernizează «tehnologic» și pe ele). Fructele și legumele proaspete s-au scumpit cu aproape 2,5 ori. Și toate acestea se întîmplă la noi în Moldova. În condițiile în care merele stau să se strice sub zăpadă. În schimb prețul de cumpărare a cărnii și lactatelor direct de la țărani nu s-a schimbat, adică toți se îmbogățesc pe spinarea țăranilor. În mod clar, Filip trebuie să-și modifice vectorul meditațiilor sale. El trebuie să se gîndească mai des la ouă. În caz contrar, nu-și va mai vedea visul împlinit: România nu ne va lua sub protectoratul său. Cine are nevoie de noi acolo cu asemenea ouă.

«Dimineața-mi fac tartina și de îndată mă gîndesc la popor»

Dacă e să-l credem pe Filip, oamenii noștri ar trebui deja să trăiască ca în paradis. De facto, însă, cetățenii Moldovei trăiesc în condiții similare cu cele din iad.

Să facem noi comparații.

În perioada anilor 2005- 2009, cînd la guvernare se aflau comuniștii, salariul bugetarilor a crescut de 2,5 ori, iar prețurile la alimente cu doar 50 %. Pentru o perioadă similară de timp, doar că ani diferiți — 2013– 2017 — salariile bugetarilor au crescut cu doar 50 %, iar prețurile alimentelor au crescut cu 45 la sută. În 2008, cheltuielile necesare pentru asigurarea cu alimente a unui membru de familie nu depășeau, în medie, 40 % din toate cheltuielile unei familii, iar în 2018 — acest indice este mai mare de 45 %. Despre care creștere a veniturilor vorbește Filip? Respectiv, oamenii au cu o pătrime mai puține surse pentru achiziția articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte.

Totodată, din cauza tarifelor mari la serviciile comunale, a crescut cu 25 % cota de întreținere a locuinței, s-au scumpit și au devenit insuportabile cheltuielile în sănătate și educație. Cel mai elocvent și incontestabil indicator — prețul la combustibil. Anterior, oamenii cînd se pregăteau pentru iarnă, cumpărau cărbune cu tonele, iar acum — «cu sacul», de lemne se închină pădurarilor și aduc acasă ce trece printre degete.

Capacitatea de cumpărare a populației a scăzut, s-a redus de asemenea și piața mărfurilor și serviciilor. Comerțul cu amănuntul — principalul indicator al nivelului de viață al populației, în perioada 2005– 2008 a crescut cu 55 %, iar în perioada 2014– 2017 — doar cu 15 %.

«Viața a devenit mai bună și mai veselă!». Nu-i așa, dle Filip? Doar că dumneavoastră nu ați menționat în raport cine trăiește, astăzi, mai bine? De ce sînteți așa de modest. Toate aceste lucruri duc țara spre catastrofă. Oamenii fug din țară și fug în masă, familii întregi și sate întregi.

Dar se mai produc și alte evenimente și situații foarte alarmante. Le vom enumera în continuare, pentru că Filip și miniștrii săi «nocturni» nu vor ajunge să facă o asemenea analiză din cauza neprofesionalismului și chiar primitivismului lor.

Și anume:

• Populația îmbătrînește alert. În 2018, la fiecare 100 de oameni reveneau 13,7 persoane cu vîrsta de peste 60 de ani, iar în 2017 — deja 17,7.
• În perioada 2005– 2009, au fost create aproape 137 mii de familii noi, iar în perioada 2013– 2017 — mai puțin de 118 mii.
• Toate componențele guvernului, începînd din 2009, renunță la obligația lor de a investi în sănătatea cetățenilor. În perioada anilor 2006– 2008, în perioada guvernării comuniștilor, creșterea volumului surselor bugetare de stat pentru asigurarea sănătății cetățenilor a constituit 160 %. Iar pentru perioada 2015– 2017, creșterea a fost de doar 5 %. Este diferență? Ulterior, a urmat reducerea paturilor de spital cu 3,5 mii și a numărului medicilor de familie cu 10 mii de unități.
•Toți acești factori au generat o explozie de îmbolnăvire: în 2008 — 2,445 mii de bolnavi, iar în 2017 — deja 2,941 mii — adică, creșterea a fost de peste 20 %. În țară au revenit epidemiile anihilate încă în anii 60 ai secolului trecut, în perioada sovietică. Nici pînă la ora actuală, Guvernul nu poate lua măsuri pentru combaterea rujeolei.
• Sistemul de învățămînt trece printr-o adevărată catastrofă. În perioada anilor 2006– 2008, în timpul guvernării PCRM, fără niciun fel de ajutor din partea României, numărul locurilor în grădinițe a crescut cu 3 300. Cu toată agitația în privința «ajutorului» românesc, în perioada anilor 2015– 2017, numărul locurilor în grădinițe a fost majorat cu doar 350.
• Numărul școlilor de toate treptele a fost redus cu 300 de unități. Mai bine de 7,5 mii de copii de vîrstă școlară, în general, nu frecventează școala. În urma unei asemenea «optimizări», numărul profesorilor s-a redus cu 8,5 mii. Totodată, sînt demiși dascălii cu cea mai mare experiență care mai încearcă să indice cadrelor fără educație din cadrul Ministerului hibrid de profil asupra caracterului aberant și inutil al reformelor desfășurate.
• Învățămîntul superior nu corespunde necesităților dezvoltării țării nici după structura specialităților, nici după calitate. Iar tinerii, mai ales cei din familii sărace, au tot mai puțin acces la instituțiile de învățămînt superior. Prețul contractelor crește cu 15 la sută anual. Numai în perioada 2006– 2008, în timpul guvernării PCRM, numărul locurilor bugetare în universități a crescut cu 3 mii, iar în perioada 2015– 2017 — s-au redus cu 3 500.

Acestea sînt doar cîteva date care demonstrează elocvent distrugerea planificată a potențialului uman din țara noastră.
 
Contradicțiile dintre «frigider și televizor»

Acest guvern incompetent și corupt s-a învrednicit să deturneze chiar și ceea pentru ce a fost, chipurile, creat — integrarea europeană. Funcționarii europeni încep să aibă ticuri nervoase atunci cînd aud cuvîntul «Moldova», iar Parlamentul European a aprobat o declarație fără precedent de dură în raport cu acțiunile autorităților moldovene. Ne mai vorbind deja despre înghețarea ajutorului macroeconomic.
 
Din cauza stresului pe care l-a suportat, Filip a renunțat pînă și la cea mai bine învățată noțiune de el — «reforma». Iar pentru a-și întoarce «darul vorbirii» a alergat împreună cu «suita lui nocturnă» la Bucureşti, pentru a-și petrece timpul cu frații de sînge — un guvern la fel de antiromânesc.

În concluzie

«Raportul» premierului — este o ilustrare convingătoare și elocventă a principalei contradicții în Moldova contemporană: contradicția dintre «televizor și frigider». La televizor, Filip povestește cît de bine mai trăiesc oamenii din Moldova sub conducerea dînsului, iar frigiderul gol constată tacit că toate spusele lui Filip nu sînt decît aberații schizofrenice pure și că Filip ar trebui internat la tratament. Inclusiv cu electroforeza. Cu atît mai mult că, în guvernul său incompetent și antistatal, ramura ocrotirii sănătății este condusă de un fost principal electrician al țării.

* * *
Această analiză succintă reiese din raportul Guvernului prezentat în Parlament pe 14 decembrie 2018.

Fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, care nu a votat pentru acest Guvern, nu a considerat necesar să asculte lozincile preelectorale ale lui Pavel Filip pe care acesta le-a vociferat de la tribuna Parlamentului.

COMUNIST.MD
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: