Pensionarii ținuți în hățuri
РУС. MOLD.
» » Pensionarii ținuți în hățuri

Pensionarii ținuți în hățuri

17-01-2019, 10:05
Viziuni: 583
  
Versiunea de tipar   
Pensionarii ținuți în hățuriDespre felicitările cu ocazia Anului Nou adresate de către Plahotniuc poporului moldovenesc sărăcit
 
Poporul nostru se bucură chiar și de cîțiva bănuți, deoarece guvernarea, de regulă, nu-i răsfață pe oameni cu bani. De acum timp de mulți ani, indexarea pensiilor se face doar la nivel de 5-6 la sută. Și cei care au o pensie mică în general nu simt că ea le-ar fi fost mărită. Pensionarii noștri demult sînt ținuți în hățuri. Și iată acum, înainte de alegeri, democrații care au capturat puterea au devenit deodată darnici și i-au aruncat poporului niște bani din bugetul statului.

Dîndu-le din acest buget cu prilejul Crăciunului cîte 600 de lei pensionarilor a căror pensie e de pînă la 2000 de lei, guvernul Filip (citește «guvernul Plahotniuc») își freacă mulțumit mîinile. Și o face, pentru că i-a reușit încă un truc electoral, și acum acestuia trebuie să-i fie făcută o asemenea reclamă, încît bătrînii aduși la limita sărăciei să înțeleagă că în țară nu există un «binefăcător mai darnic», decît liderul Partidului Democrat.

După care în cutiile poștale ale pensionarilor și ale beneficiarilor unor tipuri de indemnizații au fost aruncate scrisori în care Vlad Plahotniuc «din tot sufletul» îi felicită pe toți cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Pe de o parte, în asta ca și cum nu e nimic rău. În această perioadă a anului, oamenii întotdeauna își urează unii altora mult bine și sănătate. Dar în cazul dat există o mulțime de «dar».
 
În primul rînd, de unde s-au luat în oficiul Partidului Democrat adresele tuturor destinatarilor? De ce datele noastre personale au ajuns într-un loc în care nu trebuiau să ajungă? Respectivul fapt ne permite să presupunem că cei care deservesc Partidul Democrat de acum știu despre noi totul. Ce salarii și pensii primim, unde și cu cine trăim, ce posturi de televiziune vizionăm și cu cine comunicăm. Taina datelor noastre personale demult este descoperită și să nu ne mire faptul că, pe parcursul campaniei electorale, acestea vor fi folosite pentru numeroase manipulări.

În al doilea rînd, ce legătură are liderul partidului care a trecut în Parlament cu un număr modest de mandate cu distribuirea mijloacelor bugetare? Dacă aceste felicitări le-ar fi trimis premierul Filip sau spicherul Candu, în ultimă instanță, fie și așa-numitul șef de stat, gestul lor ar fi putut fi explicat în mod logic. Dar de ce cu așa-numitele realizări ale guvernului trebuie să se laude omul care, oficial, nu are, cum se zice, nici în clin, nici în mînecă nici cu puterea legislativă, nici cu cea executivă? Deci, trebuie să ne dăm seama că așa-numitele felicitări ale lui Plahotniuc nu sînt altceva decît o reclamă preelectorală a Partidului Democrat, care, la fel ca și liderul lui, așa și n-a izbutit să cucerească dragostea sinceră a poporului nostru.

În respectivul mesaj de felicitare cu prilejul Anului Nou ni se spune că, de acum înainte, pensionarii vor primi anual ajutor material în preajma Crăciunului și că el, adică Partidul Democrat, va face tot posibilul ca volumul acestui ajutor material să fie mărit an de an. Dar, pe lîngă faptul că vestea bucură, mai apare o nuanță: să înțelegem din asta că guvernul intenționează să-și aducă aminte de pensionari doar înainte de sărbătorile de iarnă?

Respectivul mesaj mai conține o veste: pensionarii ale căror venituri nu depășesc suma de 1589 de lei, de la 1 ianuarie vor primi un adios de 10 la sută. Pe lîngă asta, le amintește destinatarilor că în luna aprilie va fi făcută ordinara indexare a pensiilor. Cu cîte procente, nu se spune, dar, conform unor calcule preliminare, indexarea va fi făcută la nivelul de 3 la sută.

Vlad Plahotniuc, — felicitările vin de la numele dumnealui, — le insuflă pensionarilor ideea că, în cei 25 de ani, diferite partide le-au făcut diferite promisiuni, dar în realitate nu le-au îndeplinit, pe cînd ordine în țară a început să facă anume Partidul Democrat și anume acest partid a făcut tot posibilul ca să schimbe — și a schimbat — în bine situația din Moldova.

Dar haideți să ne întoarcem în trecutul nu prea îndepărtat, ca să ne amintim că, în anii cînd la guvernare s-a aflat PCRM, indexarea pensiilor era făcută la un asemenea nivel, încît fiecare pensionar simțea în mod real că pensia lui a crescut în mod considerabil. În anul 2004, pensiile în Moldova au fost indexate du 22,3 la sută, în anul 2005 — cu 18,2 la sută, în anul 2006 — cu 15,7 la sută, în anul 2007 — cu 23,7 la sută, în anul 2008 — cu 17 la sută, iar în anul 2009 — cu 20 la sută.

Pe lîngă asta, din 1 noiembrie, 2004, în mod legislativ a fost mărit cuantumul minim al pensiei depline ale principalelor categorii de beneficiari. Ca urmare a acestei inițiative legislative (cu luarea în calcul a indexării făcute în luna aprilie), în anul 2004, în comparație cu anul 2003, pensiile de vîrstă au fost majorate mai mult decît cu 50 la sută. Și asta pe fundalul situației în care, pînă în anul 2002, toate pensiile achitate din bugetul asigurării sociale au fost recalculate de trei ori în scop de majorare, după care s-au mărit aproape de două ori. Pînă la asta, pensionarii în general nu-și primeau pensiile sau acestea le erau achitate nu cu bani, ci cu mărfuri cu termen expirat. Dar, de acum spre sfîrșitul anului 2001, toate datoriile față de pensionari au fost achitate. În cei opt ani de guvernare a țării de către PCRM, cuantumul pensiei medii lunare pe țară s-a mărit de 9,1 ori.

Dar după schimbarea puterii în urma evenimentelor din 7 aprilie, 2009, următoarea indexare a pensiilor, cea din 2010, a fost doar de 4,65 la sută. Și în următorii ani, politica antisocială a guvernării liberal-democrat promovată față de pensionarii moldoveni nu a fost una îmbucurătoare pentru bătrîni. În această perioadă, guvernarea în mod nerușinat delapida banii publici. Adică, acei bani care erau vărsați în bugetul de stat din buzunarele sărace ale cetățenilor moldoveni. Și dacă guvernarea în persoana democraților nu ar fi furat banii poporului, indexarea pensiilor și a altor plăți sociale ar fi făcută pînă acum la un nivel decent.

În general, grija față de populație este principalul obiectiv al activității guvernului. Și această grijă trebuie să fie manifestată nu numai înainte de alegeri, ci pe parcursul întregii perioade a mandatului guvernului, — a actualei, precum și a precedentelor componențe ale lui, — care au venit la putere după evenimentele din aprilie, 2009. Dar guvernanții își amintesc de oameni doar înainte de alegeri. Democrații n-au reușit să cucerească dragostea poporului prin fapte, de aceea ei încearcă s-o cumpere. Și fac acest lucru nu pe banii lor, ci pe banii statului, adică, pe banii noștri. Și ne prezintă această «binefacere» ca pe o mare realizare a democraților, mai concret, a liderului lor, care a devenit atît de bun și darnic anume înaintea ordinarelor alegeri parlamentare. Și fac acest lucru cu mult înainte de a fi dat startul oficial al campaniei electorale.

Ana Vetrova
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: