E ușor oare să fii om în etate?
РУС. MOLD.
» » E ușor oare să fii om în etate?

E ușor oare să fii om în etate?

6-10-2017, 14:02
Viziuni: 4 735
  
Versiunea de tipar   
E ușor oare să fii om în etate?A fi om în etate în Moldova înseamnă a renunța la multe bunuri elementare
 
Ziua Internațională a Oamenilor în Etate, care este consemnată la 1 octombrie în multe țări ale lumii, în Republica Moldova nici pe departe nu este o zi de sărbătoare. E doar încă un motiv de a ne aprecia comportarea noastră cu oamenii generației în vîrstă. De a acorda atenție bătrînilor care trăiesc alături de noi și a ne strădui să facem pentru ei ceva plăcut. Și mai bine ar fi dacă i-am ajuta nu doar cu acest prilej, adică o dată în an, ci permanent, zi de zi.

A fi om în etate în Moldova înseamnă a face economii pe seama propriei alimentații, a purta haine vechi, rămase din anii trecuți, a fi bolnav fără a avea posibilitate să faci tratamentul necesar. Asta îndeosebi dacă omul în etate este singuratic, iar de aceștia, adică singuratici, avem în Moldova mai mulți de 100 de mii. Cîți ar putea să fie acești «mai mulți» e greu de spus. Un bătrîn poate trăi în același oraș cu copiii și nepoții săi, fără a-i vedea cu lunile. Și în aceste cazuri putem vorbi tot despre singuratici, deși această singurătate e mult mai amară decît cea adevărată.

La începutul anului 2017, mărimea medie a pensiei pentru limita de vîrstă în Moldova era de 1300 de lei. În perioada de timp din 2012 pînă în 2017, cuantumul mediu al pensiei a crescut cu 32 %. Pentru comparație vom spune că, în perioada guvernării comuniștilor, indexarea pensiei alcătuia 15-20 % și ea se făcea de două ori pe an. Pe parcursul celor 8 ani de guvernare a PCRM, pensia medie lunară pe țară a crescut de 9,1 ori!

La începutul acestui an, minimumul de existență al pensionarilor alcătuia 1494 de lei. Astfel, pensia medie acoperă minimumul de existență doar cu 87 %. Iar cele 15 la sută din numărul pensionarilor, care, după cum spun reprezentanții puterii, primesc o pensie minimă de 1026 de lei, demult trăiesc peste pragul sărăciei. Totodată, autoritățile noastre preferă să nu observe că avem și pensionari, — în temei, în localități sătești, — a căror pensie lunară cu puțin depășește suma de 200 de lei.

Așa că, în situația dată, oamenii noștri în etate, — bineînțeles, la care le permite sănătatea, — se străduiesc să se mențină la oricare loc de lucru. Circa a patra parte din persoanele de vîrstă pensionară continuă să lucreze. Numărul lor ar fi mai mare, însă, în epoca unui total șomaj, nici mulți tineri nu-și pot găsi un loc de muncă. Dar bătrînii noștri, chiar dacă au o sănătate șubredă, sînt gata să muncească și doar pentru niște bănuți.

Cît privește situația demografică, putem spune că Moldova îmbătrînește tot mai mult și mai mult. Conform datelor de anul trecut, ritmul de îmbătrînire a populației pe țară a depășit nivelul de 16 %. Conform datelor Biroului Național de Statistică, la începutul acestui an, în Moldova au fost înregistrați mai mult de 691 mii de pensionari, dintre care 77 % — pentru limita de vîrstă. Deci, timp de un an, rîndurile pensionarilor s-au completat cu 11,3 mii de oameni.

În țara noastră, omul care se pensionează și nu este în stare să lucreze în continuare pur și simplu este eliminat din societate și, de facto, și din viață. Din cauza sentimentului de inutilitate și al disperării, asemenea oameni deseori cad într-o depresie de lungă durată. După care pleacă din viață — în tăcere și resemnare…

Există și o altă categorie de pensionari — de aceștia sînt mulți în rîndurile organizațiilor primare de partid ale PCRM. Ei sînt activi și plini de viață. Ei împărtășesc tinerei generații experiența lor de viață și înțelepciunea acumulată pe parcursul anilor. Ei nu cer nimic, dar asta deloc nu înseamnă că trăiesc bine și îndestulat. De aceea haideți să fim alături de ei. Cel puțin, în perioadele despre care știm că le este mai greu.

Anna Vetrovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: