Aspectele copilăriei
РУС. MOLD.
» » Aspectele copilăriei

Aspectele copilăriei

3-06-2016, 15:07
Viziuni: 932
  
Versiunea de tipar   
Aspectele copilărieiDacă oamenii au început să economisească pe copii, asta înseamnă că situația din țară este mai rea ca oricînd

 

În Moldova trăiesc copii frumoși, deștepți și talentați. Prin prezența lor, ei ne dăruiesc, în fiecare zi, bucurii, speranța că ei vor fi cei care vor reuși să îndrepte greșelile noastre, ei vor fi cei care vor salva această lume.  Însă, pentru ca acest lucru să se întîmple, trebuie să ne străduim foarte mult — să le implantăm în inimi dragoste, să le oferim posibilitatea de a căpăta cunoștințe, să le facem copilăria fericită. Copiii ne iubesc cu toată sinceritatea așa cum suntem noi. Noi, însă, facem oare totul pentru ca copiii noștri să ne respecte?

 

Concentrație de bucurie

 

În ziua de 1 iunie, toate cele mai bune zone ale capitalei au fost puse la dispoziția copiilor. Au fost organizate sărbători în centrul capitalei, în centrele comerciale, la «Moldexpo», în fiecare sector al Chișunăului. Mamele priveau cu îngrijorare spre cer, fiindu-le frică de noi averse. Pentru că ploile torențiale în Chișinău, presupun o adevărată catastrofă. În această zi, aproape că fiecare familie s-a străduit să le ofere copiilor cîtuși de puține momente de fericire. Unii s-au distrat în locații prestigioase, alții s-au plimbat prin centrul orașului. Locul petrecerii timpului a depins de grosimea portofelului părinților. Dar pînă și o simplă plimbare a costat bani buni. Cum poți să treci pe lîngă o vitrină viu colorată fără a cumpăra nimic? Cum să reziști privirilor imploratoare ale copilului căruia i-a plăcut o jucărie interesantă? În acest caz, mai bine stai acasă…

 

Numai cu ce propuneri nu au venit comercianții în această zi de sărbătoare! Baloane, bijuterii, jucării … și multe-multe dulciuri. În linii generale, de Ziua Internațională a Copilului, în multe zone din capitală a dominat nu doar concentrația de copilărie, dar și o concentrație de bucurie deplină.

 

Barometrul bunăstării

 

Parcul de distracții din Valea Trandafirilor poate servi drept barometru de bunăstare al chișinăuienilor. Încă acum cîțiva ani, de Ziua Internațională a Copiilor, aici nu aveai unde arunca un ac. Și în acest an s-a perindat pe aici multă lume, dar nu atîta ca mai înainte.

 

Evident, părinții au fost nițel duși în eroare de aversele din seara precedentă, unde mai pui că și de 1 iunie cerul era înnorat, însă, din cîte a menționat directorul «Orășelului caruselului», Alexandru Zaharov, practica arată că ploaia nu poate da peste cap distracția. Atmosfera de sărbătoare se păstrează indiferent de dispoziția și capriciile vremii. În reprizele de soare printre șuvoaiele de ploi, oamenii, oricum, vin să se distreze. Problema constă în altceva…

 

«Nu ar fi rău dacă ziua de 1 iunie ar fi decretată zi de odihnă, pentru că noi le acordăm foarte puțină atenție copiilor noștri», consideră Alexandru Zaharov. «Oamenii se gîndesc doar la serviciu, trăiesc cu problemele lor. În ultima perioadă, părinții atrag atenție nu familiei, ci gîndurilor cum să-și hrănească familia. Sunt foarte multe familii incomplete, copii trăiesc cu bunicii. Mi-aș dori ca în țară să existe cîtuși de puțină stabilitate, pentru ca familiile să fie unite».

 

În parcul de distracții din Valea Trandafirilor, comparativ, biletele nu sunt scumpe. Chiar și așa, nici pe departe nu pentru toți sunt accesibile. Oamenii dispun de surse limitate și nu-și pot permite pentru copiii lor un asemenea lux, cum ar fi caruselul.

 

«Este foarte evident faptul că oamenii se limitează. Am urmărit un tablou cînd la cafenea a intrat tata cu fiica lui, fetița îl ruga să-i ia un suc de 10 lei, iar el a convins-o să bea apă dulce de 7 lei, economisind în acest fel 3 lei. Și el poate fi înțeles. Însă, dacă noi am început să economisim pe copii, asta înseamnă că situația din țară este mai rea ca oricînd», a menționat Alexandru Zaharov.

 

Anual, parcul de distracții alocă bilete pentru familiile social-vulnerabile și casele de copii. Fiecare copil are nevoie de cel puțin o mică sărbătoare. Cel puțin odată pe an.

 

Odată în an

 

În zilele obișnuite, în parcul din Valea Trandafirilor, și nu numai acolo, pot fi întîlniți copii hoinărind, chiar și foarte mici — de 7-8 ani. Unii dintre ei arată de parcă nu ar fi fost spălați de la naștere. Umblă în haine murdare, ei reprezintă partea adversă a societății noastre. Despre o atare «realizare» a administrației municipale vorbesc rar sursele media pro-guvernare, iar edilul capitalei, pur și simplu, ignoră această problemă. Poate că el nici nu bănuiește că orașul are și o altă față? O altă față deloc de succes și deloc europeană are fiecare localitate din Moldova noastră total sărăcită.

 

Copiii «fără stăpîn» trebuie să se afle sub tutela statului. Să trăiască în condiții normale, să învețe, să mănînce cum se cade, să fie consultați de medici. La noi, însă, casele de copii se închid. Copiii sunt distribuiți în case de copii mici de tip familial, care sunt finanțate din contul granturilor de peste hotare, iar atunci cînd banii se epuizează, acești copii sunt, din nou, încadrați undeva sau întorși părinților alcoolici și tirani, care nu sunt capabili să aibă grijă de ei. Iar noi știm că în țara noastră sunt în creștere numărul cazurilor de abuz în familie…

 

Din cauza existenței mizere, este în creștere mortalitatea maternă și infantilă. Femeile din păturile social-vulnerabile decedează în timpul sarcinii sau nașterii în urma complicațiilor provocate de afecțiunile cronice de care suferă. Ele nu se pun la evidența medicului, lucrează din greu pînă în ultima perioadă de sarcină … Conform datelor statistice sumbre, rata mortalității femeilor la naștere depășește 30 de cazuri la 100 de mii de cetățeni. Este un indicator de două ori mai mare decît în 2011. Moldova s-a pomenit pe locul a 5-lea în ratingul țărilor cu cea mai înaltă rată a mortalității materne. Iar mortalitatea infantilă în țara depășește de două ori indicatorii țărilor din Uniunea Europeană.

 

Odată în an, Chișinăul le organizează copiilor sărbătoare, însă, ei au nevoie de atenția și grija noastră în fiecare zi. Și tot zilnic este necesar să vorbim despre asta…
 
Natalia Ustiugova
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: